boberski  Dołączył: 18 Cze 2008
Michał Łuczak "Bieda w Białym Domu"
według mnie ten materiał sporo zwojuje w tym roku http://www.przekroj.pl/ga...tykul,4322.html

jak ktoś zainteresowany to z tego co pamiętam ma być też wystawiany podczas miesiąca fotografii w Krakowie

a tu jeszcze link do bloga Pana Michała:P

http://michalluczak.blogspot.com/

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
A ja nie jestem do konca przekonany do tego materiału. Nie wiem jeszcze, o co mi chodzi, moze o te ustawiane portrety...

alkos napisał/a:
moze o te ustawiane portrety...

rozumiem to jako Twoja przekorność:P

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
alkos napisał/a:
A ja nie jestem do konca przekonany do tego materiału. Nie wiem jeszcze, o co mi chodzi, moze o te ustawiane portrety...

Temat tylko "trącony" powierzchownie. Brak mi tu jakiejś dramaturgii, napięcia właściwego zaangażowanemu fotoreportażowi. Pozowane portrety w niewielkiej ilości są dozwolone, mnie się nawet podobają wnosząc nieco spokoju do dramaturgii reportażu (jeśli inne zdjęcia są dynamiczne i niosą z sobą niepokój). Tu, na mój gust, jest za spokojnie, brak "wstrząśnięcia", jest "zmieszanie". ;-)

technik219 napisał/a:
Brak mi tu jakiejś dramaturgii, napięcia właściwego zaangażowanemu fotoreportażowi.

wiesz to nie jest Hollywood żeby tu fajerwerki były.....po co wprowadzać sztuczny patos do naszej środkowoeuropejskiej codzienności??

technik219 napisał/a:
Tu, na mój gust, jest za spokojnie, brak "wstrząśnięcia", jest "zmieszanie"

wstrząsy i "zaangażowanie" fotoreportera to były można zobaczyć w temacie dotyczącym pulitzera i mnie one osobiście zniesmaczyły

Nie dyskutuję na temat co się komu podoba. Moim zdaniem widzem trzeba potrząsnąć, bo jest już "opatrzony". I nie chodzi tu o fajerwerki czy krew - tego nie lubię. Są inne sposoby, nawet poprzez nietypowe wykorzystanie samego sprzętu, inne punkty widzenia aparatu. Nie wiem czego ja bym użył, bo zaraz ktoś powie "to zrób lepiej". Mówię tylko jakie jest moje odczucie - mnie to nie wzrusza. Nic a nic. Z całym szacunem dla autora, chociaż nie widziałem innych jego dokonań.

technik219 napisał/a:
Moim zdaniem widzem trzeba potrząsnąć, bo jest już "opatrzony". I nie chodzi tu o fajerwerki czy krew - tego nie lubię. Są inne sposoby, nawet poprzez nietypowe wykorzystanie samego sprzętu, inne punkty widzenia aparatu.

w mojej opinii takie postrzeganie sprawy rodzi podążanie za tania sensacja a innych punktów widzenie nie sposób odmówić tym praca o czym najlepiej świadczy to ze nie do wszystkich trafiają :P

technik219 napisał/a:
Mówię tylko jakie jest moje odczucie - mnie to nie wzrusza. Nic a nic.

tak jak napisałem "nasza środkowoeuropejska codzienność" dość mocno oswojeni z nią jesteśmy.....to trochę odwrotnie niż ze streetem Alkosa czy zdjęciami Bartka Pogody są na nich rzeczy których nie zobaczymy na ulicach swojego miasta wiec siłą rzeczy interesują nas bardziej

Jesteś psychologiem, czy tylko się bawisz w psychologa? ;-)

za 1,5 roku podobno mam być architektem krajobrazu ale nie za bardzo ufam kadrze naukowej mojej uczelni ze uda im się zrobić go ze mnie :evilsmile:

boberski napisał/a:
rozumiem to jako Twoja przekorność:P

Niekoniecznie. Serio nie lubie takich ;-)

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
boberski napisał/a:
za 1,5 roku podobno mam być architektem krajobrazu ale nie za bardzo ufam kadrze naukowej mojej uczelni ze uda im się zrobić go ze mnie

o, ziomal z DUP-y :-B

do tematu: material ok, miejsce super. dowiedzialem sie czegos nowego. moznaby jednak te statyczne ujecia polamac dynamika, bo tak to troche nuzace jest. z calym szacunkiem dla autora oczywiscie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Widziałem je w papierowej wersji gazety i mówiąc wprost te zdjęcia są do dupy, każde z nich jest tylko takie sobie, razem też są takie sobie ;-)

nie za każdym razem się udaje, tym razem się nie udało.

Btw. dlaczego wszystkie blogi "fotoreporterów" wyglądają jak zdjęcia Milacha )z bloga)? Albo jego zdjęcia wyglądają tak samo jak wszystkie inne podobne do nich

O co w tym chodzi ?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jak ktos nie potrafi zrobic dobrych zdjec reportazowych, to bierze czlowieka i wali centralny portret. Tak uslyszalem niedawno od jakiegos fotografa czy fotoedytora. I od tej pory za kazdym razem, kiedy widze podobne zdjecia, przypominaja mi sie te slowa..

dan napisał/a:
Jak ktos nie potrafi zrobic dobrych zdjec reportazowych, to bierze czlowieka i wali centralny portret. Tak uslyszalem niedawno od jakiegos fotografa czy fotoedytora.

;-)

Aha - podoba mi sie photocast, a same zdjecia mniej :-)

guerilla napisał/a:
Btw. dlaczego wszystkie blogi "fotoreporterów" wyglądają jak zdjęcia Milacha )z bloga)? Albo jego zdjęcia wyglądają tak samo jak wszystkie inne podobne do nich

Milach i Łuczak (oraz paru innych) po itf'ie są i może stąd ta analogia w postrzeganiu pewnych spraw.....to tak samo jak tu. Swego czasu każdy chciał być Alkosem :-P

boberski napisał/a:

Milach i Łuczak (oraz paru innych) po itf'ie są

Wiem że są po opavie, ale to nie powód żeby się kserować nawzajem, tego tam nie uczą :-)

guerilla napisał/a:
Wiem że są po opavie, ale to nie powód żeby się kserować nawzajem, tego tam nie uczą

o tak daleko idące wnioski może się nie posuwajmy ;-) ja bym powiedział że czerpią wzorce z podobnych źródeł

boberski napisał/a:
guerilla napisał/a:
Wiem że są po opavie, ale to nie powód żeby się kserować nawzajem, tego tam nie uczą

o tak daleko idące wnioski może się nie posuwajmy ;-) ja bym powiedział że czerpią wzorce z podobnych źródeł

podejrzewam że skoro Milach odniósł największy sukces, to on może być tym właśnie źródłem ;-)

Cytat
skoro Milach odniósł największy sukces, to on może być tym właśnie źródłem

:mrgreen:

Skocz do: