rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
ist* D lepszy od k10d?
Po oglądnięciu fotek ist*d ka odnoszę wrażenie że miał on lepszą ergonomię od k10d :shock: miał przyciski których brakuje w k10 jak wybór trybu, ustawienie balansu bieli pokazywane na wyświetlaczu itp. dlaczego nie dali tego do k10 a tym bardziedj do k20??

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
dlaczego nie dali tego do k10 a tym bardziedj do k20??
napisz do japonii - moze ci odpowiedza

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Nie wiem czy nie doczytałeś, czy nie odpowiada Ci to, ale w k10 wb wybierasz za pomocą Fn i strzałka w lewo, tryb Fn i do góry.
Dla mnie wystarczająco szybki i wygodny dostęp :).

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Jemu chodzi zapewne o to że wybór widać na tym górnym lcdeku. W Nikonach (nie powiem modelu, bo nie pamietam, siostra ma) jest przycisk który wciskasz i kółkiem ustawiasz, wybór widać na tym górnym wyświetlaczu.

Blee, miało być o iście*, a ja z Nikonami wyjeżdżam o.0

Pentax zrobił tak jak zrobił, ale mógł zrobić lepiej (i o to zapewne sie rozchodzi) :) Choćby żeby przycisk był, wybór mógłby sie na LCD głownym pokazywać nawet.

A jest jak jest, nowe Grono też nikomu sie nie podobało, ale wszyscy musieli sie przyzwyczaić ...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
rysiekp17, a co Cię tak wzięło na analizowanie starego ista :>

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
rysiekp17, Może nie lepszy, ale na pewno inny. W ostatecznym rozrachunku liczy się jakość zdjęcia, a nie rozmieszczenie przycisków. Jeśli o mnie chodzi, to bez wahania zamieniłbym ist D na K10 ;-)

Oczywiste jest że z k10 są dużo lepsze fotki i gdy tylko znalazłem okazję to bez wahania kupiłem k10 jestem z niego zadowolony tylko czasem mnie irytuje jak chcę zmienić balans czy tryb na seryjny to górny wyświetlacz jest wtedy bezużyteczny i ciągnie baterie z głównego. A gdyby tak przycisk do bracketingu zamienić na tryby ekspozycji, dodać przycisk do zmiany temp. barwnej i do guzika otwierającego lampę dodać czujnik elektroniczny pozwalający zmieniać opcje błysku.
Dużo dodatkowych kosztów? Nie sądzę.... a po takich zabiegach praca jest szybsza i "wydajniejsza" bo niby k10 jest półprofesjonalny, czyż nie? Jeszcze znalazło parę drobnostek jak złącze do lamp (w k20 już jest).

Pewnie powiecie że można się obejść i bez tego, że wcale nie przyśpiesza i nie ułatwia pracy, że i tak jest dobrze za taką cenę. To prawda szczególnie jak się ma okazję kupić 98% nówkę za 1300 zł :-P lecz jak ktoś kupuje puszkę za 3000 do zarabiania pieniędzy i czasem wszystko zależy od sekund to się zastanowi czy nie lepiej wziąć inny system który daje mu swobodny dobór cichych szkieł, lamp i ogólnie dba o swojego klienta. I coraz więcej jest takich którzy zmieniają system.
Zastanawia mnie po prostu olewająca strategia Pentaxa ( nie tylko w Polsce ale i w innych krajach). Na szczęście ja jestem tylko hobbistą i dla mnie k10 jest super :-D

[ Dodano: 2009-04-19, 18:34 ]
a co mnie wzięło ? patrzyłem na aukcję Gringo, i zobaczyłem przyciski które chciałbym mieć :-) ale i tak go nie kupię hehe

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
rysiekp17 napisał/a:
górny wyświetlacz jest wtedy bezużyteczny i ciągnie baterie z głównego

Ale są plusy tego rozwiązania bo masz od razu podgląd zdjęcia ze zmieniającym się balansem bieli, w ist* D tego nie ma.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
dodać przycisk do zmiany temp. barwnej
ile razy na sekunde zmieniasz ten WB ? Bez przesady.
rysiekp17 napisał/a:
Jeszcze znalazło parę drobnostek jak złącze do lamp (w k20 już jest).
Używasz ? Wystarczy dokupić kostkę z gniazdem.
K10D ma wiele zalet brakujących w istD.
rysiekp17 napisał/a:
Na szczęście ja jestem tylko hobbistą i dla mnie k10 jest super :-D
Wiec nie rozumiem tego postu.

możnaby po prostu dać to i to, do mini korekcji balansu i tak trzeba użyć wyświetlacza

[ Dodano: 2009-04-19, 18:59 ]
a ile razy uzywasz górnego lcd żeby spradzić drabinkę albo czas? więc po Ci go ? :-?
a temat otworzyłem z ciekawości, czemu nie ma tych rozwiązań z następcy? koszty produkcji? były denerwujące bo się naciskała prze przypadek? po prostu mnie to ciekawi

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
tak... dodać te wszystkie duperszmity-guziczki. Tylko gdzie będzie miejsce na uchwyt?
Odkąd używam k10 (pierwsza cyfra) zmieniłem balans bieli może 2-3 razy (tylko, żeby zobaczyć z czym to się je...).
rysiekp17 napisał/a:
do guzika otwierającego lampę dodać czujnik elektroniczny pozwalający zmieniać opcje błysku.

w luszczankach, jak mi się wydaje, wbudowana lampka jest wsadzana raczej dla zasady- i tak użytkownik zamocuje zewnętrzną...
- moim zdaniem guzików jest ile trzeba i zasadniczo tam, gdzie być powinny (dwa pokrętła: z przodu i z tyłu)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
PK napisał/a:
w luszczankach, jak mi się wydaje, wbudowana lampka jest wsadzana raczej dla zasady

Wydaje cie sie. Kupa luda z niej korzysta, bo jest wystarczajaca w wielu sytuacjach, ladnie doswietla cienie w dzien a w niektorych systemach pozwala odpalac zewnetrzne lampy bezprzewodowo.

rysiekp17 napisał/a:
a ile razy uzywasz górnego lcd żeby spradzić drabinkę albo czas? więc po Ci go ? :-?
Sprawdzam przeważnie w wizjerze. Brat ma Sony A700 i jakoś żyje bez górnego wyświetlacza :-P
rysiekp17 napisał/a:
czemu nie ma tych rozwiązań z następcy? koszty produkcji?
Taka polityka.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
argawen napisał/a:
Brat ma Sony A700 i jakoś żyje bez górnego wyświetlacza :-P

żyje bo musi

ale co to za życie :?: ;-)

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Właśnie sobie uświadomiłem, że przycisków - BKT i RAW+JPEG(tego nigdy), właściwie nie używam.
Natomiast, ostatnio wypadły zza krzaka dwie sarny, i niech mi ktoś mądry doradzi, jak w przeciągu dwóch sekund, z okiem w wizjerze, wrzucić tryb seryjny ?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
argawen napisał/a:
Brat ma Sony A700 i jakoś żyje bez górnego wyświetlacza :-P

Lepiej - znam ludzi, co nie mają aparatu w ogóle i jakoś żyją.

[ Dodano: 2009-04-19, 21:26 ]
mirqus napisał/a:
niech mi ktoś mądry doradzi, jak w przeciągu dwóch sekund, z okiem w wizjerze, wrzucić tryb seryjny ?

Spróbuj drugim okiem.
mirqus napisał/a:
niech mi ktoś mądry doradzi

Ups, sory, teraz dopiero zauważyłem
;)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
mirqus napisał/a:
wrzucić tryb seryjny

Trzeba go włączyć na stałe i w razie potrzeby przytrzymać dłużej spust migawki.

bEEf napisał/a:
znam ludzi, co nie mają aparatu w ogóle i jakoś żyją.
Coraz ich mniej. Przecież nawet komórka ma aparat :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Zdano napisał/a:
mirqus napisał/a:
wrzucić tryb seryjny

Trzeba go włączyć na stałe i w razie potrzeby przytrzymać dłużej spust migawki.

Też miałem taki pomysł - po 10 razie, jak ktoś brał ode mnie aparat i walił serią, po czym przestraszony i z głupią miną na mnie patrzył, a ja musiałem tłumaczyć o co chodzi - odpuściłem :)

bEEf napisał/a:
jak ktoś brał ode mnie aparat i walił serią, po czym przestraszony i z głupią miną na mnie patrzył
To tak jak ja, gdy brałem aparat Zdano :mrgreen:

Skocz do: