luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
go!!! napisał/a:
Chyba czas na serwis?!
chyba niestety tak.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
go!!! napisał/a:
Niestety problemy z zapisem zdjęć na kartę w K100D powróciły. Próbowałem już kart emtec'a, panasonica, lexara oraz sandiska i podczas pracy na każdej z nich co jakiś czas zdjęcie mi się nie zapisze.

Używam z K100D 2 kart naprzemiennie - GOODRAM 4 GB SDHC Cl.4 oraz PNY 4GB SDHC Cl.4 i NIGDY nie miałem z nimi żadnego problemu, czy to latem czy zimą na mrozie.
Pozdrawiam
Sławek

bestrafal87  Dołączył: 16 Wrz 2008
go!!! napisał/a:
Witam ponownie.
Niestety problemy z zapisem zdjęć na kartę w K100D powróciły. Próbowałem już kart emtec'a, panasonica, lexara oraz sandiska i podczas pracy na każdej z nich co jakiś czas zdjęcie mi się nie zapisze. Na ekranie po klapnięciu migawki przez ułamek sekundy widać zdjęcie, po czym pojawia się czarny ekran z napisem "image is not stored" i oczywiście zdjęcia na karcie nie ma.
Macie pomysł o co może chodzić? Chyba czas na serwis?!

A czy robiłeś fotki np na mrozie?? Aparat już całkiem zastrajkował i nie zapisuje?? bo mam teraz podobny problem z moją K20:/

go!!!  Dołączył: 12 Sie 2007
Problem z zapisem jest niezależnie od tego gdzie i w jakim trybie robię zdjęcia. Na pewno nie jest to spowodowane niską temperaturą - ani razu nie robiłem zdjęć na mrozie.

boshek  Dołączył: 12 Mar 2009
witam. wspomniany przez Ciebie blad pojawia sie rowniez u mnie (statystycznie 1-2 razy na 50 zdjec). mimo aktualizacji firmware (v. 1.02) i probach na roznych kartach roznych producentow, problem wciaz sie pojawia. co ciekawe, blad nie pojawil sie nigdy na zdjeciach robionych z blyskiem. serwis ominalem poniewaz nie bedac w posiadaniu polskiej gwarancji musialbym zaplacic za kuriera do Wa-wy, a pozniej za przesylke do Hamburga. troche drogi interes, a biorac pod uwage mala uciazliwosc zjawiska, srednio oplacalny. jesli posiadasz wazna gwarancje zglos sie do serwisu. to nie jest problem kart, tylko korpusu. pozdrawiam.

Hersus  Dołączył: 12 Sty 2009
Witam, sam posiadam K200 i karte SanDisca 4 GB z którą ani razu nie miałem problemu, teraz przed wakacjami planuje kupić kolejną 4 gigową SanDisca. Jak widać ta firma dobrze współgra z Pentaxem a reszte przypadkó niedomagań Pentaxa to raczej trzeba odrzucać do serwisu.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
boshek napisał/a:
jesli posiadasz wazna gwarancje zglos sie do serwisu. to nie jest problem kart, tylko korpusu.

czy ktoś z was oddawał aparat do serwisu z tego powodu?
u mnie także takie coś się czasem zdarza - i niestety aparat doskonale wie kiedy jest fotka na której mi bardzo zależy - wtedy zazwyczaj odmawia współpracy

rafalartur  Dołączył: 04 Wrz 2008
Witam. Odgrzebię trochę. Może ktoś pomoże. Post na prośbę kolegi. Podczas zgrywania zdjęć z Kingston'a do PC stała się dziwna rzecz: w trakcie tego procesu na karcie zamiast pięknych plików RAW i jpg pojawiło się mnóstwo dziwnie ponazywanych plików. Od tej pory ani jego K10, ani PC nie widzi obrazów. Boi się, że stracił pamiątkę z wczasów. CZy spotkał się ktoś z tym kiedyś? Czy można to jakoś odzyskać?

boshek  Dołączył: 12 Mar 2009
no wlasnie, czy ktos serwisowal Pentaxa na okolicznosc "The image is not stored"? w poniedzialek naskrobie @ do serwisu Pentaxa z zapytaniem o przyczyne i ewentualne koszty naprawy. podejrzewam, ze dostane odpowiedz tylko na drugie pytanie ;-)
tymczasem w sieci, a dokladnie na pewnym amerykanskim forum przeczytalem relacje pewnego uzytkownika K10d borykajacego z sie z podobnym problemem. jego aparat trafil do serwisu, gdzie wymieniono tzw. memory card interface. wszystko w ramach gwarancji oczywiscie.

Skocz do: