PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Swiatlo w domu
Wynajmuje mieszkanie. Napisal mi gosc, ze czesto przepalaja sie zarowki, teraz nie pomaga nawet wymiana zarowek, pisze mi, ze wystepuja spiecia od czasu do czasu. Co to moze znaczyc, ktos ise zna na tym? A moze ktos pomoze, zaplace za usluge?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
pewnie głupie ale jak tak miałem wrzuciłem świetlówki i działa... nic nie miga i się nie przepala

[ Dodano: 2009-04-20, 19:02 ]
aha, problemem była lodówka
przy włączaniu

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrB., więcej danych.
Co to znaczy często, jakie żarówki, czym się te spięcia objawiają, jaka instalacja (na tyle ile wiesz), stary budynek, gdzie to jest?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
U mnie w domu podczas montażu instalacji elektryk przypiął druga fazę do przewodu neutralnego i żarówki szły jak woda :-/ Gdzieś w instalacji masz zwarcie.

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
PiotrB., Ciężko cokolwiek radzić na odległość w tym temacie.
Raczej nie obędzie się bez wizyty elektryka wyposażonego przynajmniej w podstawowy miernik uniwersalny. Zacząć powinien od sprawdzenia napięcia w instalacji. Najlepiej było by jeszcze zasięgnąć języka u sąsiadów, czy u nich też występuje podobne zjawisko jak w tym wynajmowanym mieszkaniu.
Jeśli tylko w Tym jednym mieszkaniu tak się dzieje to znowu po kolei należało by odseparować i posprawdzać wszystkie obwody. Troszeczkę dłubania, ale z pewnością przyczyna jak zwykle będzie prozaiczna i banalna.
Na początku jednak można jeszcze odłączyć wszystkie podejrzane odbiorniki napięcia z gniazdek i po kolei je włączać. Mam na myśli pralkę, lodówkę, ekspres do kawy, itp.
Może metodą selekcji uda się znaleźć przyczynę bez wizyty fachmana.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrB.. Do czynienia z typową elektryką mam przy okazji napraw i uruchamiania innych sprzętów. Z mojego doświadczenia wynika, że często podobne objawy występują gdy poluzowane są przewody na doprowadzeniach. Zarówno tych przedlicznikowych jak i te za licznikami (do bezpieczników). Najczęściej poluźnione było tzw. "zero" czyli przewód neutralny. Ale tu też potrzebny elektryk z przyrządami. Pzdr.

Dzieki za opinie i odzew. Widze ze musze jednak wezwac elektryka do domu. Mam nadzieje ze nie zedra ze mnie skory. Budynek jest z 78', aluminiowe przewody ( niestety!), do tej pory nie bylo problemow, moze juz sie sypia tzw. koncowki?

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
po tylu latach to całkiem prawdopodobne ;-)

sprawdzałeś może czy masz ciepłe ściany? :mrgreen:

Troche trudno mi to sprawdzic. Obecnie mieszkam daleeeeeeeko stad. Jak napisalem, wynajmuje to mieszkanie i klient mi napisal ze ma problemy, pyta sie mnie czy moze wezwac elektryka, wiec chyba bede musial mu odpowiedziec, ze tak. Tylko teraz mysle , ile to bedzie kosztowalo? Chyba bedzie w gre wchodzilo wymiana instalacji, czy ktos wie ile to moze kosztowac?

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Po pierwsze kolega Enzo wygaduje bzdury .
    teraz na poważnie ,w jakiej części mieszkania występuje to zjawisko , jak jest poprowadzona instalacja { ilość bezpieczników }np. góra mieszkania i dół rozdzielone ,,parter osobno i piętro osobno ,, , przyczyn może być naprawdę wiele , zależy od tego czy osoba która wynajmuje ma pojęcie .
a teraz konkrety, należało by faktycznie praktycznie w każdym punkcie instalacji sprawdzić połączenia dokręcić lużne połączenia , z praktyki wiem że przewody aluminiowe lubią się pod obciążeniem upalić w taki sposób że przewodzą prąd ale gdy są obciążone ,zapalenie żarówki ,występują skoki napięcia i żarówka może nie wytrzymać ,typowym objawem lużnych połączeń są okopcenia nad puszkami w starej instalacji , która zaczyna działać jak grzałka, ale to tylko jedna z wielu przyczyn , lużne bezpieczniki , problemem może być linia doprowadzająca energie do budynku , słupy z drutami, i kiepskie trafo stąd skoki napięcia ,dobrze jest zmierzyć multimetrem napięcie ,, przed i w budynku ,,ale ostrożnie.
    niestety nie ma prostej odpowiedzi ,a co do kosztów nowej instalacji bez płaczu się nie obejdzie , u mojej babci budynek ok 80 m ogólnie firma wyceniła całkowity koszt na ok 15 tyś Plz , wiec chyba sam zrobię .

Skocz do: