TomBombadil  Dołączył: 15 Maj 2008
rozkręcanie bagnetu w obiektywie
Witam!
Kupiłem niedawno soligora 2,8/28 z automatyką przysłony, ale po wpięciu do mojego K10D w automacie pokazuje min. przysłonę 5,6 (albo 4,0 zależnie od humoru ;) ). Przypadkiem poznałem przyczynę tego stanu rzeczy. Gdy docisnąć mocno obiektyw wpięty do korpusu (mocniej w stronę styków), wtedy normalnie wskazuje przysłonę min. 2,8. Porównałem rozmiar kulki w bagnecie tego kundla z innymi moimi pentaksami i okazało się, że jest wyraźnie mniejsza, mniej wystaje... Pomyślałem, że możnaby ją podmienić na większą, rozwiercając otwór w bagnecie, wtedy styki pasowałbyby do siebie idealnie, tylko, że boję się toto rozkręcić, żeby nie wysypały się jakieś bebechy, których później nie bedę potrafił złożyć ;) Może ktoś rozkręcał bagnet w jakimś obiektywie z pozycją A i ma jakieś zdjęcia z tej operacji? Kusi mnie taka przeróbka, ponieważ mam możliwość precyzyjnej obróbki kawałka metalu no i miałbym w pełni sprawny obiektyw, tylko...nie wiem, czego się spodziewać po rozkręceniu...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
1. To co wystaje z bagnetu to nie są kulki tylko końcówki pręcików.
2. Przeczyść porządnie styki na poczatek.

Rozkręcałem kilka szkieł - jak wykręcisz sam bagnet to nie powinno byc problemów ze skręceniem. Jedynie włożenie tych styków jest upierdliwe jak nie wiesz jak, ale i na to są patenty ułatwiające życie :-P

Fotek nie mam :-(

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
To nie tak.

Jeśli kulka by nie stykała, to body by myślało, że ma totalnie manualny obiektyw, i zamiast przysłony (jakiejkolwiek) - wyświetlałoby kreski "--".

Za to, jaki zakres przysłon (min i max) body widzi, odpowiadają te naklejane izolacje na bagnecie. Izolują one niektóre styki body, i kombinacja zaizolowanych i zwartych daje body informację o zakresie przysłon, look here -> http://www.robertstech.com/matrix.htm .

Więc pewnie Ci się odkleiła, lub przesunęła taka izolacja.

[ Dodano: 2009-04-28, 23:06 ]
pomijając to, co wyświetla body, to powinno działać mimo wszystko prawidłowo, tylko z przesunięciem.

Czyli 5.6 odpowiadałoby pełnej dziurze (2.8), potem zapewne 8.0 -> 4.0, itd.

TomBombadil  Dołączył: 15 Maj 2008
volender, zrobiłem taką małą próbę i jest tak, jak piszesz - wszystko działa z przesunięciem: 5,6 to faktycznie 2,8. Niby szczegół, ale wkurza mnie to ;))) Pokombinuję z tymi izolacjami. Na razie dzięki :) Pozdrawiam!

Skocz do: