hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
Lightroom 2.0 - problem
Witam, zrobiłem dziś sobie fotke w raw kmeką - taką testową, by w ogóle zobaczyć z czym to się je. Wrzuciłem ją najpierw do picassy, ale tam nie widać zdjęcia a tylko kolorowe pasy różnych odcieni. Kiedy chcę wrzucić ją do lightrooma to nie chce jej zaimportować. dlaczego?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
apdejtuj lajtruma.

czyli ta wersja nie obsługuje raw? a skąd te kolorowe pasy zamiast zdjęć w picassie? zdjęcie pojawia się na sekunde a później zamienia się na pasy.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie obsługuje RAW z K-mki

a zachowanie picasy można pewnie tłumaczyć tym, że najpierw zapewne wyświetla jpga zaszytego w RAW, potem próbuje zrobić podgląd RAW, ale że pewnie nie obsługuje K-mki, to się wywala pasami ;-)

ale jak to możliwe by nie obsługiwał raw z k-m? czy rozszerzenie i standard z k-m nie jest taki sam jak z innych aparatów? (pef). a w ustawieniach aparatu mam dać pef czy dng? przestrzeń barw mam adobe rbg (jest jeszcze srgb).

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
hasos napisał/a:
czy rozszerzenie i standard z k-m nie jest taki sam jak z innych aparatów? (pef).

Standard jest ten sam, nagłówek jest inny. To normalne dla (niemal) wszystkich modeli wszystkich marek i wiekszosci aplikacji.

opiszon napisał/a:
a zachowanie picasy można pewnie tłumaczyć tym, że najpierw zapewne wyświetla jpga zaszytego w RAW

Wlasnie :-)

czyli co? lightroom nie będzie obsługiwał raw z mojego aparatu? jak mogę temu zaradzić?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
hasos, zrob apdejt do 2.3. Darmowy.

aaa, czyli kwestia wersja programu. myślałem że po prostu AL nie obsługuje w ogóle zdjęć z km. dzięki. przy okazji: znacie jakąś stronkę z poradnikiem dla początkujących :)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

dzięki. update zrobiona i wsio działa :)

Skocz do: