pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Przejściówka m42>K i nieskończoność
Witam. Właśnie zauważyłem, że moje przejściówki (te bez kołnierza) z obiektywem 135/3.5 nie ostrzą na nieskończoność. Wyszło to w momencie, kiedy próbowałem robić zdjęcia przejrzystego sobotnio/niedzielnego nieba. Z kolei obiektyw kitowy na MF ustawiony na nieskończoność odrobinę przeostrza. Myślałem, że i m42 przeostrza. Niestety nie. Na zdjęciach dziennych tego nie widać. Acha! Gwiazdy były kółeczkami nawet na przysłonie 8.
Czy odległość od kliszy dla m42 jest jednak trochę mniejsza niż dla PK???

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
Czy odległość od kliszy dla m42 jest jednak trochę mniejsza niż dla PK???
Katalogowo jest identyczna.

Te szkło jednak nie ostrzy na nieskończoność. Jest to na tyle mała różnica, że nie widziałem tego ani na matówce Practici, ani na odbitkach 10x15. Jednak w rozdzielczości 6 MPX rzuca się to w oczy. Głębię do nieskończoności uzyskuję dopiero od f 22 !
[OT]
Porównałem sobie też przy okazji kita do mojego nowego nabytku - pentacona 50 f 1.8. Kit 'wymiata', jest niestety znacznie ciemniejszy, więc często w szarówce wolę mieć możliwość użycia większego światła.
Po takim pobieżnym teście zastanawiam się, czy nie zbierać na 50 - 200 i ewentualnie kupić sobie jakieś jasne supertele.

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
Cytat
Po takim pobieżnym teście zastanawiam się, czy nie zbierać na 50 - 200 i ewentualnie kupić sobie jakieś jasne supertele.

ja wlasnie taką decyzję podjąłem. Z jasnych nie wiem jeszcze co wybiore, natomiast jakosc 50-200 biarac pod uwage moje potrzeby i jego przenosnosc (lekki, male i zwarte) jest w zupelnosci wystarczajaca

chomik napisał/a:
biarac pod uwage moje potrzeby

I moje.
Ale niestety potrzebuję czegoś długiego i jasnego. Najładniejsza zwierzyna pojawia się o świcie i zmroku, nie to co w Chałupach - tam można użyć i ciemnego tele :-P

Skocz do: