Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
Nikt tutaj nie lubi patrzec w porzadny wizjer czujac w reku metal?
To Ci z wojska zostało?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Spinner, - jak lubisz wyginac sobie to i owo przy noszeniu sprzetu - twoja sprawa
DFA w budowei nie sa zle.....a ze lzejsze... -super....

[ Dodano: 2007-02-22, 19:57 ]
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Michu napisał/a:
To Ci z wojska zostało?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-P

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
Sylwiusz mial kiedys FA a niedawno DFA i niestety podziela zdaje się moje spostrzezenia - budowa DFA daleko do FA...

wiesz, tak się zastanawiam, używałem przez pewien czas FA 100/2,8 macro i nie mogę powiedzieć, że powalał on mnie swoją pancerną budową. Ciężki był to fakt, ale coś tam w nim w środku latało, i luzy miał na wszystkim co się ruszało, kręciło i wysuwało. Więc jeśli twierdzisz, że DFA jst gorzej zbudowany to już zaczynam się bać. Może lepiej poszukać na EBAYu manualnej wersji tego obiektywu smc-a 100/2,8 macro. Tylko nie wiem jak z jakością w przypadku tego obiektywu? :-P

[ Dodano: 2007-02-22, 20:00 ]
Na AF mi, wychowanemu na Zenicie szczególnie nie zależy.

[ Dodano: 2007-02-22, 20:03 ]
Spinner napisał/a:
Nikt tutaj nie lubi patrzec w porzadny wizjer czujac w reku metal?

K10d chociaż to nie LX czy chociażby Mx też można bardzo komfortowo ręcznie ostrzyć.
nie widzę większej różnicy pomiedzy wizjerem Program A który miałem a wizjerem K10d 8-)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Michu napisał/a:
To Ci z wojska zostało?

Nie bylem w WP:-P

asklop napisał/a:
Może lepiej poszukać na EBAYu manualnej wersji tego obiektywu smc-a 100/2,8 macro. Tylko nie wiem jak z jakością w przypadku tego obiektywu?

Widziales kiedys zle szklo macro? :-P

asklop napisał/a:
K10d chociaż to nie LX czy chociażby Mx też można bardzo komfortowo ręcznie ostrzyć.
nie widzę większej różnicy pomiedzy wizjerem Program A który miałem a wizjerem K10d

To mnie bardzo cieszy i moze w koncu sie zdecyduje mimo "zarazy FF" - BTW - tyle osob narzekalo a ile weszlo w "menu serwisowe" ??:-P

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Widziales kiedys zle szklo macro?

widzieć nie widziałem, a używałem tylko jedno

Spinner napisał/a:
To mnie bardzo cieszy i moze w koncu się zdecyduje mimo "zarazy FF" - BTW - tyle osob narzekalo a ile weszlo w "menu serwisowe" ??:-P

nie taki diabeł straszny jak go malują :-P

[ Dodano: 2007-02-22, 20:28 ]
w ubiegłą niedzielę pobywałem w Gdańsku (Gdańsk Oliwa, katedra oliwska, brzeg Bałtyku, stare miasto) zrobiłem kilka ciekawycj fotek w RAW, i za radą kolegów z forum w programie PPL ostrość ustawiłem na -2. Jakość naprawdę mnie powaliła. Zrobiłem powiekszenia 20/30 i nie mogłem znaleźć jakiejkolwiek różnicy w stosunku do kliszy. Może format 20/30 to nie jest dużo ale w epoce kliszy i tak wiekszego nie robiłem a przypuszczam (w najbliższą sobotę to sprawdzę), że i wieksze formaty wyjda super. :-D

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
asklop napisał/a:
Może lepiej poszukać na EBAYu manualnej wersji tego obiektywu smc-a 100/2,8 macro. Tylko nie wiem jak z jakością w przypadku tego obiektywu?

To może będziesz zainteresowany: http://www.allegro.pl/ite..._100mm_2_8.html

Bo ja tam mam z finansów wypstrykłe, ale ciekawy jestem jak długo poleży to szkło mna ladzie. Poporzednio, chyba ten sam sprzedający wystawił takie szkło, ale, o ile skleroza nie nie żre, bez automatyki przesłony. Po 2-ch dniach znalazł chetnego.
Póki co zbieram na :-B :-B
Pozdrówka

Kuszelas napisał/a:
To może będziesz zainteresowany: http://www.allegro.pl/ite..._100mm_2_8.html

to nie jest szkło typu macro a zwykły krótki teleobiektyw

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
asklop napisał/a:

wiesz, tak się zastanawiam, używałem przez pewien czas FA 100/2,8 macro i nie mogę powiedzieć, że powalał on mnie swoją pancerną budową. Ciężki był to fakt, ale coś tam w nim w środku latało, i luzy miał na wszystkim co się ruszało, kręciło i wysuwało.

mój ma tak samo :-) ale to nie mu nie przeszkadza mieć GENIALNY bokeh i kolory. Co do ciężaru to większym problemem jest oparzenie słoneczne po godzinnym bieganiu za motylkami :-)

wszystkie obiektywy AF maja chyba takie luzy i rozklekotaną konstrukcję, bez względu na to czy to kity za 300zł, czy Limy czy gwiazdki. No może gwiazdki mają mniejsze.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: PentaxSMC DFA 2,8/100mmMacro w FotoMagazin
tofik napisał/a:
Witam wszystkich, jestem tu nowy... ale nieważne( chociaż to dzięki Wam od kilku dni jstem w posiadaniu Kadyszki-jeszce nie wiem czy wam za to podziękuje :mrgreen: )
Wracając do tematu, ostatnio przeglądałem miesięcznik FotoMagazin a dokładnie skumulowany tam test 385 obiektywów, w tym również zawarty w temacie pentax 100mm macro. Oczywiście z króciutkiego opisu nie zrozumiałem nic, ale koncowa ocena "Optik und Mechanik" 93%/88% oraz kategoria "Super" mówia same za siebie REWELACJA wyżej oceniona od wspaniałego podobno Tamrona 90mm Macro.
Moje pytanie to was-Ktoś miał kontakt z tym szkłem ? Może jakies sample ? Cokolwiek... byłbym wdzięczny.

A kiedys krazyl test ze zdjeciami z niego i dosc srednio wypadl, chyba to byly skany z angielskiej gazety....Innym razem widzialem real porownajie z Tamronem i chyba jednak Tamron wypdl lepiej..coz moze go poprawili bo to o czym pisze to byly jedne z pierwszych egzemplarzy. Byc moze teraz to rewelacja jest.

Skocz do: