bumkrowiec napisał/a:Wobec tego jak na mnie to trochę za droga zabawa bo zrobienie 36 klatek wyniesie z chemią co najmniej 35 złotych
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
savik napisał/a:ubiegłeś mnie
SuperA, K10D, 67II, MC: 24, SMC: 50, 90, 135, 35-105, 18-55
http://marcinkosciolek.com
costa napisał/a:W14 - 13zł (10zł)
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
savik napisał/a:TU: http://fotorobert.republika.pl/pdf/ciemnia2.pdf jest sporo fajnych informacji na temat wyposażenia ciemni.
bumkrowiec napisał/a:Czy walizkowy radziecki powiększalnik za prawie darmo na początek mi wystarczy
costa napisał/a:jeżeli chodzi o materiały fomy. Ostatnio ceny bardzo skoczyły. Ciekawe, czy to z powodu zwiększonej popularności i chęci szybszego zysku właściciela, czy wzrostu cen u dystrybutorów (w związku z "kryzysem").
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Przez ponad 10 lat taki używałem, bo był mały i na moim metrażu nie zajmował miejsca. Ba, nawet wymieniłem w nim mocowanie obiektywu i używałem własnie Janpola 55 mm i nawet kolor robiłem. W ówczesnej technologii to powiększalnik był najmniej stresującym elementem produkcji odbitek. Uważaj tylko na żarówkę, bo oryginalne są kiepskie jesli chodzi o równomierność rozkładu światła, a inne powiększalnikowe są większe i nie wejdą. Trzeba poeksperymentować.bumkrowiec napisał/a:walizkowy radziecki powiększalnik za prawie darmo na początek mi wystarczy
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Jak bardzo stara to wywal. Nie ma gwarancji, że będzie dobra, zwłaszcza jesli oryginalna radziecka. Ich produkty były dostosowane do ich materiałów i na innych raczej nienajlepiej się sprawdzały.bumkrowiec napisał/a:jak ta chemia będzie działać
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka