mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Który lepszy? SMC-A 80-200 czy F 80-200
Właśnie na Allegro znalazłem dwa obiektywy.

1. SMC-A
2. F

O tym pierwszym niewiele mogłem znaleźć. Czy między nimi są jakieś zasadnicze różnice jeśli chodzi o optykę? Jeżeli ktoś z was posiada któryś z nich, to czy podesłałby jakieś sample przy ogniskowej 200mm?
No i druga sprawa, czy ten pierwszy SMC-A 80-200mm jest wart tyle?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z tej strony: http://kmp.bdimitrov.de/l...long/index.html i sprawdzenia schematów optycznych obu szkieł, wynika, że mają ten sam układ soczewek.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
wersja A 80-200/4.7-5.6 LINK
wersja F 80-200/4.7-5.6 LINK
mkdexter napisał/a:
No i druga sprawa, czy ten pierwszy SMC-A 80-200mm jest wart tyle?
to znaczy ile? Nie podawaj linku do aukcji, podaj cenę!

[ Dodano: 2007-02-28, 15:07 ]
Jarek Dabrowski, szybszy!

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
mkdexter po tym jak ostatnio na allegro poszedł smc-a 70-210/4 za prawie 500 zł. a na ebay taki sam za ok. 55 funtów ( 300 zł.) uwierzę w każdą cenę na obiektywy Pentaxa.
U nas ceny chore, może ze względu na małą dostepność.

Tak myślałem, że pewnie optycznie różnicy nie ma. Zastanawiałem się nad kupnem jakiegoś 80-200mm z dobrą optyką by AC nie było dokuczliwe i chciałem wiedzieć czy takie SMC-A 80-200 za 200zł to dobry zakup czy może w tym segmencie jest coś innego równie wartego uwagi.
asklop właśnie z tej racji czasem mam obiekcje czy 200zł to czasem za mało, czy czasem za dużo. ;-)

dodam, że ten zoom smc-a 80-200/4,7-5,6 i jego uzupełnienie smc-a 35-80/4-5,6 to były dwa zoomy projektowane specjalnie jak dziś byśmy powiedzieli kity. I zauważ (sprawdź), że w przeciwieństwie do innych zoomów z serii smc-a wykonanych solidnie i z metalu ten jest wykonany z plastyku.
Dobrze, że ma metalowy bagnet. Ceny nie skomentuję bo nie wypada.

[ Dodano: 2007-02-28, 15:22 ]
sprawdziłęm w katalogu, cena nowego smc-a 80-200/4,7-5,6 kiedy był sprzedawany w sklepie oscylowała za granicą ok. 100 $.

Faktycznie, masz rację asklop, dzięki za info. Za niewielkie pieniądze może i wart, bądź co bądź to SMC. Do pierwszego mocnego kontaktu z podłogą jak upadnie będzie pewnie dobrze służył. ;-) Może uda mi się coś utargować to wtedy kupię. Dzięki

na allegro jest teraz i kompan tego smc-a 80-200/4,7-5,6, właśnie ten smc-a 35-80/4-5,6. Sprzedaje Apollo.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
też obserwuje tą ukcje F 80-200 :-( niestety obiektywó jest na rynku bardzo mało i ceny jakie osiagają sa imho absurdalnie wysokie ech

cześc

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ale tak na serio i z ręką na sercu - dają radę te obiektywy? Oczekuję jakości mniej więcej kita DA 18-55. Czy jednak lepiej dozbierać DA 50-200? Ja wiem - DA mniejszy i bardziej sexi i "pod kolor" - ale jak z jakością?

bEEf napisał/a:
Oczekuję jakości mniej więcej kita DA 18-55.

możesz się przeliczyć

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
asklop, ok, ale "mogę" czy "się przeliczę" :-) Bo jeśli na 100% gorszy, to oleję temat. Jeśli np zależy od egzemparza, to można zaryzykować. Poza tym Sigma 80-300 APO kusi, oj kusi :-)

moim zdaniem nie warto.
Ale wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć. Mi na przykład starcza, jeśli obiektyw pozwoli uzyskać dobre zdjęcie 20/30cm. Jeżeli więcej tym lepiej mam zapas na przyszłość.
Z tego co czytałem w prasie obcojęzycznej i ocniając ceny nowych egzemplarzy kiedy były w sprzedaży to były to totalnie najtańsze i najprostrze obiektywy w swojej klasie.
Nie mam nawet porównania z innymi obiektywami. Wiem, że to obiektywy smc itd itp ale każda firma ma lepsze i gorsze modele a te z całą pewnością do tych lepszych nie należą.
Ale jak nie planujesz dużych powiekszeń to może to i jest jakaś zastępcza alternatywa dopóki nie kupisz czegoś lepszego.
Ja bym wolał dozbierać do czegoś lepszego.

Skocz do: