pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Denerwujące reklamy na Fotopolis
Nie wiem czy też tak macie, ale od paru dni, po wejściu na fotopolis jakaś reklama powtarza w pętli coś co przypomina dźwięk migawki. Powyłączałem wszystkie reklamy, tylko dwóch nie mogę wyłączyć - Panasonica i Nikona. Ale nie bardzo potrafię skojarzyć to co się na nich dzieje z tym denerwującym dźwiękiem. Normalnie w Operze nie mam większych problemów z wyskakującymi reklamami, chociaż większość opcji Javy mam powłączane. :/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pawelek-79, firefox i adblock powinien pomóc

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
i flashblock. adblock jest fajny, ale nie ze wszystkim sobie radzi.

takseo, ale można dodawać wyjątki, a nie blokuje wszystkich flashów jak flashblock

opiszon napisał/a:
ale można dodawać wyjątki,

wiem, ale nie wszystko można "bezboleśnie" zablokować. Nie wiem dlaczego, ale po zablokowaniu niektórych reklam, nie można kopiować treści strony, ani używać odnośników.

A coś do Opery? Bo Firefoksa używam sporadycznie. Jakoś nie przypadł mi do gustu.

takseo, to ja ci powiem

czasami zdarza się tak, ze adblock źle adblokuje reklamy "pływające" i w miejscu gdzie powinny być, przeglądarka nie widzi akcji na obszarze (tak jakby reklama tam cały czas była, tylko przezroczysta)

to jest ewidentny minus - wtedy jak jest taka potrzeba, wyłączam na chwilę adblocka, zamykam normalnie reklamę i jest git :-)

opiszon napisał/a:
w miejscu gdzie powinny być,

mnie przestaje działać cała strona, bez względu na wielkość reklamy. Dlatego między innymi używam flashblocka. Druga sprawa to czas ładowania stron. Czasami chcę tylko jakąś małą pierdółkę, a muszę czekać wieki na załadowanie strony.

[ Dodano: 2009-05-05, 17:44 ]
oczywiście przy reklamie na cały ekran nic nie zdziała, ale przy, dajmy na to, małym latającym grajku, to duże ułatwienie.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Cytat
A coś do Opery?

Jest sporo blokerów reklam (niestety większość płatna...). Używam od misiąca programu zw. Ad Muncher (bonus z jakąś gazetą...)- jest dość skuteczny, czasem nawet za bardzo....
Można też dodać adresy serwerów reklamowych do pliku hosts (w windowsie)...

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
pawelek-79 napisał/a:
A coś do Opery?
Yyy Opera ma wbudowany urlfilter.ini, dawniej trzeba było ręcznie tam wpisywać adresy, teraz będąc na stronie wybierasz "Zablokuj zawartość" i klikasz na co potrzeba.

Desmond napisał/a:
"Zablokuj zawartość" i klikasz na co potrzeba.

Ok, to już wiem do czego to służy. Ale nie wiem, co powoduje ten wkurzający dźwięk :-/
Chyba napiszę do fotopolisów, że trochę przeginają z tymi multimedialnymi reklamami :evilsmile:

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
tam jest taka reklama z czyms HD i tanczaca Statula Wolnosci - to to tak klika potwornie wkurzajaco.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Standardowym "blokerem" Opery można wszystko pięknie pousuwać.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Z tego co pamietam w Operze wystarczy nacisnac CTRL+SHIFT+f i mozna wybrac co sie chce przyblokowac.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Cytat
Standardowym "blokerem" Opery można wszystko pięknie pousuwać.

nestety, nie wszystko... - często, co złośliwasza reklama nie blokuje się całkowicie, bywają też wznowy. Najlepiej używać podwójnego filtrowania...
jest jeszcze darmowy (chyba nawet GNU GPL...) programik privoxy (dostarczany w pakiecie TOR)- tylko że do podstawowej obsługi koniecznie należy zapoznać się z dokumentacją- reguły filtrowania dodaje się edytując plki konfiguracyjne...

Skocz do: