mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
a mnie dopadła szalona myśl coby sobie tamrona z usa ściągnąć :mrgreen:
taniej o 300zł i mam jakieś dziewne, nieracjonalne przekonanie, że będzie ostrzył gdzie trzeba... Czytał kto jamerykańskie fora?

[ Dodano: 2008-06-26, 17:48 ]
tzn. czy tam też mają taki problem z tym szkłem?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Jarek napisał/a:
A czy warto kita zmienić na tą Sigmę?

Warto. Ostrość dla większości ogniskowych lepsza i co ważne nie zależna praktycznie od ogniskowej. I różnica w świetle ogromna.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
dziś przyszedł Tamron 17-50,chyba liczyłem na cud,ostrzy wyraźnie przed obiektem,ciekawe że jak zrobie kilka zdjęć to raz trafia a raz nie,na linijce jest centymetr przed.Na płaski obiekt ,sciana,gazeta raczej trafia,na przestrzenny ma problemy,nie rozumiem.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Folab - może masz przesunięty czujnik AF i łapie Ci ostrość nie zupełnie w tym punkcie gdzie chciałeś?

Z 50/1,4,Tamronem 90/2,8 i kitem nie mam problemów tylko z tym 17-50.Na kwiatki białe jakieś stokrotki trafiał za każdym razem,na jabłko na drzewie nie trafił ani razu,na oko trafił nie trafił,potem wiele portretów zrobil ostrych wyraźnie przed twarzą,na wlosach.Pojechałem do kumpla mówi pokaż strzelam mu w oko ;-) dostał tam gdzie trze trzeba,od czego to zależy? Sprawdzam na ogniskowej 50mm f 2,8 aby widzieć lepiej błędy bo na szerokim może ujśc uwagi.

[ Dodano: 2008-06-27, 06:15 ]
Może to byc sprawa jakiegos dotarcia?styków?.

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
folab napisał/a:

[ Dodano: 2008-06-27, 06:15 ]
Może to byc sprawa jakiegos dotarcia?styków?.

Styki w bagnecie to nie zawory w głowicy...

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
no widzisz szklo do kalibracji lub wymiany, ja mam to samo ale z 50 @f1.4, raz jest dobrze a raz zle, dobrze jest jak fotografowany obiekt jest w miare blisko, ostrzy w miare dobrze, jednak gdy chce sfocic np osobe z wiekszej odleglosci to juz tragedia, drugi plan OK a postac nieostra, czasami przy f 13 zlapie tak jak trzeba

po przeczytaniu tego watku chyba jednak sklonie sie ku sigmie mimo ze drozsza zaoszczedzi mi nerwicy zwiazanej z BF/FF, pisze to z ciezkim sercem bo tamron wyraznie jest ostrzejszy niz mydlana sigma ale to juz subiektywne odczucia

moze przydalaby sie ankieta (tak z czystej ciekawosci) kto za jakie szklo by kupil - oczywiscie to tylko propozycja

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
folab, może być tak jak sugeruje Marek; spróbuj test z linijką pod kątem 45st., ale z różnymi położeniami aparatu: poziomo, bokiem w jedną i drugą stronę i do góry dnem. Jeśli faktyczny punkt łapania ostrości nie pokrywa się z punktem na matówce, to to może źródłem Twoich problemów.
Zakładam, że ostrzysz na jeden punkt, a nie na Auto-JedenZDziewięciu?
Jeśli pytasz o styki korpus-obiektyw, to nie: napęd AF jest w korpusie, czujnik AF jest w korpusie; jeśli na dodatek masz włączony AF-S, to nie zrobisz zdjęcia, póki aparat nie dostanie potwierdzenia złapania ostrości.

Czemu mam w ten sposób spraedzać skoro nie mam prolemu z innymi obiektywami?

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
dobija mnie to ze gdzie nie pojde szkielka do systemu pentaxa jedynie na zamowienie a do canona czy nikona czy nawet do olympusa pólki sie uginaja i od reki mozna podpiac i sprawdzic co i jak - zenada

No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
Mnie dobija w tym szkle nie FF/BF ( sprawdzałem na focus chart jest minimalny poniżej 2 mm) ale to że af często po prostu wogóle nie trafia w słabym świetle.

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
Nie to żebym chciał odgrzewać kotleta, albo się chwalić, ale nabyłem właśnie Sigmę 18-50/2.8 :) W niedługim czasie mogę podesłać trochę sampli, może komuś pomogę w wyborze szkła - dla potomnych forumowiczów będzie :D (sam męczyłem się z testami i próbami, już parę ładnych tygodni). Pozdrawiam.

hiszpan1331  Dołączył: 17 Kwi 2007
cześć

Ja właśnie też się przymierzam do jakiegoś jasnego szkiełka. Myślę też bardziej o SIGMIE, która wcale nie jest zła - w testach optycznego cąłkiem nieźle wypada.
Napisz jakie masz doświadczenia z tym szkłem i czy jesteś zadowolony? Może lepszym rozwiązaniem jest stałka 50 lub 32 Pentax-a lub Sigmy (oczywiście jasna)?

pozdrawiam

dilbert napisał/a:
Nie to żebym chciał odgrzewać kotleta, albo się chwalić, ale nabyłem właśnie Sigmę 18-50/2.8 :) W niedługim czasie mogę podesłać trochę sampli, może komuś pomogę w wyborze szkła - dla potomnych forumowiczów będzie :D (sam męczyłem się z testami i próbami, już parę ładnych tygodni). Pozdrawiam.

Jarek  Dołączył: 23 Kwi 2006
tamron 17-50
Co robi ten przełącznik "LOCK" W TAMRONIE 17-50 ? Czy blokuje zooma, czyli robi z niego stałkę?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Jarek, blokuje zooma

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jarek napisał/a:
Czy blokuje zooma, czyli robi z niego stałkę?

Pewnie blokuje obiektyw w najkrótszym położeniu aby się nie wysuwał przy noszeniu.

pp  Dołączył: 08 Maj 2006
Re: tamron 17-50
Jarek napisał/a:
Co robi ten przełącznik "LOCK" W TAMRONIE 17-50 ? Czy blokuje zooma, czyli robi z niego stałkę?

jak pisali poprzednicy, blokuje zooma ale tylko w najkrótszym połozeniu.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
maVen napisał/a:
dobija mnie to ze gdzie nie pojde szkielka do systemu pentaxa jedynie na zamowienie a do canona czy nikona czy nawet do olympusa pólki sie uginaja i od reki mozna podpiac i sprawdzic co i jak - zenada

No i ostatnio zostałem miło zaskoczony przez pracownika pewnego sklepu w Krakowie... Zauważyłem na Skąpcu, że mają najniższą cenę na S 18-50/2.8, więc z ciekawości kiedyś wstąpiłem do tego sklepu. Zapytałem o tę Sigmę do Pentaksa i jakież było zdziwienie, kiedy sprzedawca odparł, że nie ma problemu - 4 sztuki są od ręki. Można wybierać, przebierać i to taniej o 100 zł niż w innych systemach. Normalnie szoking :shock: . Półtora roku temu jak się zapytałem w tym sklepie o coś do Pentaksa, to widziałem w oczach sprzedawców zaskoczenie pomieszane z niesmakiem ;-) , a teraz proszę...

[ Dodano: 2009-04-28, 14:05 ]
No i nie wiem czy się nie skuszę, bo ta Sigma by mi się komponowała pod względem rozmiaru filtra z S 180/3.5 Macro.

Zombie  Dołączył: 03 Maj 2008
Cześć
Starsza Sigma 18-50 2.8 (tj. ta bez macro i z filtrem 67mm) z rynku wtórnego ile może być warta? Taka suma za jaką warto wziąć ;). 1000, 1200?
Byłoby to lepsze od kita? Najfajniej byłoby jakby ktoś chętny strzelił takie samo ujęcie taką sigmą i kitem (ewentualnie może ktoś tutaj zna jakiś wątek który rozwiałby moje wątpliwości; szukajkę zamęczyłem i jakoś niewiele mogłem znaleźć o takim porównaniu).

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Zombie, serio pytasz czy stałoświetlny obiektyw będzie lepszy od kita? Kit jest dobry - jak na kita, ale cokolwiek lepszego jest od niego lepsze :-) za używkę można tak do 1200zł dać jak z gwarancją, jak bez to z 1000zł, może ciut więcej.

Skocz do: