PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Jak rozumieć konstrukcję optyczną??
Po co podaje się przy obiektywach dane o konstrukcji optycznej ?
Jasne jest, że im więcej soczewek tym słabszy powinien być kontrast, większa podatność na flarę. W przypadku stałek można przewidywać właściwości słoika na podstawie budowy(anastygmat, tessar, sonnar, gaussy rózniste..., itp. itd.). A zoomy i inne zmiennoogniskowe ??? Albo jakieś wysoce skomplikowane układy??

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
PK napisał/a:
Jasne jest, że im więcej soczewek tym słabszy powinien być kontrast, większa podatność na flarę.

Teoretycznie, ale juz od dawna nie ma to znaczenia.

PK napisał/a:
W przypadku stałek można przewidywać właściwości słoika na podstawie budowy(anastygmat, tessar, sonnar, gaussy rózniste..., itp. itd.)

Mozna, ale wewnatrz kazdej grupy mozna spotkac obiektywy o tak roznych wlasnosciach, ze traci to sens...

PK napisał/a:
A zoomy i inne zmiennoogniskowe ??? Albo jakieś wysoce skomplikowane układy??

Zapomnij, zeby to zrozumiec ;-)

Gandalf  Dołączył: 18 Wrz 2008
Według mnie ma to sens w sprzedaży. Dla przeciętnego Kowalskiego im więcej soczewek i większy obiektyw to lepiej ;-) . A dodanie do tego specjalnych soczewek( np. ED) wprowadza klienta w raj(nie raz słyszę wśród znajomych którzy się chwalą w kompaktach że mają lepszą optykę bo jest szerszy obiektyw :-/ )

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
ED, LD, APO, ASPH, MC, MSTRKRFT...jak z kobietami.
ty jesteś taka, ty zupełnie inna śpiewał zespół partia.

dobrze, mnie chodziło raczej co wynika z zapisu typu 6 soczewek w 4 grupach....
ED, AL, APO, NawetNieACHROmat...- czasem da się coś z tego wyczytać czsem nie
alkos napisał/a:
Zapomnij, zeby to zrozumiec

dzięki, już myślałem, że trzeba się sklonować, bo coś nie tak z głową... :-B

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
PK napisał/a:
6 soczewek w 4 grupach....

hym.. nie wiem jak to najłatwiej zobrazować.. weźmy na przykład kita. ma 11 soczewek w 8 grupach, czyli x soczewek jest połączonych, tak, że tworzą jeden element optyczny.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
takseo napisał/a:
ma 11 soczewek w 8 grupach, czyli 8 soczewek jest połączonych.

Nie do konca 8 jest polaczonych, bo to nie jest 8 soczewek w grupach tylko soczewki w 8 grupach, po prostu one sa pogrupowane. Czasem pojedyncza soczewka tworzy grupe, gdy zadna nie przylega do niej cala swoja powierzchnia, a czasem wiecej soczewek tworzy grupe, gdy przylegaja do siebie powierzchnia tworzac pojedynczy element optyczny.. dla lepszego zrozumienia grupy zaznaczylem ponizej (oddzielone czerwonymi kreskami, jest ich 8):

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
Znaczy PK chyba chodziło o to, czy jest zależność pomiedzy jakością jasnością czymkolwiek a ilością soczewek i grup.

takseo, wywal ten drugi obrazek, bo optyczne zabraniaja hotlinkowania to raz, a dwa ze ten pierwszy jest dobry, bo nawet jest podpisany.

EDIT:
widzę, że poprawiłeś swój opis, ja już nie będę wywalał swojego posta, bo pokazuje o co chodzi na obrazku

dagio, wiem, wiem. Nie przeczytałem tego, co napisałem i na dodatek podlinkowałem zły obrazek, tzn obrazek starego kita. Teraz ten z optycznych się nie wyświetla :-|

http://www.optyczne.pl/11..._wykonania.html tu jest ten schemat

[ Dodano: 2009-04-26, 22:03 ]
dagio napisał/a:
pierwszy jest dobry, bo nawet jest podpisany.

zły. ja tam widzę 12 soczewek

takseo napisał/a:
zły. ja tam widzę 12 soczewek

hehe, racja, ale 8 grup :-B :-B

dagio napisał/a:
ale 8 grup

też tyle naliczyłem, dlatego się pomyliłem :D

kit- cudo... 8-)
tylko po grzyba mi informacja, że on ma te 11 czy 12 soczewek w 8 grupach???
kapsel napisał/a:
Znaczy PK chyba chodziło o to, czy jest zależność pomiedzy jakością jasnością czymkolwiek a ilością soczewek i grup.

o! utrafiłeś w samo sedno. :-B
prawie...

werneri  Dołączył: 11 Mar 2009
PK napisał/a:

ciekawostka taka ;-)

werneri napisał/a:
PK napisał/a:

ciekawostka taka ;-)

o! utrafiłeś w samo sedno. :-B

werneri,ciekawostka to jest np. flara w każdych warunkach, albo "lecący na pysk" kontrast, kiedy słoneczko jest wyżej niż 20 stopni nad horyzontem... ;-)

tyle szumu o nic? no to po elektrycznym :-B

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
a mnie sie wydaje, ze jest to zalotne lechtanie podniebien jednego z typow klientow.
bo sa klieci, ktorzy chca wiedziec, ze silnik spala 8l w miescie i 6 w trasie, a sa klienci, ktorzy chca wiedziec czy 6-scio zaworowy, 1,5 l TDI i bezposredni wtrysk czy co tam jeszcze innego.

werneri  Dołączył: 11 Mar 2009
tatsuo_ki, myślisz, że jak jest więcej soczewek to aparat więcej pali na setkę :?: ;-) :-P

moze to tez byc uzasadnieniem ceny.. bo gdyby Ci powiedzieli, ze taki dajmy na to 31 ltd ma ... 1 soczewke, to bys byl wielce zdziwiony jego cena, bo wyciecie jednej soczewki to nie jest "niewiadomo co".. a tak pokazuja Ci, ze placisz 3 tysiace, bo tam jest XX soczewek, malo tego, kazda ma inny ksztalt (stopien trudnosci wzrasta) do tego niektore musza do siebie idealnie pasowac (jeszcze bardziej koszt wzrasta) w dodatku niektore sa z jakiegos magicznego szkla (koszt wzrasta).. no i kiwasz glowa ze zrozumieniem.. no to warto dac te 3 tysie...

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
werneri napisał/a:
tatsuo_ki, myślisz, że jak jest więcej soczewek to aparat więcej pali na setkę :?: ;-) :-P

no toc chyba oczywiste! wieksza masa = wieksze spalanie!

Skocz do: