JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
drugi kit czy moze alternatywa w podobnej cenie?
Witam
Rozgladam sie po rynku obiektywow w poszukiwaniu drugiej polowki do kita.
Nie dysponuje zbyt duza gotowka wiec wolalbym upchnac sie w 600pln
Z tego co widze to w tych pieniadzach upchnie sie pentaxowy 50-200 (o ile dogadam sie z ktoryms ze sprzedawcow na allegro) ale takze kilka obiektywow producentow niezaleznych:
Sigma 55-200 mm f/4.0-f/5.6 DC - 549 pln
Sigma 70-300 mm f/4.0-f/5.6 DG MACRO - 569 pln
Tamron AF 55-200 mm F4-5.6 XR Di II LD Macro - 549 pln

Czy ktorys z nich jest bardziej warty uwagi niz oryginalny pentax? A moze jest jeszcze cos ciekawego wsrod pominietych? Jak wyglada ich wspolpraca z naszymi puszkami (najlepiej konkretnie z K100D)
Prosze poprowadzcie slepego po swiecie sloikow bo na razie jedyne co wiem na pewno to to ze potrzebuje czegos dluzszego niz kitowe 55m.
Przy zenicie moim ulubionym szklem bylo 135mm wiec tu pewnie bede najczesciej uzywac cos miedzy 90 a 130 wiec dluzszy koniec 200mm z powodzeniem wystarczy no ale 300mm z sigmy kusi o ile oczywiscie da sie tym robic zdjecia ;-)
Z drugiej jednak strony nie wiem na ile bedzie mnie bolec 15 mm "przerwy" ale chyba nie powinno za bardzo prawda?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
JFK napisał/a:
Z drugiej jednak strony nie wiem na ile bedzie mnie bolec 15 mm "przerwy" ale chyba nie powinno za bardzo prawda?
kiedyś, miałem sytuację, że przez pół roku brakowało mi 10mm (zakres od 90 do 100). Myślałem, że oszaleję, ale czasy były takie, że nie miałem szans na dokupienie czegokolwiek. Przemyśl to, popatrz w wizjer na 55mm i na 70mm, a potem zastanów się, czy dziura nie jest zbyt wielka! Pracę domową wykonaj jednak w plenerze, na rzeczywistych przedmiotowych!

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
tref, kurcze, te 10mm to 3 kroki, które zrobisz szybciej niż zmienisz obiektyw. Albo delikatne wykadrowanie przy wołaniu. Nie obraź się, ale to był chyba bardziej psychologiczny niż praktyczny problem :-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
bEEf, z tymi 3-ema krokami to się zgadzam, ale wówczas miałem takie "pole do popisu", że rzadko mogłem się odsunąć (stałe miejsce przez 6miesięcy=masakra, choroba nerwowa i drżenie rąk, piana na ustach i zazdrość innym foto...porterom).
Dlatego doradziłem, żeby się zastanowił! :mrgreen:

[ Dodano: 2007-02-23, 12:17 ]
bEEf napisał/a:
Nie obraź się
ja się nie obrażam, nie za takie rzeczy! :mrgreen:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Sigma 70-300 spokojnie obleci o ile nie zależy ci na skrajnej żylecie. Oczywiście te 300 mm to nienajlepsza jakość (choć po domknięciu przysłony do 8 nie jest to nic ohydnego), ale te dodatkowe kilkadziesiąt mm (choćby do 250) czasami, szczególnie na ulicy, przy jakiejś fotografii sytuacyjnej - dużo daje - dla mnie więcej niż "dziura" między 55 mm a 70 mm. Taką Sigmę przy odrobinie szczęścia kupisz za 400 zł (z APO) a bez APO nawet taniej. Tyle, że powinieneś zastrzec sobie możliwość zwrotu, bo raz na jakiś czas trafiają się egzemplarze, które mydlą nieznośnie i nieakceptowalnie. Jednak do standardowych zastosowań, a nawet zwyczajnej reporterki prasowej (oczywiście bez fot na okładki ;-) ) polecałbym ci właśnie Sigmę.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
JFK, bierz długiego kita. Raz: firmówka, więc za jakiś czas, gdy będziesz chciał sprzedać mniej na tym stracisz, dwa: z pewnością od 70-300 DG lepszy optycznie i zapewne szybszy, trzy: małe rozmiary.

Michu napisał/a:
JFK, bierz długiego kita. Raz: firmówka, więc za jakiś czas, gdy będziesz chciał sprzedać mniej na tym stracisz, dwa: z pewnością od 70-300 DG lepszy optycznie i zapewne szybszy, trzy: małe rozmiary.

nie zamierzam tu walczyć o Sigmę, ale Michu chciałbym naocznie (inaczej się nie da ;-) ) zobaczyć porównanie sigmy i kita i przekonać się, czy w zastosowaniach, o których mówiłem różnica (np. przy wydrukach A4) jest aż tak duża. Na pewno rozmiar kita to jego atut. Atutem Sigmy jest dłuższa ogniskowa i tryb makro (czasem może się przydać). Co do AF, ja na szybkość i dokładność sigmy naprawdę nie narzekam.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
OKO Cypis, z tą jakością optyczną może trochę pojechałem - rzeczywiście trudno byłoby to stwierdzić na normalnych odbitkach (choć już przy A4 bym dyskutował). Za Pentaksem przemawiają za to powłoki SMC - pod światło może być kolosalna różnica.
Osobiście np. skłaniam się ku temu, by prócz optyki "lepszej" mieć również coś, co można zabrać wszędzie bez zbędnego rydzyka. Dlatego właśnie zakupiłem kita i za jakiś czas dokupię telekita: idealny mini zestaw z DLem na rower bez zabierania plecaka.

na rower to pewnie tak. Rozmiary i waga... Choć z drugiej strony, na rower, gdy robię np. 50-60 km i nie zatrzymuję się na dłuższe plenerowe cykanie, biorę po prostu kompakcika. No ale to już gadka o czym innym :-D

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
JFK
Jeżeli nie upierasz się przy AF to jest teraz na Allegro SMC-A 70-210/4 .Stałe światło jest tu dużym atutem i z ceną się zmieścisz.

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
Asklop, niestety przy af sie upieram. Manuale bede w pozniejszm czasie dobierac ale juz jasnymi stalkami w ulubionych ogniskowych.
Co do simgm to ich najwieksza zaleta jest to ze sa dokupienia od reki w sklepie za rogiem a z tym kitem to nie wiem ile bede czekac az mi go jakis laskawca sprzeda.
Wyraznie pomineliscie te krotsza sigme. Gdzie tkwi kruczek? W tych literkach? Jest az tak wyraznie gorsza? Czy po prostu te 300 mm az tak kusi? Ta krotsza ma niewatpliwa zalete ze pasuje na styk do krotkiego kita wiec nie bedzie dziury.
Z drugiej strony wykombinowalem sobie ze jak ta dziura bedzie az tak dolegliwa to dorzuce jakis tani manual.
Cypis, co do 400 pln z APO: Gdzie? przeszukalem pol sieci i takich cen to nigdzie nie widzialem. Podawales nowy? Nawet na alledrogo chodza ponad 800 i do tego z jakimis wscieklymi mocowaniami (kto w ogole uzywa jeszcze Canona? ;-) )
Dzieki za odzew i pozdrawiam

Skocz do: