Ślimak  Dołączył: 03 Lip 2008
grub, jak możesz to wstaw tutaj te ustawienia ciekaw jestem wyników. Sam kiedyś próbowałem uzyskać podobny jpg z LR do jpg'a z puszki, ale niestety nie udało mi się uzyskać satysfakcjonujących rezultatów.

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
nigdzie nie mowilem ze to bedzie satysfakcjonujacy rezultat. ale ok, postaram sie jutro-pojutrze wstawic.

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Też nadal mam podobny problem jak opisywany w pierwszym poście.
dodatkowo zielenie są jakieś takie blade w Lightroomie, a w PPL idealne i zbliżone do oryginalnej sceny uwiecznionej. Próbowałem różnych profili w LR ale to nic nie daje... zielenie są blade, a czerwienie wpadają w lekki pomarańcz :-x

W PPL można jakoś obrabiać większą ilość fotek tak żeby przy przechodzeniu na następne zdjęcie nie kopiował i nie zmieniał mi ustawień z poprzedniego ?
Bo mam wrażenie że nie zapisuje mi ustawień konkretnej fotki przy obróbce :->

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
PPL to Pentax Photo Laboratory? Nic dziwnego w sumie że efekt jest podobny bo puszkę programowali Ci sami ludzie ;)

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Alyjen napisał/a:
PPL to Pentax Photo Laboratory?

Tak... tylko niezbyt dopracowany ten program, np: okienka.

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
templejt lezy tu:

http://79.187.87.118/users014/k100djpg.lrtemplate (browar dla Stamora)

jest bardzo prosty, ale mi wystarcza do typowych widoczkow. nie testowalem z portretami, ale najpewniej sie do nich nie nadaje. pamietaj wyostrzyc. no i zeruje on ustawienia ekspozycji, wiec musisz miec ladnie naswietlona klatke albo wyciac odpowiedni fragment z templejta.

cheers

EDIT:
jakby ktus zrobil jakis ladny, neutralny do portretow i sie by chcial podzielic to poprosze (moge tez wrzucic na serwer).

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Doostrzanie to ratowanie trupa czyli kiepsko zrobionej fotki. No chyba że skalujemy ostro w dół np. na stronę www to można trochę podostrzyć (nie ważne czy raw czy jpg czy coś innego) ...

Bzdura. Słyszałeś o pre-sharpeningu? Ostrzenie RAW-a (obojętne czy w rawerze, czy później w PS) jest jak najbardziej wskazane, żeby usunąć rozmycie wynikające z zastosowania filtra antyaliasingowego przed matrycą i samej interpolacji Bayera. Można stosować też pre-sharpening (lub może raczej de-blur) w oparciu o dekonwolucję, w celu usunięcia przesunięć na poziomie kilku pikseli spowodowanych wibracją lustra...
Generalnie, ostrzenie dwustopniowe (pre-sharpening i ostrzenie na wyjściu) jest metodą dającą znacznie lepsze efekty w przypadku gdy materiałem do obróbki jest RAW.
mori0220 napisał/a:
Też nadal mam podobny problem jak opisywany w pierwszym poście.
dodatkowo zielenie są jakieś takie blade w Lightroomie, a w PPL idealne i zbliżone do oryginalnej sceny uwiecznionej. Próbowałem różnych profili w LR ale to nic nie daje... zielenie są blade, a czerwienie wpadają w lekki pomarańcz :-x

Sprawdź profil monitora - obawiam się, że tu leży problem.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
No to jak zaczniesz ostrzyć to też dostaniesz aliasing ;] Zresztą mieszasz w zawikłany sposób o rzeczach prostych.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi, uparty jestes.
pracowales na DC-RAW ?

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Fafniak napisał/a:
Kuzyn Mygosi, uparty jestes.
pracowales na DC-RAW ?

Uparty - eee przesadszasz :mrgreen: . Po co z założenia wyostrzać po interpolacji Bayera? Przy tej "interpolacji" jest jedynie liczony piksel z subpikseli (w sumie podobnie jak przy AA w renderingu scen 3D gdzie liczona jest średnia z subpikseli). Pomijając fakt że w wyniku działania tego typu matryc powstają pewne błędy już na etapie naświetlania (w przeciwieństwie do warstwowych matryc foveon ( ™ ;-P ) ) to i tak nie widzę jakiegoś z góry narzuconego "wymogu" wyostrzania przy matrycach w których mamy segmenty podstawowych kolorów obok siebie.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kuzyn Mygosi, swego czasu Canon podawał nawet zlecane parametry USM dla pre-sharpeningu... To jest dość powszechnie stosowana procedura, której nie wykorzystuje się w zasadzie tylko dla maryc Foveon i w przypadku aparatów bez filtra AA, chociaż nawet wtedy można pobawić się dekonwolucją i zniwelować przesunięcia.

Skocz do: