ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Żarówki 200W i paląca się izolacja od kabli w lampie
Hej. Problem w tym, że zakupiłem kilka żarówek o mocy 200W żeby mocno oświetlić pokój, ale kiedy je podłączyłem, po jakiejś minucie zaczęło śmierdzieć kablami, więc pewnie za mocne. Czy jest taka lampa, która wytrzyma tą moc i pozwoli na swobodne korzystanie z zakupionych żarówek ?

Pozdrawiam ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Czasami na lampach jest napisane, jaką max moc żarówek można podłączyć. Wybierz się do jakiegoś sklepu i popatrz

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oprawka powinna być opisana.

Te standardowe oprawki plastikowe wytrzymują zwykle moc 60 W

piotr_luk napisał/a:
wytrzymują zwykle moc 60 W

Argh.
Tylko nie chciałbym żeby byłto wydatek rzędu 50-100 za sztukę :-/

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Oprawki powinny być ceramiczne lub metalowo ceramiczne. Ważny jest też przekrój kabli doprowadzających prąd. Zazwyczaj wystarcza 1,5mm.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ile tych żarówek, jak podłączone, co śmierdzi?
Bo nie chce mi się wierzyć żeby kable, tylko raczej, jak sugerują inni oprawki, lampy nie wytrzymują ciepła.

Cytat
Ile tych żarówek, jak podłączone, co śmierdzi?

Jedna do jednej lampki. Podłączone poprzez wkręcenie ( :-P ), śmierdzi plastikogumą, tak jak się zrobi zwarcie w akumulatorze samochodu na liczniku.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
kup energooszczędne, przy 200W szybciej się zwrócą ;-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
ysiulec napisał/a:
Jedna do jednej lampki. Podłączone poprzez wkręcenie ( ), śmierdzi plastikogumą, tak jak się zrobi zwarcie w akumulatorze samochodu na liczniku.

Kurde, jakbym swojego szwagra magistra słyszał... :roll:
Jadna ta żarówka czy kilka? Ile lampek? do gniazdek? gniazdka? w suficie? przedłużacze?
ysiulec napisał/a:
zwarcie w akumulatorze samochodu na liczniku

no ale tego to nawet mój szwagier nie wymyśli... :evilsmile: jaki zwarcie na liczniku w akumulatorze?

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
[quote="ysiulec"]
Cytat

Jedna do jednej lampki. Podłączone poprzez wkręcenie ( :-P ), śmierdzi plastikogumą, tak jak się zrobi zwarcie w akumulatorze samochodu na liczniku.

Jeśli śmierdzą Ci kable nie oprawka w lampce to:
Zasada jest taka: 1kW (kiloWat na 1mm2 przewodu).
Czyli jeśli do gniazdka masz doprowadzone zasilanie przewodem 1,5mm2 (tak jest zwyczajowo do normalnych gniazdek , nie wliczając gniazdek w łazience czy kuchni) to możesz podłączyć 7 i pół takich żarówek. Zazwyczaj gniazdka łączone są równolegle, więc policz odbiory "po drodze". Powiedz dokładnie skąd śmierdzi.
Podejrzewam, że to jednak oprawka żarówki, ewentualnie jakiś lakier z lampki.

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Mam lampę o "zamkniętej" konstrukcji, sufitową, kształt "spodka" :) (jeżeli komuś ten opis nie wystarczy postaram się znaleźć w necie zdjęcie jakiejś podobnej).
W lampie są 2 oprawy od których biegną kable. Po paru latach użytkowania - nie pamiętam dokładnie, maksymalna moc to było chyba 2x60 a ja wkładałem czasem 75 ki - to właśnie izolacja na kablach była spalona. Nie dlatego, że nie wytrzymywały poboru, ale dlatego, że podczas użytkowania w lampie wzrastała temperatura. Ponadpalały się również izolacje kabli wychodzących z sufitu...

Jednak o ile kojarzę oprawy są ceramiczne w tej lampie

Ganz napisał/a:
kup energooszczędne, przy 200W szybciej się zwrócą
I na pewno nie będą się tak nagrzewały, tylko czy są o tak dużej mocy

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Na Allegro są energooszczędne świetlówki "do studia" o mocy 125W i temperaturze 5500K odpowiadającej podobno standardowym 600W, albo 85W odpowiednik 400W. Sam myślałem, czy sobie czegoś takiego do domu nie kupić, żeby oświetlić pokój na imprezach rodzinnych na których nagrywam coś czasem kamerą, albo do filmowania dziecka.

Skocz do: