sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zgoda [umowa] na bezpłatne wykorzystanie zdjęć
Kilka moich zdjęć zostanie umieszczonych w albumie promującym Województwo Świętokrzyskie. Zdjęcia te mam dostarczyć pocztą wydawcy na płycie z załączoną zgodą na publikacje. Czy wystarczy napisać coś takiego?

Cytat
Zezwalam na jednorazowe nieodpłatne wykorzystanie zdjęć załączonych na płycie opatrzonej godłem:

Michał Piętak – Opactwo Cystersów

w albumie promującym Województwo Świętokrzyskie realizowanym przez [tutaj nazwa agencji] przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Nie zezwalam na wykorzystanie w inny sposób, do innych celów i innych publikacji.

Jednocześnie informuję, że jestem autorem tych zdjęć i zachowuję co do nich wszelkie prawa osobiste oraz majątkowe w ramach prawa autorskiego.

No i podpis!

Może to sformuować inaczej? Albo coś zastrzec więcej? Coś dopisać?

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
sołtys, najlepiej, gdybys znal tytul albumu, bo moze sie okazac ze wydadza 5 i co? ;-)

Aha. Czy jest np. zasadne poprosić o odesłanie przez wydawcę podpisanej umowy? Albo również i płyty?

Co w ogóle sądzicie o takim przekazywaniu swoich zdjęć? W sumie nie zarabiam na fotografii, nie mam firmy ale publikacja w takim albumie ładnie by wyglądała w portfolio i ewentualnie być może zapoczątkowała coś kiedyś w przyszłości :roll: ... ale czy to też nie jest psucie rynku albo coś w tym guście? :roll: :roll: :roll:

[ Dodano: 2009-04-22, 20:20 ]
dagio, dokładnie o tym samym myślałem, tzn. jak zaznaczyć o który dokładnie i jednoznacznie album chodzi :roll: Jednakże z tego co wiem ma być wydany jeden album przy współpracy z Urzędem dlatego też to dodałem .. jak i słowo klucz "jednorazowe" wykorzystanie jeśli to wystarczy :->

sołtys napisał/a:
Co w ogóle sądzicie o takim przekazywaniu swoich zdjęć?

Ja sadze, ze to bardzo fajny pomysl, jesli robisz to dla prawdziwej satysfakcji, to nie widze problemu.. natomiast dziwi mnie, ze na przyklad Towarzystwo, ktorego jestem czlonkiem, bardzo chetnie wciaga wszystkich czlonkow w tego typu inicjatywy. Dlaczego mnie to dziwi? Bo na tym etapie faktycznie wydawcy zacieraja rece, wymyslaja temat na album (na zarobek) rzucaja haslo, ludzie slysza haslo (przed oczami maja swoje nazwisko obok zdjecia na stronie XX) a potem ludziska trzepia kilkaset lepszych lub gorszych zdjec, daja do wydawnictwa i powstaje album, za ktory nie dostaja ani grosza.. Z poczatku wydawalo mi sie to bardzo fajna sprawa, ale z kazda kolejna inicjatywa tego typu coraz ostrozniej na to patrze. Mi osobiscie juz nie zalezy, na umieszczaniu swoich zdjec w takich albumach.. co innego gdyby ktos wyszedl z propozycja autorskiego albumu.. to moze nawet nie chcial bym z tego ani grosza, byloby to do glebszej rozwagi.

dagio, tzn. akurat w przypadku tego albumu to inicjatorem jego powstania jest Marszałek Województwa, który zaprosił wydawnictwo do współpracy (widziałem pismo) z prośbą o mecenat powstającej pozycji. Wydawnictwo przesłało prośbę do urzędu gminy o zdjęcia, a ludzie z urzędu znając mnie i wiedząc, że fotografuje poprosili mnie. Gdyby było inaczej z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że również bym podziękował. Wybrałem dokładnie 20zdjęć ze swojej kolekcji ale prawdopodobnie nie wyślę wszystkich.

Ja wiem, że większość wypatruje nowych zdjęć Kasieńki jednakowoż ... nikt się już nie wypowie w temacie? :roll: Nie ukrywam, że zależy mi na Waszych opiniach w tej kwestii :roll:

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Poszlo PW.

rOTTEN, nie PW.. prosze publicznie, przeciez jutro moge zapytac o to samo.. jesli to na temat ktory poruszyl sołtys, to dawaj tutaj.

Prosze :)

Umowa przeniesienia praw do utworu fotograficznego

Zawarta w dniu……………………………….…….. w ………………………………………………
Pomiędzy:

Fotografem
……………………………………………..
Zam. w …………………………………..
……………………………………………..
Legitymującym się dowodem osobistym:
Nr ………………………………………….
PESEL …………………………………….
NIP ………………………………………..

zwanym dalej „Autorem”, a
……………………………………………..
Zam. ……………………………………….
……………………………………………..
Legitymującym/ą się dowodem osobistym:
Nr ………………………………………….
PESEL ……………………………………..
NIP ………………………………………...
zwanym dalej „Klientem”.
1. Autor oświadcza, że jest twórcą zdjęć fotograficznych :
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………….
oraz zapewnia, że przysługuje mu wyłączne prawo majątkowe do tego utworu.

2. Autor przenosi na Klienta całość swoich praw majątkowych do dzieła wymienionego w
punkcie 1, w zakresie publikacji w ………………………………………………………. oraz
wszystkich znanych w chwili podpisywania umowy polach eksploatacji.

3. Autor przenosi na Klienta wyłączne prawo zezwalania na wykorzystanie zależnego prawa
autorskiego.

4. Prawo autorskie osobiste (prawo do łączenia z utworem nazwiska Autora) nie zostaje
przeniesione na Klienta.

5. Przeniesienie ww. praw do utworu z Autora na Klienta jest bezpłatne.

6. Przeniesienie ww. praw do utworu odbywa się bez ograniczeń czasowych i terytorialnych.

7. Umowa niniejsza zostaje zawarta w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Zmiany
i uzupełnienia umowy muszą być dokonywane za zgodą stron na piśmie.

8. Do spraw nieuregulowanych w niniejszej umowie, a dotyczących jej przedmiotu, mają
zastosowanie przepisy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a także przepisy
obowiązującego polskiego kodeksu cywilnego.

9. Spory wynikłe w związku z realizacją powyższej umowy strony będą rozstrzygać w drodze
polubownej, a w wypadku nie osiągnięcia porozumienia, zostaną one poddane pod rozstrzygnięcie
właściwemu sądowi powszechnemu.

10. Umowa została sporządzona w 2 jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdego
współautora i dla Klienta.

…………………………… ……………………………
Autor Klient

Jest podstawa i mozna kombinowac dalej na swoje potrzeby

rOTTEN, dziękuję! :-)

;-)

Skocz do: