wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Który cichszy?
Witam :) Dawno nie babrałem się w Pentaxie. Kupę czasu, prawdę mówiąc. Co poniektórzy mogą mnie pamiętać z czasów http://final-experiment.net/pentax, które to utrzymywałem na swoim serwerze... Ale zachciało mi się znowu starego, pachnącego manuala ;)

I teraz dylemat. Która pucha cichsza jest? MX czy ME Super? Miałem daaawno temu MXa, ale prawdę mówiąc, nie pamiętam... Ach, skleroza i lata Minolty/Nikona... I jak sprawdzają się w praktyce te straszliwe guziczki ME Super?

Wiem, mogę kupić OM2n. Mogę poszukać starego Nikona FM2. Ale... No cuś mie ciągnie :D

Pewnie było i zaraz mnie zlinczujecie. Tuszę jednak, że może będę miał krztynę szczęścia i przed śmiercią ktoś mi odpowie ;)

Pozdrawiam!
Wojtek

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Trudno powiedzieć, mam obydwa, specjalnie dla Ciebie wyciągnąłem i próbowałem ustalić który wyraźnie mniej hałasuje.... i nie wiem! Dźwięk obu modeli nie jest ten sam, wiadomo inne typy migawek, ale natężenie (siła dźwięku) myślę że identyczne. Dla mnie dźwięk MX`a, jakby ładniejszy i bardziej rasowy, ale to może dlatego że go bardziej lubię :-)
Nie wiem jak OM2n, ale FM2 na pewno jest głośniejszy.
Guziczki w ME sprawdzają się najczęściej bezawaryjnie, o ile aparat nie wpadnie do jakiegoś szamba :-(

Hmm, widać skończy się na Olympusie jednak. Sam już nie wiem. :) Dzięki za odpowiedź.

Anzelm  Dołączył: 03 Kwi 2008
na moje ucho MES jest cichszy

P.S.
sprostuję - nie tylko na moje ucho, przeprowadzałem ze znajomymi "ślepy test" i ME Super wygrał bezgłośnie, znaczy jednogłośnie :)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
O rety, sto lat! Druid wrócił!
No nie ma to tamto, bierz MXa. Ja nie dałem się przekonać przyciskom z MESuper. Wolę gałeczki i pełen manual MXa.
Głośność porównywalna. Zaleta największa tych aparatów - ręczne przewijanie. Widać, ze wiesz czego szukasz skoro chcesz cicho to reczny naciąg jest najfajniejszy. Wiem co mówię, sprawdziłem na Contaksach :-)

tref napisał/a:
O rety, sto lat! Druid wrócił!

Już zapomniałem, że tak na mnie mówili... :)

tref napisał/a:
No nie ma to tamto, bierz MXa. Ja nie dałem się przekonać przyciskom z MESuper. Wolę gałeczki i pełen manual MXa.

Może się skuszę. Chwilowo mam już wodę w mózgu. :)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
To ja może dodam od siebie, że tylko jak naciskam spust MXa, to mi ciarki przechodzą po plecach...

Z rozkoszy :-D

Ps. Ale specjalnie cichy nie jest chyba. Po prostu superowy jest,

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
mygosia napisał/a:
Ale specjalnie cichy nie jest chyba.
Hmm, może mu sparu potrzeba :evilsmile:
mygosia napisał/a:
Po prostu superowy jest,
Superowy to jest MES, MX jest eXtra!
:-D

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
A co jest wyżej: super, czy extra?... :-o

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
super extra :-P

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat
super extra :-P

Pentax SEX albo M-SEX :evilsmile:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Hmm a ja jestem zawiedziony pracą mojego nowo zakupionego ME S. Psobecki zapewnia że to normalna praca, ale porównałem z nikonem f3 i zenitem. Superek nie dość że dzwoni to jeszcze trzęsie.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Może to niegrzecznie na forum Pentaxa, ale - posłuchaj Kiewa 19, brzmi jak wystrzał z naganta :lol:

Ekajana napisał/a:
Hmm a ja jestem zawiedziony pracą mojego nowo zakupionego ME S. Psobecki zapewnia że to normalna praca, ale porównałem z nikonem f3 i zenitem. Superek nie dość że dzwoni to jeszcze trzęsie.

A ja se noszę w kieszeni Olka XA3 i jestem zadowolony. :) ME Super też w końcu nabyłem, według mnie jest całkiem cichy (a już na pewno jest cichszy od posiadanych wcześniej Ricohów, Chinonów itp).

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
A tak w ogóle... To która manualna puszka P jest najcichsza? Jest coś cichszego od MES lub MX?

Z MES nie jest źle, nawet bez gąbki pod lustrem. Ale może jest coś cichszego?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ekajana napisał/a:
Psobecki zapewnia że to normalna praca, ale porównałem z nikonem f3 i zenitem.

To raczej NIE jest normalna praca. MEsuper to cichy i w miare wytłumiony aparat. Ile superków psobecki używał?

Masz kogoś w pobliżu, żeby porównać?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Porównałem przed chwilą Spotmatica F, K1000, ME i P30n to najcichszy jest P30n - pozostałe porównywalne. Najłagodniej lustro pracuje w P30n, następnie w Spotmaticu a najbardziej szarpie w ME.
Możliwe, że są to indywidualne cechy związane ze zużyciem.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
alkos napisał/a:
Ile superków psobecki używał?

ok 10

[ Dodano: 2009-04-18, 16:32 ]
alkos napisał/a:
MEsuper to cichy i w miare wytłumiony aparat

Hmm właśnie takiego aparatu na ulicę szukałem. Najbardziej dziwi mnie dzwonienie. Ale gąbka jest. Jeno śrubka wystaje ale to chyba normalne, bo na zdjęciu innego egzemplaża psobeckiego widziałem.
Widziałem tylko ME u Lipy ale to było dość dawno więc nie mam porównania.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ekajana napisał/a:
Hmm właśnie takiego aparatu na ulicę szukałem. Najbardziej dziwi mnie dzwonienie. Ale gąbka jest. Jeno śrubka wystaje ale to chyba normalne, bo na zdjęciu innego egzemplaża psobeckiego widziałem.

Kurde, moze to ja nie pamietam - ale wiem ze F3 jest glosniejszy niz MX, a MX niz Me...

Skocz do: