Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
matth napisał/a:
Od kiedy zmieniłem k10 na k20 obróbka RW'ów z czynności czasochłonnej stała się wręcz katorgą
- A tak wracając do pytania w pierwszym poście :-P żeby się nie męczyć może warto pomyśleć o szybkim programie ? Wcześniej miałem AMD jednordzeniowy pociągnięty na ~2200, 1 GB ramu i pojedyńczy dysk - teraz od około roku (zdradziłem AMD) Intel E6750, para dysków, 2 GB szybkich pamięci i ... PS chodzi szybko, Ufraw w miarę, PPL już męczy komputer a trialowy Lightroom działa masakrycznie wolno.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Szakal, półśrodki ;-)

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Napewno lepszy sprzęt będzie chodził szybciej, ale imho nie odczułem znacznej zmiany szybkości pracy na rawach po zmianie komputera na zdecydowanie szybszy, za to przy pracy z szybszym (lepiej zoptymalizowanym) programem komfort pracy znacząco wzrasta :-)

No więc jestem już po instalacjach wszelakich (prawie ;-) ) i mogę coś powiedzieć.

Jestem bardzo zadowolony i jeśli ktoś szuka sprawnego sprzętu do obróbki zdjęć mogę szczerze polecić.

Kupiłem tak:
Athlon x2 7750
4GB RAM
Segate Baracuda 500GB 32mb cash
Płytka Gigabyte z Radkiem HD3200
Zasilacz z pudłem
Nagrywarka DVD LG
I nieoczekiwanie musiałem dokupić nową kartę WiFi na PCI - Asus 138g V2 (która z x64 działa poprawnie tylko na nowych sterach broadcomu...)
Razem 1426zł

Wszystko postawione na Viście Business x64, przez którą odpadł mój D-Link 520 - absolutnie brak działających sterów na x64. Rawy śmigają, komputer chodzi bardzo przyjemnie. Jestem w 100% usatysfakcjonowany wyborem komponentów, które z miejsca zostały nieco podkręcone, ale to już nie ten temat ;-)

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
matth, Jak z przejściami tonalnymi? Dobrze odwzorowane, bez schodkowania? Mam 3450 i niestety widzę schodkowanie(tylko na monitorze crt).

takseo, nic takiego nie mam (używam crt) :-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
matth napisał/a:
Płytka Gigabyte z Radkiem HD3200

a tak sie bronil przed zintegrowana! :P

Skocz do: