adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
XnView lub IrfanView
Mam taki problem. Z nieróbstwa wrzucam 50 plików do masowej zmiany plików z raw na jpg. Włączam auto poziomy wyostrzanie i np ramkę. Wychodzą pliki ok ale jeden problem rozdzielczość zamiast 3000 na 2000 jest połowa. 1500 na 1000 . Czy może ktoś ma pomysł dlaczego ? Rawy z k100d

marcinez  Dołączył: 26 Mar 2008
Musisz sprawdzić wszystkie ustawienia. Prawdopodobnie coś nie tak ustawione w opcjach zaawansowanych.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
P.S.
A czy można w tych programach ustawić tak, żeby z automatu same dobierały balans bieli na podstawie analizy zdjęcia, a nie danych exif?

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
marcinez napisał/a:
Musisz sprawdzić wszystkie ustawienia. Prawdopodobnie coś nie tak ustawione w opcjach zaawansowanych.

szukałem i nic nie znalazłem a to się dzieje jedynie przy konwersji raw. Jak konwertuje jpg na jpg to jest ok

regis  Dołączył: 30 Gru 2006
z tego co pamiętam FastStone też tak mi widział raw
tzn. połowę rozdzielczości a nie miałem nic poprzestawiane w opcjach.
Nawet sprawdzałem w aparacie czy przypadkiem nie przestawiłem sobie na mniejszą rozdzielczość ale nie.
Nie przeszkadzało mi to bo nie używam Faststona do obrabiania rawów tylko do przegladania.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Masz w opcjach XnView ustawiony podgląd połowy rozmiaru RAW. Aby zmienić kliknij: Narzędzia/Opcje (lub wciśnij F12). Grupa Wyświetl, zakładka Różne. Podobnie możesz ustawić w Przeglądarka / Podgląd. Jeżeli używasz tej przeglądarki tylko podglądowo, warto zaznaczyć tam Miniatura osadzona. W sposób znaczny przyspiesza to podgląd RAWów.

Fast Stone

Tak mam ustawione - podgląd rawa z dołączonego do raw jpg; obróbka rawa - Actual Size (zamiast embadded jpg, czy half size).

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ustaw Actual Size również w tym pierwszym pier...dolniku.

Michu napisał/a:
Ustaw Actual Size również w tym pierwszym pier...dolniku.

Jeszcze czego. Jeśli już, to half size. Ale to i tak za długo trwa podgląd. Mnie to denerwuje, szczególnie, jeśli w trybie pełnoekranowym na szybko przeglądam folder i zastanawiam się, co zostawić a co odrzucić (chociażby ze względu na skopaną ostrość lub poruszenie).

Pinus_  Dołączył: 08 Lut 2009
http://www.rawworkflow.co...om-raw-utility/
Free - Instant JPG from RAW
Instaluje się w menu kontekstowym Windows.
Zaznaczone RAWy wywoluje w tempie super_hiper_expres w pelnej rozdzielczosci (lub zadanej) do tworzonego podfolderu. Mozna te pogladaowe jpgi szybko porownac, wybrac ostre czy lepiej skadrowane za pomoca np Fast Stone. Tym sposobem mozna sopokojnie fotografwac tylko w trybie RAW. Uzyskanie 20 szt jpgow trwa 2,5 sekundy.

Pinus_, już powgłębiałem się w FastStone. Też nieźle sobie radzi. W opcjach Advanced można wybrać rozdzielczość, ostrość, gammę, itp. Nawet ramki od razu dodać. Oczywiście nie ma bardziej zaawansowanych funkcji, bo i po co, skoro chce ktoś hurtem wszystko przerobić, to i zaawansowane opcje są zbędne (bo wymagają indywidualnego podejścia do zdjęcia).

[ Dodano: 2009-04-18, 17:57 ]
A swoją drogą, to ja chciałbym programik, który by mi pokazał, jak wygląda zrzut bezpośrednio z matrycy, bez demozaikowania, jedynie z naniesieniem odpowiedniego koloru (odpowiadającego kolorowi filtra nad fotocelą).

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
w irfanie też jest opcja (na karcie dot. nef pef dng i innych) żeby wczytywał połówki rozmiaru (szybciej się wczytują zdjęcia)... a z WB to jeszcze sam do końca nie rozgryzłem - nie umiem rozróżnić kiedy wywołuje rawa a kiedy po prostu wyciąga zaszytego jotpega...

Skocz do: