maxbor  Dołączył: 01 Lut 2009
Helios 77M-4 44-2 adapter
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam kilka nurtujących mnie pytań.

1. Co sądzicie o MC Helios 77M-4 jak wypada on w rywalizacji z 44-4 i 44-2.

Mam również problem, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać. Dotyczy to obiektywów z M42 i adapterami. Jak wkręcacie adaptery: najpierw w obiektyw później w body czy odwrotnie? Jeżeli tak jak w pierwszym przypadku to czy dokręcacie go kombinerkami? Ja mam problem ciągłego zostawania się adaptera w korpusie. Przez to przy jego ściąganiu porysowałem body :evil: :cry: Czy jest możliwość łatwiejszego wykręcania adaptera? Czy można ww adapter po prostu przykleić np na klej do dupki obiektywu?
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
W latach 90tych robiłem testy między innymi Heliosów 77 i 44-4 . Powiększałem analogowo piętnaście razy i sprawdzałem ostrość i kontrasty ( obiektyw powiększalnikowy meogon przysłonięty o dwie działki) . 77 zmiata ten kochany przez portrecistów obiektyw Helios 44-4 . Helios 77 jest podobny rozdzielczością do 81ki lub do Pancolara . Ten ostatni daje jednak przyjemne przejścia , nie jest taki kontrastowy jak Heliosy . Helios 77 daje zimny odcień zdjęcia i jest to jak na to nie patrzeć nowoczesny obiektyw

pawel1967, dziękuje za odpowiedź. A co do mojej 2 części pytania związanej z adapterem?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
maxbor napisał/a:
Czy jest możliwość łatwiejszego wykręcania adaptera? Czy można ww adapter po prostu przykleić np na klej do dupki obiektywu?

Jeśli masz "normalny" adapter to wykręcasz go z puszki przy pomocy kluczyka, który kupujesz wraz z adapterem.
Oczywiście, możesz zamocować na stałe adapter na gwincie obiektywu używając kleju.
Co do kolejności montarzu przejściówki - ja wkładam przejściówkę w puszkę, nastepnie wkręcam obiektyw.

No właśnie nie mam tego kluczyka. Chyba zdecyduje się na przyklejenie adaptera do obiektywu :-/

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Możesz zawsze odkręcić blokującą blaszkę i normalnie nakręcić przejściówkę na gwint obiektywu. Ja tak zrobiłem i działa bardzo dobrze. Nawet nie myśli o odkręceniu się :-)

Ale ja nie mam problemu z jej odkręcaniem samoistnym. NIe wykręca mi sie ten adapter i nie ma blaszki. Chodzi o to, że ja po montażu nie mogę go wyjąć z body...

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
maxbor, to może mocniej go dokręcaj do obiektywu po prostu. Nigdy nie miałem takiego problemu, żeby obiektyw się wykręcał z przejściówki

kenzo, no właśnie a ja mam tak, że jakbym nie dokręcił prześciówkę do obiketywu i tak zostaje ona w body :-/

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
powiedzcie mi, czemu mi korekcja EV nie działa z m42? to normalne?
Albo to, że jak przestawię z trybu M na tryb Av to nie muszę naciskać zielonego guzika, żeby zmierzył światło?

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
maxbor, spróbuj wypiąć obiektyw nie kręcąc nim odwrotnie, ale dalej tak, jakbyś go zapinał. Z moją przejściówką da się tak bezinwazyjnie wypiąć szkło- wpadłem na to przypadkiem ;-)

Skocz do: