Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Jesli chcesz robic kiedyś odbitki na papierze barytowym (nie powlekanym PE) to zdecydowanie tak. Jesli cena bedzie nieduża, a płyta chromowa jest dobra (gładka, nieporysowana, błyszcząca) to zdecydowanie warto brać. Teraz o taki towar trudno.

bumkrowiec  Dołączył: 18 Kwi 2009
suszarka jest nowa oklejona jeszcze folją nigdy nei używana, no to wezmę :) Już doczekać się nie mogę kiedy zaczne wywoływać :) Do kompletu jeszcze tylko mi kuwet i szczypiec brakuje

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
bumkrowiec napisał/a:
A czy suszarki do zdjęć bardzo się przydają?

do barytu na pewno, plastik szybko schie

[ Dodano: 2009-04-25, 01:13 ]
(znowu nie zauważyłem strony 2.. :-) )

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
nie! Baryt powinno sie suszyć na wolnym powietrzu, wtedy ma najładniejszą fakturę, barytową właśnie...
taśmą na morko się przykleja do szyby i gotowe.

guerilla, w sumie racja, ale wtedy i tak "żelazko" potrzebne (ja suszyłem w poziomie i się pozwijały nieco, ale chyba że za jakieś klamerki powiesić?)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:
guerilla, w sumie racja, ale wtedy i tak "żelazko" potrzebne (ja suszyłem w poziomie i się pozwijały nieco, ale chyba że za jakieś klamerki powiesić?)

musisz je przyklejać taśmą do klejenia na mokro - do kupienia na ASP w sklepiku, albo koło kościoła na kazimierza (naprzeciw biblioteki uni.). Wtedy masz idealnie płaskie, chyba że ci się odkleją ;-)

O, to dobrze wiedzieć.. :-)
Na razie baryt tylko w gościnnej ciemni, do swojej na razie kupiłem tylko maskownicę Saundersa i tyle.. :-)

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Trzy złote za 24x30 to dużo? Pomyśl, że można to zrobić usługowo, za jedyne 17pln.

Powiększalnik już mam przeszedł pierwsze próby , kupiłem go za 10 zł :) Faktycznie jest nowy. Tak, że nie trzeba było czyścić, no jedynie gąbka z walizki trochę się do blatu przykleiła. Pierwsza odbitka wyszła niedoświetlona ale już kolejne są żylety ostre i ładne w tonach. Świetna sprawa chyba się w to wciągnąłem. O dziwo 20 letnia chemia CCCP działa znakomicie :) trochę kostki słabo się w wodzie rozpuszczają ale jest ogólnie ok. dałem jedną kostkę na jedną szklankę wody. gdzieś w 40 sekund odbitka się wywołuje.

To dokładnie ten powiększalnik:

A to druga i trzecia odbitka, pierwsza była bardzo słaba.

Z suszarki jeszcze nie było potrzeby korzystać, ponieważ papier sechł w dłoniach można powiedzieć. (ilford mgIV RC de luxe)

Pozdrawiam.

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Bardzo ładnie wyszło.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
To chciałeś suszyć RC na suszarce :shock: ?

Nie chciałem. Suszarkę kupiłem na wypadek jak bym miał papier barytowy wtedy się może przyda ale jak narazie leży.

bumkrowiec, kongratulejszyn! zazdroszczę Ci, serio! :-)

Skocz do: