tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
marciniasty napisał/a:
http://www.tomasztomaszewski.com/

Rewelacja, świetne foto.

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak troche Ci się pomieszało "jeśli twoje zdjęcia nie są zbyt dobre to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko" to akurat Robert Capa, który zresztą zginął w myśl swej maksymy, natomist 50 to były słowa Cartier Bressona, patrz jego koncepcja decydującego momentu itd.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
tomecki napisał/a:
Rewelacja, świetne foto.

mało powiedziane.

Rewelacyjne foto , bez dwóch zdań :-P

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Trochę OT, cytat z blogu Mike Johnstona, uwaga: włączyć poczucie humoru.

Cytat

...Or, How to Be Cool in Nine Easy Lessons: SA*
1. The fewer lenses you use, the cooler you are.**
2. Committing to one camera is very cool, even if you own two or three of them.
3. The longer you've been using the same film, the cooler you are.
4. The closer your camera is to "mint," the less cool you are.***
5. Using a camera that's as old or older than you are is very cool.
6. The shorter your longest lens is, the cooler you are.
7. The more often you carry your camera with you, or keep it within easy reach, the cooler.
8. Cool people do not use zooms. Really cool people use cameras that can't be fitted with zooms.
9. The more you will shoot for every frame you'll show, the cooler you are.

*Satire Alert.****
** Four is fairly cool. Three is definitely cool. Two is very, very cool. One, and you are a God, and I kowtow to you.
*** And a corollary: the more you care what brand of camera you shoot, and especially the more you let other people know what brand you shoot, the less you even have a clue what cool is.
**** I think. On the other hand, I think I kinda believe all these things, deep down.

moje nieudolne tłumaczenie:

Cytat

Jak być cool w 9 łatwych lekcjach *
1. im mniej obiektywów posiadasz, tym bardziej jesteś cool **
2. przywiązanie do jednego aparatu jest bardzo cool, nawet jeżeli masz 2 albo 3 egzemplarze
3. im dłużej używasz jednego filmu, tym bardziej jesteś cool
4. im mniej widać ślady używania na Twoim aparacie, tym mniej jesteś cool ***
5. używanie aparatu który jest równy Ci wiekiem lub starszy jest bardzo cool
6. im krótszy jest Twój najdłuższy obiektyw, tym bardziej jesteś cool
7. im częściej nosisz aparat ze sobą, albo w zasięgu ręki, tym bardziej cool
8. cool ludzie nie używają zoomów. Ludzie naprawdę cool używają aparatów do których nie można doczepić zoomów
9. Im więcej robisz zdjęć na jedno pokazane, tym bardziej jesteś cool
* uwaga, dowcip ****
** cztery jest całkiem cool. Trzy to zdecydowanie cool. Dwa jest bardzo, ale to bardzo cool. Jeden i jesteś Bogiem, oddaję Ci pokłon
*** i w konsekwencji: im bardziej jesteś zainteresowany marką aparatu którym robisz zdjęcia, a w szczególności im bardziej dajesz innym znać jakiej marki aparatu używasz, tym mniejsze masz pojęcie co to w ogóle jest cool
**** tak myślę. Ale z drugiej strony, wydaje mi się że tak jakby wierzę w to wszystko, w głębi serca.

[ Dodano: 2007-02-21, 17:18 ]
Acha, dlaczego ten cytat powyżej: z tego samego blogu przypomniało mi się że Henri Cartier-Bresson używał tylko jednego obiektywu (50mm) . A na odbitkach pokazywał zawsze pełen kadr.

Ach! Mike to wielki klasyk! W stylu nawiązuje lekko do Micha, poza tym to prawdziwy Mistrz zdrowego dystansu do całej tej zabawy. no i facet ma wyraźna słabośc do JSS

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Lipa, - dzieki - mi zawsze sie cos miesza.... :mrgreen:

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Skoro 14/2.8 się da zrobić w normalnych rozmiarach.... to kto wie...
(właśnie... chętnie bym się zamienił ;-) )

...a mógłbyś to rozwinąć? Na 12-24 jak widzę, nie mam szans (po prostu go nie ma, i tyle), do Sigmy prawie się przekonałem, ale jakoś nie do końca. Jest jeszcze ten 14/2.8... A o nim to w ogóle nie za wiele wiadomo (jakiś link??).

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mertz napisał/a:
A o nim to w ogóle nie za wiele wiadomo (jakiś link??).

Tutaj masz parę sampli DA 14

Fafniak napisał/a:
Lipa, - dzieki - mi zawsze się cos miesza

cała przyjemność po mojej stronie Marcin :-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Bronek napisał/a:
Henri Cartier-Bresson używał tylko jednego obiektywu (50mm) . A na odbitkach pokazywał zawsze pełen kadr.

Obydwa twierdzenia sa legendarne :-P :-P :-P

Marbaz  Dołączył: 09 Wrz 2006
Popieram innych , tym kitowym zoomem spokojnie sfocisz sport, kolega z tego żyje, no hiba, że masz ambicje i sporo kaski, to powodzenia. :lol: Ja go używam do przyrody - to naprawde bardzo dobre szkło. Jeżeli martwi Cię , że to "kit" to pamiętaj "kity" Pentaxa to wyższa półka u innych :lol:

Skocz do: