jacekni  Dołączył: 13 Lut 2009
Czy ktos słyszał o czyms takim - SEARS
Znalazłem na allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/ite..._1_4_0_5_6.html Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych informacji na temat tego szkła. Może ktoś coś wie o nim?
Dzięki za ewentualną informację
Pozdrawiam, Jacek

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Kiedyś pod marką Sears można było kupić w USA aparaty Ricoh, więc na pewno ten obiektyw ma swój odpowiednik wśród innych marek, trzeba by tylko poszukać, czy istnieją inne obiektywy o identycznych parametrach i zobaczyć jak wyglądają.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Ostatnio na Alledrogo odbyła się batalia o Searsa 50mm f2, poszedł za 183 zł. Z tego co patrzylem po googlach firma ta produkowała także aparaty - http://www.butkus.org/chinon/sears.htm .

Cześć z nich to chyba klony Chinonów i Ricohów, podejrzewać można że obiektywy też były robione przez inne firmy pod nazwą Sears.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Desmond napisał/a:
Ostatnio na Alledrogo odbyła się batalia o Searsa 5mm f2, poszedł za 183 zł.

taka niska cena, za taki szeroki lens :shock:

:mrgreen:

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Desmond, a nie był to przez przypadek Sears 50mm f2?? :lol:
I 182,50zł?? :evilsmile:

Zero zjadłem (smaczne było swoją drogą), już poprawiam.

Na e-menelu gro aukcji z Searsami to przedmioty w USA, może to jest jakaś marka obecna na tamtym rynku?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Desmond napisał/a:
może to jest jakaś marka obecna na tamtym rynku?

Sears to jest sieć sklepów w USA, coś jak u nas Real. Tylko trochę większe.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007

Hehe, na tej zasadzie mam kartę SD marki Tesco. Już to widzę jak za jakieś 30 lat ktoś znajdzie taką kartę i gdzieś na www.antictechnolohy.com spyta się czy to dobra firma była ...

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Desmond napisał/a:
Ostatnio na Alledrogo odbyła się batalia o Searsa 50mm f2, poszedł za 183 zł.

ArturMaly napisał/a:
Desmond, a nie był to przez przypadek Sears 50mm f2??
I 182,50zł??

Wszystko się zgadza, bo to ja go na allegro sprzedałem ;-)

IMO fajne, lekkie szkiełko z miłym bokehem... no ale miałem już SMC-M 50/1,7 więc było mi zbędne.

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Sears Reebok to mega hurtownia. Sami praktycznie nic nie produkuja ale pod swoja marka sprzedaja mydlo i powidlo. W tej chwili podupadajaca firma. Brak umiejetnoisci przystosowywanie sie do nowych warunkow na rynku. To jest cos takiego jak niemiecki Quelle
Rzeczywiscie foto sprzet sears to ricoh i chinon, zwlaszcza starsze rzeczy. Czesc obiektywow z lat 60tych 50tek i 55tek robila dla Sears Tomioka. Wszystko identyczne tylko nazwa Auto Sears. Nie zrobili tylko dla Sears 1.2/55, ale 1.4/55 jest swietny.

Jarek  Dołączył: 23 Kwi 2006
sears
widziałem kiedyś Pentaxa super A (a może superprogram) pod nazwą SEARS.

Sears - to firma która sprzedawała aparaty różnych producentów pod nazwą swojego sklepu. Nie kumam w ogóle takiego chwytu marketingowego, taka urawniłowka. To tak jak w Quelle sprzedawali (a może dalej tak robią) lustrzanki pod nazwą REVUEFLEX. A jak się dobrze przyjrzeć to można rozszyfrować jakiej firmy jest aparat. Sprzęt grający nazywał się u nich UNIVERSUM a gospodarstwa domowego PRIVILEG. Pod nazwą universum mogłeś kupić video sonego albo aiwy....

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Sears Roebuck (a nie jak spellchecker poprawil mi we wczesniejszym poscie na Reebok) zrobil sobie marke Tower, pod ktora Asahi, Mamiya, Olympus i prawdopodobnie Leica sprzedawali swoj sprzet foto. Pentax dodawal wtedy do kamery zawsze obiektywy Takumar, Olympus Zuiko a w Leicach pojawialy sie nawet Nikkory z mocowaniem Leica M39

Skocz do: