radekpostawa  Dołączył: 29 Mar 2009
fotografowanie samochodów na sprzedaż
Witam
mam pytanie:
jak były robione Wg was zdjęcia w ww aukcjach?
mam na myśli ustawienie aparatu GO itd.
czy szeroki ob, jest niezbędny?>
z góry dzięki.

http://www.moto.allegro.p..._klima_alu.html

http://www.moto.allegro.p...bezwypadek.html

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Tigra ma flaczka na przednim prawym :mrgreen: - pewnie obiektyw taki ostry, że gumy tnie

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
radekpostawa, z pierwszej Nikonem D300, z drugiej aukcji kompaktem Canona. Zerknij sobie zreszta na exify, tam masz wszystko.

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
O,robione w Płocku pod "nowym" mostem :)

radekpostawa  Dołączył: 29 Mar 2009
wiem czym cykane.\
ale pytanie jak:)?
lub czym obrabiane.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
radekpostawa, podstawa do w miarę dobre światło. Dlatego pewnie pod mostem, a nie na moście - więcej rozproszonego światła.

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
ja jak robiłem podobne fotki to na długich ogniskowych z maksymalnie otwartą przesłoną (tzn taką aby całe auto się łapało ostre)
no i używałem jeszcze polara :) bo odbicia w szybach to mz porażka

ale ja to się nie znam :-D

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
gelopa napisał/a:
ale ja to się nie znam

coś ostatnio wszyscy się nie znają :D

radekpostawa, to może najpierw napisz co widzisz wyjątkowego w tych zdjęciach, bo to normalne pstryki czystych (w miarę) aut.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kenzo, o natchnąłeś mnie

co jest potrzebne do dobrego foto auta na sprzedaż
a) czyste auto (świeżo z myjni)
b) niezawalone tło (bez bałaganu, wieszaka na pranie, śmietnika) - najlepiej pod mostem, na środku autostrady (od biedy jakiejś "gierkówki"), ew industrial - na terenie jakiegoś zamkniętego zakładu z przemysłu ciężkiego
c) koniecznie napompowane opony
d) jeżeli zdjęcie na asfalcie, to należałoby obficie skropić go wodą (warstewka 1mm będzie wystarczająca), ew zostawić wodę po myciu (zastanowić się nad usunięciem piany)
e) jeżeli mycie nie będzie odbywało się w miejscu wykonywania foty, to należy znaleźć najbliższą myjnię do której da się dojechać duktem asfaltowym (aby nie popsuć efektu zastosowania się do punktu a) )
f) nie robić zdjęć na maksymalnie domkniętym obiektywie, żeby nie było widać bałaganu w tle, który może pojawić się mimo zastosowania się do porad z punktu b)
g) no i jakiś polar, żeby nie było odbić światła :-P

h) żeby przebić oferty konkurencji, można na masce w charakterze rekwizytu umieścić atrakcyjną koleżankę.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kenzo, koniecznie

aha, no i należy kategorycznie uważać na te w co jesteśmy ubrani podczas focenia, vide "czajniczek - najpopularniejsza aukcja wszech czasów na Allegro"

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
volender,
napisałem tak bo pewnie to można zrobić inaczej/lepiej/profesjonalniej

ja opisałem własną amatorską metodę

apioo  Dołączył: 07 Paź 2008
opiszon, raczej nikt nie będzie pod mostem fotografował auta, będąc "ubranym" jak pan który robił fotę czajniczkowi:)

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
kenzo napisał/a:
h) żeby przebić oferty konkurencji, można na masce w charakterze rekwizytu umieścić atrakcyjną koleżankę.

koniecznie :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
apioo napisał/a:
raczej nikt nie będzie pod mostem fotografował auta, będąc "ubranym" jak pan który robił fotę czajniczkowi

Lato nadciąga to kto wie :-D

MichalR
[Usunięty]
a ja swoje stare sfotografowalem na parkingu na ktorym je zwykle trzymam, i samochod sprzedal sie w dwa dni. z bajerow technicznych uzylem tylko filtra polaryzacyjnego zeby pozbyc sie odbic z szyb i podciagnac kontrast, zadnych innych udziwnien nie stosowalem, takze wyszukanych kadrow ani specjalnych miejsc. jak ktos ma kupic fure to i tak przyjdzie obejrzec, zdjecie to tylko akcja pogladowa, zwlaszcza ze mozna na nim wiele wyretuszowac.

zdjecia robilem z obu bokow, przod, tyl, wnetrze zza fotela kierowcy i zblizenie na zegary. auto mialo kilka mankamentow, na ktore zuzylem kolejne klatki, coby nie wyjsc na sciemniacza przy negocjacjach. poszlo szybciutko, ale pewnie mialem szczescie.

pozdrawiam

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Temat ciekawy i do mojego monitoringu - kolega mi zaproponował wykonanie kilku fot auta- wozi nowożeńców i do reklamy potrzebuje podobno :-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Zerknij na Nikonowskie forum, ta bodajze w topicu o doswietlaniu lampami pierwszego planu byly zamieszczone zdjecia avensisa, fajny efekt gosc uzyskal.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
mazi,
Może link jakowyś do tego foruma?
(o ile nie jest to na bakier z regulaminem)
...by było szybciej.... ;-)

Skocz do: