Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Ceny filmów normalnieją czy wariują?
Teraz to ja już nie wiem na ile to ekonomia rządzi cenami a na ile sprzedawcy sobie ustalają ceny korzystając na "kryzysie".

We Wrocławiu u Piotra kupowałem filmy:
- Neopan 120/400 z datą 2008-08 za 12zł
- Foma podskoczyła do 14zł! :!:
- FP4 i HP5 4x5"/25szt 125zł

Natomiast w Wawie u Człowieka Pod Schodami ceny jakby 'znormalniały':
- Ilford HP5/120, FP4/120, itp - utrzymuje się na poziomie 15zł
- Neopan 120/400 za 12zł, ale normalny w terminie!!
- HP5 4x5"/25szt. 105zl
- Foma nie wiem

U obu sprzedawców Pan 400/135 za 11zł, IMHO fajna cena za całkiem fajny materiał. Trix chyba został na poziomie 15zł.

Na razie cenowo rządzi Człowiek Pod Schodami.. :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SQ6GIT, a w miej więcej tym samym czasie kupowałeś? Zdaje się, że na ceny filmów duży wpływ mają wahania kursów walutowych. Chyba u Piotra było nawet raz tak, że ten sam materiał ale z dostawy "sprzed kryzysu" można było kupić parę złotych taniej niż z dostawy "kryzysowej" :-/

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Wciąż liczę na to, że się zmotywujemy i kupimy dużo i taniej :-|

matb napisał/a:
SQ6GIT, a w miej więcej tym samym czasie kupowałeś

3 dni różnicy.. :-)

[ Dodano: 2009-04-28, 11:38 ]
chyba że zapasy z tych okropnych cen wyprzedaje..

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
SQ6GIT napisał/a:
- Ilford HP5, FP4, itp - utrzymuje się na poziomie 15zł

ale piszesz o małym obrazku? bo w ostatnią niedzielę kupowałem szeroki hp5 po 12zł.

ryve, już dopisuję - chodzi mi o 120.

[ Dodano: 2009-04-28, 14:08 ]
matb napisał/a:
hyba u Piotra było nawet raz tak, że ten sam materiał ale z dostawy "sprzed kryzysu" można było kupić parę złotych taniej niż z dostawy "kryzysowej"

no i chyba mamy dziś odwrotną sytuację..
raz na wozie, raz pod wozem :-(

hmmm... mówią, że w jedności siła.

skoro jest paru forumowiczów, którzy używają podobnych materiałów, to może byłaby szansa, żeby raz na jakiś czas się skrzyknąć w parę osób i zakupić gdzieś ciut większą ilość niż osoba indywidualna. po pierwsze istniałaby szansa wynegocjowania jakiegoś rabatu, a po drugie można zaoszczędzić na kosztach przesyłki co nie jest do pogardzenia jeśli zakupy byłyby realizowane za granicą a negatywy dystrybuowane "ręcznie" w obrębie jednego miasta.

teraz waluta obca wysoko stoi, to zakup za granicą nie jest aż tak atrakcyjny. ale kto wie jak będzie za parę miesięcy. chyba, że któryś z forumowych emigrantów ma namiary na jakieś super okazje w swojej okolicy, to można już coś pomyśleć.

ewentualnie zakupy u "pana pod schodami". nie sądzę, żeby prowadził sprzedaż wysyłkową a nie każdy forumowicz bywa na giełdzie. potencjalnych odbiorców można by zebrać całkiem sporo.

na tej zasadzie raz na kwartał przywożę z roztocza miód dla znajomych (przy okazji odwiedzin u rodziny). dzwonimy do pszczelarza i pytamy jaki ma miód i po ile. później zbieramy sobie do kupy zamówienie i kasę, przelewamy mu na konto i umawiamy się na odbiór. on ma dobrze bo ma pewnego odbiorcę, który co 3 miesiące bierze jakieś 50 słoików, a my mamy miód ze sprawdzonego źródła, w dobrej cenie (podwyżki nas ostatnich dotykają) i czasem jakiś gratisowy słoik. proceder trwa już chyba ze dwa lata i żadna ze stron nie chce rezygnować.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
ryve napisał/a:
na tej zasadzie raz na kwartał przywożę z roztocza miód dla znajomych
O, a to dobrze wiedzieć. Jakby była możliwość to też jestem chętna na miodek :-D

ryve, piszę się na miód, da radę?

myślę, że tak do lipca nie - jestem uziemiony i nie ruszam się z wawy (dlatego też ostatnie zamówienie zrobiliśmy rekordowe). chyba, że siostra przywiezie, ale ona też teraz nie jest za bardzo mobilna. później się zobaczy. przy czym nie chcę niczego obiecywać bo zbliżam się do granic możliwości transportera (samochód ostatnim razem prawie szorował mi podwoziem po asfalcie).

nawet nie wiecie jaki i po ile :-P

... a tak nawiasem mówiąc, to faktycznie "ceny filmów normalnieją" :-P :lol:

[ Dodano: 2009-04-28, 15:37 ]
jedna rzecz mi się przypomniała: w dawnych czasach ten nasz zaprzyjaźniony pszczelarz mówił, że jeśli zamówienie opiewałoby na 100 słoików i więcej, to sam by go dowiózł do wawy we własnym zakresie. nie wiem jak teraz.

a jeśli chodzi o ceny, to ja tam zawsze brałem od nich wielokwiatowy (po 17zł za słoik litrowy jak do tej pory) i na spróbowanie jakiś gryczany albo spadziowy (w zależności od tego, jak się sezon uda cena w okolicach 20-25zł).

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
ryve napisał/a:
gryczany albo spadziowy

Na taki to i ja bym się pisał.

ostatnim razem zafundowałem sobie słoiczek wrzosowego. cymesik. 40zł (najdroższe co kiedykolwiek mieli, z resztą ilość bardzo limited), ale warto było :mrgreen:

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Hmm po głębszym zastanowieniu mogę się pobawić w dystrybucję też takiego miodu. Tyle że u mnie cena nie zależy od sezonu (albo mam jeszcze miód albo nie). Wiecie kuzyn jest pszczelarzem, więc z pierwszej ręki wiem co w słoiku jest :) (czasem pomagam i sam nalewam do nich).

Rado  Dołączył: 15 Lut 2009
Trzeba zmienić tytuł wątku na: Ceny miodu normalnieją czy wariują? :mrgreen:

no co Ty?! absolutnie nie bo wtedy OT nie będzie! :mrgreen:

ryve, ja i spadziowy i gryczany, ale wrzosowy to na pewno, jestem okropnie ciekaw..

[ Dodano: 2009-04-28, 22:06 ]
BTW - to o czym tu mieliśmy mówić w tym wątku?... :-)

rntr  Dołączył: 06 Gru 2007
17 zł za wielokwiat to b. dobra cena, no i te zakupy co 3 miesiące też wygodnie. U mojego ojca pierwszy miód maj/czerwiec, a ostatnie zakupy można zrobić we wrześniu i na tym koniec. Kto nie kupił, ten gapa :-P
A najgorsze, że i tak potem "szewc bez butów..." :-/ ;-)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
ryve, ja się nadal piszę. Ceny moim zdaniem bardzo dobre w porównaniu do tych oszukanych miodów z Unii Europejskiej.

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
a ze sie tak podczepie, a wysyłkowo skąd zamawiacie?
ja swego czasu na allegro, potem odkryłem www.fotograf-sklep.pl a coś jeszcze ciekawego jest?

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Niemy, tu jest spore info o sklepach internetowych http://pentax.org.pl/view...hp?t=87&start=0

Skocz do: