Pozdrawiam
Arti
Marvika napisał/a:Czy to, że nie ma moich fotek oznacza, że nie mogę komentować innych? Poza tym to trzeba być wielkim fotografem, żeby mieć prawo głosu. Co do korzenia chodziło mi o to, że obiekt był niewdzięczny do fotografowania - jeżeli ktoś umie zrobić dobre jego zdjęcie to chwała mu za to - bo to ciężki orzech do zgryzienia. Ja specem nie jestem.
Na komentarzach najszybciej się uczy
Pentax, szkło, lampy, tło i co?
Pentax K20D + DA 18-55 mm II + RMC Tokina 80-200mm f 1:4 + Fuji S5800 + UV + plecak
"Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka.
Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment.
Sto nieostrych zdjęć to styl". ;)
grabber napisał/a:Ja jeszcze podzielilbym ten dzial na np trzy grupy tematyczne.
Marvika napisał/a:Podzielone na tematy - dobry pomysł, gdyż ja kocham makro, a inne tematy trochę mniej, ale też.
Arti napisał/a:MacRayers, a co mają do rzeczy zdjęcia moje czy Marviki? Odwet, zemsta? A jak robię na drutach, zamiast zdjęć, to nie mogę ocenić innych? Masz jakiś zarzut merytoryczny do moich opinii? Chętnie wysłucham, może mnie przekonasz, że się mylę?
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
MacRayers napisał/a:Arti, zagotowałeś się jak mały wróbelek - zupełnie niepotrzebnie.
Pozdrawiam
Arti
MacRayers napisał/a:Arti napisał/a:MacRayers, a co mają do rzeczy zdjęcia moje czy Marviki? Odwet, zemsta? A jak robię na drutach, zamiast zdjęć, to nie mogę ocenić innych? Masz jakiś zarzut merytoryczny do moich opinii? Chętnie wysłucham, może mnie przekonasz, że się mylę?
Arti, zagotowałeś się jak mały wróbelek - zupełnie niepotrzebnie. O jakiej zemście czy odwecie piszesz ? Naprawdę dochodzę do wniosku, że lubisz przejaskrawiać - tematy, opinie, stanowisko. Fajnie z jednej strony - bo jesteś bardzo wyrazisty, natomiast troszeczkę chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Uważam, że gdyby wszyscy tak ostro zaczęli oceniać zdjęcia - nie dając szans na rozwój, to niedługo parę osób (tych na poziomie) będzie wrzucało swoje fotografie. Inni nie będą - bo za chwile poleci na nich sporo inwektyw etc. Osobiście uważam, że fotka do oceny jest po to by napisać opinię. Liczy się jednak sposób w jaki to się robi. Można z grubej rury - tak jak to zrobiłeś, można też delikatniej. W końcu nikt tutaj nie jest dla przymusu i może okazać się, że za chwilę ten dział umrze.
Arti, gdybym miał coś do Twoich fotek, to napisał bym to (kulturalnie) w stosownym miejscu. Co do Marviki, to nie mam szans się nawet wypowiedzieć.
Każdy, kto interesuje się fotografią wie, jakie są podstawowe kanony tej sztuki. Każdy może zdjęcie rozebrać na części i od strony technicznej określić. Gorzej, gdy takie zdjęcie trzeba zrobić.
Marvika ocenia - ma do tego prawo. Ja chciałbym zobaczyć jej prace - skoro wie co jest nie tak w fotkach kolegi Morou to chciałbym zobaczyć jak wyglądają jej fotki - spodziewam się przynajmniej dobrych technicznie zdjęć. Nie ma w tym słowa złośliwości.
Pentax K20D + DA 18-55 mm II + RMC Tokina 80-200mm f 1:4 + Fuji S5800 + UV + plecak
"Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka.
Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment.
Sto nieostrych zdjęć to styl". ;)
- to nawet bez wysiłku można zauważyćMarvika napisał/a:Nie będę się licytować na swoje prace i jak widać niekoniecznie nie mam racji - każdy ma swoje zdanie, a ja mam takie jak Arti - tyle.
Nie, nie trzeba, ale nawet jeśli fotka nam się nie podoba to wydaje mi się, że nie trzeba od razu dokonać uroczystego petowania.Marvika napisał/a:Rozumiem, że aby móc komentować zdjęcia na forum trzeba mieć nienaganne własne prace?!
Marvika napisał/a:Nie o to chodzi, by wiecznie wypisywać ochy i achy czego najwidoczniej MacRayers oczekuje.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
PENTAX K200D + dodatki ;P
NAFO expansion is non-negotiable
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam Karolina