venice  Dołączył: 05 Mar 2008
Wito76 napisał/a:
Panu już dziękuję za pomoc.

Aha. Czyli wszystko na tacy ma być podane...

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
uzywam LR 2.3

A1k1  Dołączył: 15 Gru 2008
Ustaw w LR najlepszą jakość eksportu JPG (najmniejsza kompresja), spróbuj tez zapisywać RAW-y jako DNG ( format Adobe) a nie PEF (format Pentax'a). A co do wielkości zapisanych jpg z RAW-a to UFraw najmniej kompresuje. Średni rozmiar jpg to 10 - 18mb zależnie od ilości szczegółów ( raw z K20D)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wito76, chlopie - pokazujesz foty z roznych katow z ronymi balansami i ktos ma ci podpowiedziec co masz zrobic?
Z tego co widze to ustawiaj WB troche wyzej niz zazwyczaj + podkrec nasycenie kolorow - przepalow nie dostrzegam

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Wito76
te "przepały" to się nazywają banding, nie mylić z innymi bandingami ;) poszukaj pod tym kątem w LR to może znajdziesz filtr który to kasuje, przy czym weź poprawkę na możliwości swojego ekranu

Alyjen napisał/a:
Wito76
te "przepały" to się nazywają banding, nie mylić z innymi bandingami ;) poszukaj pod tym kątem w LR to może znajdziesz filtr który to kasuje,
ke?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasmowanie
no nic innego jako "przepały" mi nie pasuje, są filtry w aplikacjach graficznych które banding usuwają poprawiając przejścia tonalne pomiędzy kolorami
powyższa definicja z drukarni, ale dotyczy to też wszelkiego rodzaju wyświetlania, przetwarzania obrazu, dość popularna wada wyświetlaczy LCD

choć jak jeszcze raz patrzę na te zdjęcia to w sumie nie wiem o co chodzi :roll:

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Cytat
Ustaw w LR najlepszą jakość eksportu JPG (najmniejsza kompresja)
Nie inaczej.
Alyjen napisał/a:
choć jak jeszcze raz patrzę na te zdjęcia to w sumie nie wiem o co chodzi

PPL nie jest za bogaty, ale nie mam tych schodkowych przejść jak w LR. Dobra, dajmy sobie spokój, nie było tematu. Mam zwidy pewnie.
Słowackiego i Norwida też nie rozumiano za życia :lol:

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Alyjen napisał/a:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasmowanie
no nic innego jako "przepały" mi nie pasuje, są filtry w aplikacjach graficznych które banding usuwają poprawiając przejścia tonalne pomiędzy kolorami
powyższa definicja z drukarni, ale dotyczy to też wszelkiego rodzaju wyświetlania, przetwarzania obrazu,

choć jak jeszcze raz patrzę na te zdjęcia to w sumie nie wiem o co chodzi :roll:

Bandingu nie da się usunąć filtrem .... a jeśli taki filtr istnieje to zniekształca obraz.

Alyjen napisał/a:

dość popularna wada wyświetlaczy LCD

Jak masz źle ustawiony LCD lub po prostu kiepski LCD to banding może być przez niego generowany podczas wyświetlania. (poza ew. bandingiem na obrazie źródłowym)

Wito76 napisał/a:
Cytat
Ustaw w LR najlepszą jakość eksportu JPG (najmniejsza kompresja)
Nie inaczej.
Alyjen napisał/a:
choć jak jeszcze raz patrzę na te zdjęcia to w sumie nie wiem o co chodzi

PPL nie jest za bogaty, ale nie mam tych schodkowych przejść jak w LR. Dobra, dajmy sobie spokój, nie było tematu. Mam zwidy pewnie.
Słowackiego i Norwida też nie rozumiano za życia :lol:

Czy przypadkiem zdjęcie nr. 2 z pierwszego Twojego postu w tym temacie nie jest najzwyczajniej w świece nienaturalnie przesycone ?

cooopec  Dołączył: 03 Sty 2009
Jeżeli masz małe jpeg'i to albo zmniejsza Ci ich wielkość, albo masz duża kompresje. Innych powodów nie ma. Twój lajtrum nie jest inny.

Ja na tych zdjęcia żadnych przepałow nie widze. To co widzę, to inne krzywe zapodane przez softy, inny balans bieli oraz inny profil kolorów. Tak jak już ktoś wcześniej napisał lajrum nie ma oryginalnych profili tych z aparatu i jest cos w stylu adobe standard, pentax 1.00 i acr 4.4. Ale przy nich też można sobie poradzić i wywołać elegancko fote.

I monitor skalibruj...

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Bandingu nie da się usunąć filtrem .... a jeśli taki filtr istnieje to zniekształca obraz.

Wiesz, że widziałem coś takiego kiedyś, oczywiście że ingeruje to w samo źródło bo skoro informacje o kolorze gdzieś nawiały i trzeba je dogenerować to zniekształca to obraz.

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Dolącze się do dyskusyji z moim pytankiem.
Czy RAWy należy doastrzac??
Ostatnio klucilem sie z kumplem z pracy. On twierdził że RAWy są nieostre i trzeba doostrzyć przy obróbce... :?:

griffin napisał/a:
Dolącze się do dyskusyji z moim pytankiem.
Czy RAWy należy doastrzac??
Ostatnio klucilem sie z kumplem z pracy. On twierdził że RAWy są nieostre i trzeba doostrzyć przy obróbce... :?:

Doostrzanie to ratowanie trupa czyli kiepsko zrobionej fotki. No chyba że skalujemy ostro w dół np. na stronę www to można trochę podostrzyć (nie ważne czy raw czy jpg czy coś innego) ... choć do czegoś takiego trzeba ostrożnie podchodzić np. unikać doostrzania na nie najlepszych CRT ... za bardzo rozmazują i nie widać za bardzo co się robi (można łatwo przeostrzyć).

ps. Twojemu koledze rawy mogły się wydawać rozmyte wzgl. jpg jeśli aparat przy zapisie do jpg domyślnie nakładał wyostrzanie - ale to tylko źle świadczy o sprzęcie/ustawieniach<=>użytkowniku

Nie widzialem dobrego filtra do bandingu
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Doostrzanie to ratowanie trupa czyli kiepsko zrobionej fotki.

uwielbiam takie uogolnienia - zalezy w jakim programi wywolujemy RAW-a
To co oferuje ACR/lightroom jako wartosc domyslna wyostrzania - uwazam za wystarczajaca anp PPL - uwazam ze trzeba podostrzyc

Fafniak napisał/a:
Nie widzialem dobrego filtra do bandingu
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Doostrzanie to ratowanie trupa czyli kiepsko zrobionej fotki.

uwielbiam takie uogolnienia - zalezy w jakim programi wywolujemy RAW-a
To co oferuje ACR/lightroom jako wartosc domyslna wyostrzania - uwazam za wystarczajaca anp PPL - uwazam ze trzeba podostrzyc

To też uogólnienie. Jak masz świetny obiektyw, stabilnie, odpowiednio robione zdjęcie itd. i RAW będzie całkowicie ostry to też będziesz podostrzał ? - bez sensu (tym samym z ACR/lightroom otrzymałbyś przeostrzenie jeśli te programy domyślnie ostrzą ..... więc trzeba by rozmyć .... co da dodatkową utratę detali - tym samym używanie takich programów jest bez sensu :] ) Z założenia nie trzeba nic ostrzyć ... w praktyce z tą ostrością jest różnie więc w ramach korekcji nieidealnego zdjęcia lepiej podostrzyć niż nie (np. dajemy zdjęcie skalowane w dół na www itd.).

ps. widziałem zdjęcia z cyfrówek których podostrzanie jedynie byłoby degradacją

RAW - "nie jest ostry" (to zle okreslenie ale nie wpadlem na inne - jest za to pelen szczeg. ) - wyostrzaja go programy wywolujace - dlatego tez optyczni uzywaja DCRAW - nie ma on zadnego wyostrzania (o ile sie go nie wlaczy) - jak ci sie chce to zobacz wyniki dzialania tego programy -mocno sie zdziwisz
Mam wrazenie ze piszemy o kompletnie roznych sytuacjach

Fafniak napisał/a:
Mam wrazenie ze piszemy o kompletnie roznych sytuacjach

Na to wygląda.

... ale już tak odbiegając - nie lepiej mieć RAW zmieniony na np. PNG bez jakichkolwiek filtrów (mam na myśli to lekkie wyostrzanie wprowadzane przez niektóre programy do wywoływania raw) i później np. jednorazowo dobrać siłę filtra np. wyostrzającego już do obrazu końcowego ?

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
OK, teraz troche sie pogubilem..
Czyli RAW prosto z aparatu jest niedoostrzony, albo inaczej-jest naostrzony na tyle na ile aparat mial ku temu warunki...?

To jesli teraz wgram RAWa do LR to program mi deko podostrzy czy nie?
Jesli tak to w ktorym momencie? - w trakcie exportu na .jpg (lub inny format) czy w momencie juz importowania fotki to LR?? Czy mam tez mozliwosc kontroli tej domyslnej doostrzalki(jesli takowa istnieje..?)

Dzieki.. :roll: :-B

griffin, poszczegolne programy maja "zaszyte" procedury wyostrzania RAW-ow juz podczas wgrywanai ich do "wywolywarki" ten poziom wyostrzania jest rozny w zaleznosci od programu.
Nie ma to nic wspolnego z tym czy samo zdjecie jest ostre czy nie jestpropnuje uzyj sobie DC-RAW - to zobaczysz o czym pisze

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
moze masz podbite kolory w aparacie? opcja "image tone" nie ma wplywu na rawa a na jpga owszem. podrzuc maila na pw, kopsne Ci moje ustawienia lightrooma - akurat pare dni temu poswiecilem w koncu chwilke zeby znalezc jakies takie co by wygladaly jak jpg z aparatu.

Skocz do: