pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Virtual Dub - skalowanie. Hilfe!
Chcę zmniejszyć film w virtualdubie do rozmiarów znaczka pocztowego (320x240, czy nawet mniejszy rozmiar). Film zakodowany mam już w xvid. Opcje skalowania są dostępne tylko w DivX5.0 i XviD. Niestety DivX5.0 się wykrzacza, a Xvid co prawda kompresuje bitrate, ale nie zmniejsza rozmiarów klatki. Próbowałem fragment bezpośrednio skalować. Potem użyłem trybu rekompresja, ale nic to nie zmienia. Plik co prawda jest lżejszy - 24MB>9MB, ale nadal ma rozmiary 544x384 :-/

http://wyslijto.pl/plik/9ff1ubrctu - tu jest ten zmniejszony do 8 MB. Jak ktoś ma ochotę obejrzeć Not The 9 o'clock News ;-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Uruchamiasz VirtualDUB'a a potem:
Video -> Filters
Add
wybierasz filtr "resize", klikasz OK
New size -> "Absolute (pixels)" -> i tu wymiary
stawiasz :-B
I gotowe

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Tam jeszcze ustawia się dokładność skalowania (jeśli dobrze pamiętam) - wybierz najlepiej lanczos (najdokładniejszy)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
No dobra, a gdzie :-B :?:
:mrgreen:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
TU
:-B :-B :-B :-B :-B

:mrgreen:

niżyn  Dołączył: 07 Gru 2013
Podpinam się pod temat, ponieważ moje pytanie dotyczy podobnego programu.
Walczę z rekompresją AVI z K7 na komputerze.
Potrzebuję jakiejś porady co do parametrów kompresji. Wykorzystuję AVIDEMUX i interesuje mnie wartość jaką należy należy ustawić w pozycjach "1" i "2".

Ktoś pomoże?

ps.co do dźwięku wiem, że "lame" mp3 i VBR 128.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
niżyn napisał/a:
interesuje mnie wartość jaką należy należy ustawić w pozycjach "1" i "2".
Odpowiednią do tego co chcesz uzyskać.

W polu 1 ustawiasz jakim kodekiem chcesz kompresować video (spróbuj na początek x264, chyba że urządzenie na którym będziesz to odtwarzała go nie obsługuje), a w polu 2 wybierasz kontener do jakiego to wszystko ma trafić (poczytaj o nich żeby wybrać odpowiedni).
Co do ustawień dźwięku to ludzie chwalą też AAC.

Ogólnie to pytanie przypomina coś takiego:
"Hej, interesuje mnie jaką wartość przesłony i czas migawki wybrać aby zrobić zdjęcie" :)

niżyn  Dołączył: 07 Gru 2013
LDevil napisał/a:
niżyn napisał/a:
interesuje mnie wartość jaką należy należy ustawić w pozycjach "1" i "2".

Ogólnie to pytanie przypomina coś takiego:
"Hej, interesuje mnie jaką wartość przesłony i czas migawki wybrać aby zrobić zdjęcie" :)

OK, dzięki za podpowiedź.

Myślę, że to raczej pytanie o to jakiego formatu i kompresji użyć jeśli chcę przechowywać filmy na dysku. To tak jak z pytaniem o rozdzielczość odpowiednia do wydruku 10:15.

Generalnie Virtual Dub jest dobrze opisany w necie, a z AVIDemux jest trudniej. Chociaż coś tam na YouTubie można odszukać.
Postaram się później podzielić informacjami jakie znalazłem. Może to nawet temat na osobny wątek o AVI Demux i pomógłby komuś kto zaczyna z Linuxem i filmami z lustrzanki.

Skocz do: