kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Dużo daje budowlana lampa jeśli jest gdzie podłączyć zasilanie.

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
Dzięki tobie mnie olśniło! Spróbuje użyć tam jakieś dużej blendy.To jest plan.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Na początek nie inwestuj w blendę. Jak masz pomocników kup 2 koce termiczne, czy jak one się nazywają w aptece są po 7 zł i kombinuj. Moim zdaniem to jednak nie da rady. Jeszcze można poświecić długimi z samochodu :mrgreen: .

Myślałem o styropianie :D jasne że blendy nie kupie na jedną okazję a samochodu nie mam - na prawko za wcześnie ;p A pomocników jest sporo , każdy chce mieć dobre zdjęcie.

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Budowlaną lampę skądś pożyczyć i próbować :) .

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Koc mocniej odbija od styropianu z jednej jest srebrny z drugiej złoty i tani. Przymocować można do kartonu albo trzymać w rękach.

z_miodem  Dołączył: 28 Paź 2008
Nieźle chłopaki dają ;)
Ogólnie niezłe kadry, jedyne co mi nie pasuje to to zamrożenie w powietrzu. Spróbuj robic je na dłuższych czasach prowadząc obiektyw za skoczkiem/rowerem ;) - tło się nieco rozmyje, dzięki czemu pokażesz dynamikę - a jeśli obawiasz się nietrafienia z ostrością w obiekt to przymknij przysłonę. A z czasem i tak zapragniesz mniejszej GO ;-)
Najbardziej podoba mi się dwójka:-)
Powodzenia :-)

Ostatnio miałem za zadanie zrobić zdjęcie psa znajomych.Pies w przeciwieństwie do AFu był dość ruchliwy.Tamron jęczał, jęczał i zanim doszedł do wniosku ,że i tak mu się nie uda wyostrzyć to pies już był gdzie indziej.I zamiast wejść na forum i założyć wątek "Jak znienawidzić pentaksa przez jednego psa" :-> to założyłem manualną 50tke.
Co wy na to?

13.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Krasio1 napisał/a:
Co wy na to?

Ostrość jest ciut przed oczami, a szkoda, może trzeba było ciutkę bardziej przymknąć?

[ Dodano: 2009-04-14, 10:03 ]
Krasio1 napisał/a:
I zamiast wejść na forum i założyć wątek "Jak znienawidzić pentaksa przez jednego psa" to założyłem manualną 50tke.

no ale to rozwiązanie ma swoje zalety.. ;-)

Nom minimalnie ostrość przed oczami ale jak dla mnie to i tak karkołomny wyczyn trafić taką GO w ruszające się zwierze.Ważne że to bliższe nas oko jest ostre.A przysłony nie mogłem bardziej ścisnąć bo było za ciemno....a i tak się lekko lampą wspomogłem( widać w oczach że na górze światło się od sufitu odbija :D).A co do zalet 50tki to jestem ich całkowicie świadom :D:D

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
fajny ten piesek, mimo tego że ostrość nie tam gdzie powinna być.

Napinator  Dołączył: 02 Wrz 2007
Jeśli chodzi o rowery - nie widać wysokości skoku. Ciasne kadry w tym przypadku są raczej nie na miejscu. Dałbym szerzej by pokazać wysokość lotu. Pozdrawiam
Ps. Za zdjęciami psów nie przepadam :)

To moje pierwsze portrety w życiu więc spodziewam się wielu uwag :mrgreen: A na dodatek w ogóle się nie spodziewałem że tego dnia będę je robił więc nie wziąłem ze sobą żadnego oświetlenia :-/

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20. No i za to pewnie najbardziej mi się oberwie :-P

Czekam na cenne uwagi i za wszystkie z góry dziękuję :->

Mrówka  Dołączyła: 28 Lip 2008
miejsce jest fajne, ale jakoś te zdjęcia hm. nie wiem, jakoś mnie nie ruszają. całkiem inaczej możnaby wykorzystać te panie, panów i miejsce.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
no wlasnie, mnostwo niewykorzystanych mozliwosci, wroc sam w to miejsce, pomysl, poogladaj, pozastanawiaj sie kogo i gdzie ustawic, jak juz bedziesz mial porzadny plan dzialania, zabierz te sama ekipe i powtorz sesje,
oczywiscie najlepiej w takiej atmosferze jak ostatnia fotka!
radzilbym poogladac tez troche albumow z kobietami, zobaczylbys jak "ustawiac", wlasciwie co podpowiadac modelce, zeby sie ustawila i dalo to najlepsze efekty.
wbrew pozorom to cholernie trudne wymodelowac i skoordynowac wszystkie czlonki w taki sposob, ze pozniej chce sie to ogladac wiecej niz raz i niestety jest to duzo trudniejsze niz robienie zdjec "rowerzystom", ktorym konczyny same sie ukladaja tak, ze jest ok :) (oczywiscie nie umniejszam zaslug, bo zlapac dobry moment w locie, to tez sztuka!)
w kazdym razie widac, ze beda z Ciebie ludzie :)

tatsuo_ki, trafiłeś w samo sedno.Brak organizacji i doświadczenia :roll: .Miał być mały trip rowerowy na wieś a skończyło się na tych zdjęciach ;p Chyba sobie pooglądam trochę albumów jak poradziłeś żeby uniknąć sytuacji:
-jak mamy stanąć?
- hmmmm chwilka.....aaa eee ,niewiem stań jak ci się podoba :mrgreen:
Ograniczałem się do ustawienia w dobrym świetle ale o pozach nic nie wiem.
Dzięki za porządną opinię.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
nie ma za co :)
od czegos trzeba zaczac. jak to sie mowi - pierwsze koty za ploty! :)
wazne, ze sie chce i ma sie z kim, no i jest kiedy :)
przy sensownej dozie wlasnego wysilku reszta przyjdzie z czasem.
nawet nie bedziesz musial sie ograniczac do ustawiania tam gdzie "dobre swiatlo" :)

21.

22.

23.

24.

Mitch  Dołączył: 18 Mar 2009
O! 23 to zdecydowanie to co lubię. Bardzo sie z tym bawiles obrabiajac czy takie kolory zastales?

Ok. dwóch minut pracy. Wystarczy powielić warstwe i włączyć tryb krycia "nakładka".Nie zaszkodzi też zabawa na krzywych.

Skocz do: