kliford  Dołączył: 10 Lut 2007
telekonwerter
Witam
Właśnie przymierzam się do zakupu k100d. Lubię fotografować ptaki i z tego co wiem obiektyw powinien mieć co najmniej 400mm.(do tej pory fotogroafawałem lumixem fz20 z 12-krotnym zoomem tj, ok 430 mm) i nieraz było mało. Tak sobie myślę, jakbym kupił k100 z dualkitem i dokupił konwerter *2 to matematycznie byłoby nieźle.
Chciałbym się zapytać na ile stosowanie telekonwertera wpływa na jakość zdjęcia (poza zabraniem światła) i jesli stosowanie go ma sens, to jakiego szukać na rynku?
pozdrawiam

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kliford napisał/a:
*2 to matematycznie byłoby nieźle
tak, a świetlnie może niekoniecznie. Ale TC jest tanim rozwiązaniem i jeśli kupisz i wypróbujesz to może Ci wystarczy. W każdym razie na dlugim końcu w zestawie 50-200+TC2 będziesz ciemno! Może lepiej TC 1.4? Szukać możesz takiego LINK
O konwerterach poczytaj tu LINK

Dzięki za odpowiedź, trochę mi się rozjaśniło. Zdaję sobie sprawę, że jakby to było idealne rozwiązanie ludziska nie kupowaliby drogich tele.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kliford, mam całkiem niezłego amatorskiego zooma 90-300/4.5-5.6. Niestety, ze średnim AF. Po podpięciu do tego TC x1.4, na długim końcu jużsięrobi ciemno. Nibi nic, ale AF męczy się straszliwie. Z TC x2 mógłby mieć ochotę do zaprzestania działania - po prostu miałby za ciemno. Polecam Ci mimo wszystko Sigmę 135-400. Trochęto duże i ciężkie - do tego kosztuje powyżej 2K PLN, ale za to jest optymalnym rozwiązaniem Twoich problemów.

widzę, że te konwerter to nienajlepsze rozwiązanie (za tanio żeby było pięknie). Muszę poczekać na następną "trzynastkę" i kupić za rok coś porządnego. Tylko jak przekonać kobietę. Może macie na tym polo jakieś doświadczenia?

kliford napisał/a:
Tylko jak przekonać kobietę. Może macie na tym polo jakieś doświadczenia?
pokazać sklep z futrami z norek, pokazać salon jaguara i powiedzieć, że jeszcze nie macie w domu osła, który będzie na to pracował. ;-) Poważnie - ile wydaje się na kosmetyki (te do powiek, szminki, gadżety od CD z numerkiem 5), podliczając rocznie pewnie Twoje szklane oko będzie tańsze!

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
kliford napisał/a:
Tylko jak przekonać kobietę. Może macie na tym polo jakieś doświadczenia?

Zdaje się że Zorzyk wymyślił coś takiego jak WDLP współczynnik dla lepszej połowy, podajesz cenę sprzętu x WDLP, który to współczynnik w zależności o sytuacji może wynieść 0,1 lub 0,2 a w przypływie eufori nawet 0,3 i nie masz problemu :mrgreen:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Trudna sprawa...
Najlepiej, jak w każdym, udanym i szczęśliwym związku będziesz musiał kłamać (np. Powiedzieć, że w firmie recesja i będą wypłacać w ekwiwalencie). Z drugiej strony mógłbyś na krótki okres się z nią rozstać.
Ponieważ powyższe metody są chyba mało trafione, najlepiej jednak będzie, jak wykorzystując notatnik i ołówek wytłumaczysz rozrysowywując i posiłkując się teoriami geometrii nieeuklidesowych Janosa Bolyai oraz Georga Riemanna nieprawdopodobną potrzebę posiadania przez Ciebie tego szkła w obecnej czasoprzestrzeni.

ale te całki to po objętości!!! Pamiętaj! A poza tym mało czytelne wykresy zawsze przekonują gremium słuchaczy, że stosunek cena->wzrost wydajności (w domyśle zyski) jest niezaprzeczalny! :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Jest jeszcze jeden sposób. WRLP (Współczynnik Rekompensaty dla Lepszej Połowy). Po prostu wraz zakupem sprzętu należy jednocześnie zakupić Małżonce coś fajnego w cenie CenaSprzętu*WRLP. Wasza w tym głowa, żeby WRLP<1, bo inaczej może być ciężko. U mnie w przypadku kasetki WRLP wynosił 0.34.

bEEf, o kurczę-0.34 ładny crop! Pochwal się... kwiaty to nie były raczej! Waciki?

no, widzę, że koledzy mają duże doświadczenie. Dzięki za wszystkie rady. Ja niestety z budżetówki, to opcja z norkami raczej odpada. A co do tych konwerterów to tak sobie myślę, że mogłem nie sprzedawać kompakta i miałbym to samo. Trzeba będzie uzbierać i kupić jakieś porządniejsze szkło. Mam możliwość, żeby znajomy przywiózł mi coś z Usa, a tam ceny korzystniejsze, to chyba uruchomię ten kanał

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
tref, tego ten, też nie wiedziałem, że fajna torebka może tyle kosztować... :shock: :mrgreen:

bEEf, torebka za 1000PLN to nic, ja Ci współczuję, jak będziesz musiał do niej portfel kupić, bo potem to ani chybi trzeba go wypełnić (tym gorzej, jeśli kartami gold/platinium)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kliford - jesteś z Łodzi, ja też. Skontaktuj się ze mną (wyszomir@toya.net.pl lub GG21714), pożyczę Ci telekonwerter 2x (wprawdzie mam manualny, ale porządny 7-soczewkowy Kenko) i sam zobaczysz czy będziesz zadowolony z jakości. Obstawiam, ze jednak nie. Taki telekonwerter powiększa środkową część obrazu rzucanego przez obiektyw i ma sens tylko wtedy, gdy obiektyw jest na tyle dobry, że matryca nie jest w stanie wykorzystać jego możliwośći - a mam obawy, ze ten kit na maksymalnej ogniskowej aż tak dobry nie będzie - zwłaszcza przy pełnym otwarciu. Może zresztą zdążę jutro zrobić fotki testowe z kita z telekonwerterem i bez - ale spodziewam się, że powiększenie w komputerze środka zdjęcia z samego kita da podobny efekt jak telekonwerter.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Mam Kenko x2. Gdy podepnę do 70-300 f/4-5.6, da się nim ostrzyć automatycznie w zakresie od 70 do ok. 250mm (czyli daje 500mm). Końcowa 50mm jest dla niego zbyt ciemna i trzeba ręcznie. Oczywiście spada szybkość AF, więc nic szybkiego nie złapiesz, ale jeżeli ptak się zbytnio nie rusza to spokojnie naostrzy. AF często lubi się przejechać po całym zakresie:-)

Jakość obrazu nieco spada przy złym świetle, ale generalnie nie ma wielkiej różnicy w słoneczny dzień, to kaczuszki robione na 250mm+TC2:
http://algorytmy.pl/foto/...p?k=3_2&id=1837
http://algorytmy.pl/foto/...p?k=3_2&id=1718

Czyli całkiem niezły bo tani, amatorski sposób, na większą ogniskową.

Marku, dzięki za oferte. Na pewno skorzystam, jak kupię kasetke ;-) .
Cobretti, piękne te twoje ptaki. Efekt do przyjęcia, a nawet lepiej.

Skocz do: