MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
  [MateuszG] Chwila prawdy
Witam
Jestem na forum już od jakiegoś czasu ale do tej pory wstrzymywałem się z wklejeniem moich dotychczasowych zdjęć w oczekiwaniu na zrobienie tego jednego porządnego/profesjonalnego :-P zdjęcia ... jako, że do tej pory nie udało mi się nic ciekawego sfotografować a, że czas szybko leci postanowiłem wkleić moje dotychczasowe "dokonania"

Liczę na szczere opinie ale również i porady, wpadłem dosłownie w nałóg "lustrzankowy" i już chyba z niego nie wyjdę, więc przydadzą mi się wszelkie porady żeby następne zdjęcia były po prostu lepsze ... ;-)

PS. co jakiś czas będę starać się wklejać nowe zdjęcia.
1

2

3

4

5

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
1 i 2 naprawdę dobre. Nie mogę się zdecydować, czy na Twoim miejscu zostawiłbym kolor na fotce 1...
Zdjęcie z mostem - prosta i bardzo dobra jak dla mnie kompozycja.
3 - wygląda trochę jak HDR :-) Kompozycyjnie ok, trochę pewnie obróbkę należałoby poprawić (po dłuższym przyglądaniu wydaje mi się, że miejscami zastosowałeś narzędzie do rozjaśniania (np. "dodge" z PS-a), ale jakby niezbyt starannie; oczywiście mogę się mylić).

4/5 - te zdjęcia dla odmiany nie podchodzą mi (piesek niezły, ale raczej do albumu).

pozdrawiam :-B

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
1 bardzo mi sie podoba, ma klimat dzieki pieknym, cieplym kolorom i kompozycji. Zdecydowanie najlepsza z calej piatki.
2. Za duzo symetrii jak na moj gust a miejsce ciekawe. Przesunalbm goscia na lewo do tylu na kladke (na zdjeciu na prawo). Moze to by jakos zagralo z 3 slupami trakcyjnymi, ktore wylamuja sie z tego symetrycznego ukladu
3. Bardzo fajne (kolory osobowego), wyglada na HDR z tym, ze mogles zrobic kilka krokow do przodu i to co odciete po lewej (minn buda i rozdzielnie elektryczne) odbic sobie pokazujac wiecej peronu)
Druga pozycja na tej stronie
4 i 5 - przykro mi ale nie podobaja mi sie ale to chyba wina centralnego kadru, zbyt nasyconych kolorow a w przypadku psa niekorzystnej perspektywy, ktora powoduje wygubienie dynamiki calej sceny

gonia65  Dołączyła: 06 Sie 2008
1 i 2 świetne wg mnie. 3 też, reszta mniej mi się podoba :-D

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
1 - baaardzo dobre, świetny klimat, nie wiem czy nie uciąłbym ciut więcej z lewej strony (ale po namyśle to nawet niekoniecznie);
2- ciekawe, dobry przykład zdjęcia o słusznie wybranej kompozycji centralnej;
3- pociąg jak pociąg.... ogólnie masz dobrze opracowana obróbkę w programie graficznym;
4, 5 - też sympatyczne.

Pierwsze dwa są super, szczególnie nr1, pozostałe też dobre, ale odstają od tych dwóch.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
1, 2 fajne, 3 mniej a reszta średnio...

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
3 wypas

popi74  Dołączyła: 20 Kwi 2009
1 i 2 jestem na tak! :-B

Mrówka  Dołączyła: 28 Lip 2008
2 - bardzo. Lubię takie układy.

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Witaj.Dosyć wysoko ustawiłeś sobie poprzeczkę na starcie,jestem ciekaw jakie będą następne prace.Dla mnie najlepsze są 1.i 3.Reszta też dobra ale nie porywająca.Duży :-B za obróbkę na 3.

void  Dołączył: 02 Mar 2009
raz dwa trzy super:)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Podobają mi się 2. i 3., fajna obróbka. Dużo zabawy w PSie?

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
2 i 3 bardzo fajne foty.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
2ka! Temat "torowy" jest już tak oklepany, a tu fajnie podane.

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
Dzięki wszystkim za miłe komentarze :-) :-B
myślałem, że będzie gorzej :-P .

Pentagram napisał/a:
3., fajna obróbka. Dużo zabawy w PSie?

dosłownie 10 minut przesuwania suwakami w PS + photomatix

ogólnie to HDR wykonuję zazwyczaj delikatnie ... tak żeby za bardzo nie rzucało się w oczy a efekt był jak sama nazwa wskazuje high dynamic range, przy 3 jednak trochę "zaszalałem" i uznałem, że będzie lepiej jak trochę przesadzę z suwakami :-)

poniżej "trójka" bez ingerowania w PS'ie

korzystając z okazji wklejam kolejne 3 zdjęcia
5

6

7

void  Dołączył: 02 Mar 2009
5 i 6. mało ciekawego....
7 bardzo przyjemne ale chyba krzywe. albo krzywo widze :)

MichalR
[Usunięty]
1,2,3 bardzo fajne, 3 zwlaszcza przez obrobke. 5,6 imho lipa, nie podobaja mi sie, klimat gdzies odjechal. 7 znow bardzo fajne mimo ze troche wydaje sie krzywe.

pozdrawiam

Nie wydaje się tylko jest, leci w prawo, ale ma klimacik :-P

MichalR
[Usunięty]
ale zauwaz ze jakby wyprostowal to postac by poleciala, a tak stoi prosto:)

No, fakt... :mrgreen:

Skocz do: