sylwiusz napisał/a:Tutaj wlasnie klania się HSS, czyli synchro z czasami krotszymi od normalnej synchronizacji - dostepny tylko wraz z TTL-em![]()
sylwiusz napisał/a:Mysle, ze bedzie to dzialac tak samo jak w AF360 i tak tez wynika z instrukcji AF540FGZ. Tj. w czasie kiedy wskazania swiatlomierza sa aktywne - mozna się przelaczac tylko miedzy P-TTL a SB (tryb tylko wpomagania AF wzorkiem, bez blysku). W momencie kiedy wskazania w aparacie się wylaczaja mozna się przelaczyc w dowolny tryb, z tym ze niestety M przelaczy z powrotem do P-TTL. Za to po przelaczeniu się przy wylaczonych wskazaniach w aparacie w A mozemy go potem uzywac bez problemu az do wylaczenia aparatu. Pomiar wbudowany lampy dziala bardzo dobrze z cyfra.
sylwiusz napisał/a:
Lampe bez problemu da się ustawic w tryb M jesli aparat bedzie tez w manualu - jest w tym nawet troche logiki![]()
Jarek Dabrowski napisał/a:P-TTLem![]()
CytatZaraz, zaraz. Czyli jak swiatlomierz aktywny, to tylko PTTL, a jak wyłączony, to mogę ustawić A na lampie, i po aktywowaniu światłomierza ona zostanie ?
CytatNie ma logiki. Bez sensu taka kastracja.
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:
Nie ma logiki. Bez sensu taka kastracja.
Widac uznali, ze jak uzywasz M to i masz swiatlomierz do lampy blyskowej i parametry ustawiasz w aparacie wowczas recznie![]()
Canin napisał/a:...
I prefer setting the camera to aperture priority mode. Then set the fill
flash to 2/3 EV (-0.3 to -0.7EV) less fill on the body under flash fill.
Then just experiment to see which fill ratio is best for you."[/i]
w skrócie - ustawić w tryb preselekcji przysłony z lekka korekcją na minus (-0.3 do -0,7) a tą wartość dopełni lampa
[ Dodano: 2006-05-30, 22:32 ]
może to ktoś spróbować i powiedzieć czy tak to działa z TTLem również?
gdzie dwóch się grzmoci tam trzeci foci
eR http://erpe.art.pl
Ż jest P... p.
zorzyk napisał/a:No tak, w menu jest ustawialna korekcja błysku. Ale to tyczy tylko lampy wbudowanej chyba.
Canin napisał/a:zorzyk napisał/a:No tak, w menu jest ustawialna korekcja błysku. Ale to tyczy tylko lampy wbudowanej chyba.
mnie wychodzi że powinna odnosić się do zewnętrznej też - próbował ktoś z500FTZ?
zorzyk napisał/a:No tak, w menu jest ustawialna korekcja błysku. Ale to tyczy tylko lampy wbudowanej chyba.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
argawen napisał/a:Przed chwila sprawdzałem. Korekcja działa z zewnetrzną lampą P-TTL. Zestaw testowy DS+Sigma dg 500Super. A byłem prawie pewny, że nie działa![]()
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:
Po parunastu pstryknieciach,widzę że ta Sigma trochę niedoświetla( ok.0,5).
argawen napisał/a:
Na dniach mam dwie uroczystości rodzinne, to bede wiedział wiecej. Przekaże swoje uwagi i może jakieś sample.
argawen napisał/a:
Może jutro wyjdę na powietrze to pstrykne parę fotek z HSS-em i wrzucę próbki na forum.
argawen napisał/a:
A i tak szykuje się na tego nowego Pentaxa![]()
Canin napisał/a:czyli z 500FTZ i DSem nie da się zrobić fill-flash? No to dobrze że się o tym dowiedziałem zanim kupiłem :)
Alek napisał/a:czesto dawalismy - 1,7EV
Canin napisał/a:Alek napisał/a:czesto dawalismy - 1,7EV
tą korektę ustawialiście na aparcie jako korektę dla lampy? to dlaczego to nie działa z 500FTZ?
Jarek Dabrowski napisał/a:W sumie na HSS i korekcji błysku mi najbardziej zależy
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki