Jazzman  Dołączył: 23 Gru 2006
jaki obiektyw manualny do zdjęć obiektów/przedmiotów
Potrzebuję szkła do fotografii przedmiotów w domu, co polecacie do takiej fotografii? Może być szkiełko manualne byle było dobre do tych zastosowań i odpiowiednio nie drogie.
Obiekty typu telefony, maskotki :P, kosmetyki itp. itd.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A docelowo te zdjęcia to gdzie będa lądować? Na www w 800x600, czy na papierze 100x70? Bo to ważne.

No i jaki aparat?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SMC M 50 /1,7 by się nie nadało? Kąt widzenia prawie jak w portrecie (w cyfrze oczywiście), ostrzenie od chyba 25cm mniej więcej, więc można z bliska robić zdjęcia, jasne (to i w zastanym świetle w pomieszczeniach da radę), ostre jakj brzytwa jak się lekko przymknie, świetna rozdzielczość no i cena ok 150 PLN (choć ostatnio to pewnie więcej :-p).

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matb napisał/a:
od chyba 25cm

45cm.

Faktycznie nie napisałem jaki aparat, K100d, przeznaczenie głównie internet, ale nie wiem czy niekiedy nie będę zmuszony zapodać czegoś na papier.

alkos napisał/a:
45cm.

Ano tak. Ale i tak z bliska można robić zdjęcie, zwłaszcza, że przedmioty dość konkretne. Jakby co to soczewki makro na gwint 49mm drogie nie są ;-)

Jesli będziesz chciał używać lampy, to coś z serii A (np. SMC-A 50/1.7 albo 2) Te 50mm może być czasami za wąsko, sprawdź kitem (jeśli masz), jaka ogniskowa by ci najbardziej odpowiadała (a jesli ta maskotka to byłoby Yeti, w przyszłości?).

Jeśli statyw i bez lampy, to spokojnie SMC-M 50/1.7, jak polecał matb.

[ Dodano: 2007-03-01, 12:38 ]
Hmm, Jazzman jest kobietą?

Jarek Dabrowski napisał/a:

[ Dodano: 2007-03-01, 12:38 ]
Hmm, Jazzman jest kobietą?

Aż sprawdziłem :P ale na szczęście nie :mrgreen: w innym wypadku okazało by się, że żyłem w nieświadomości z "zabawkami" pod ręką :P

hehe to dlatego wszyscy tak szybko odpisali ? :mrgreen:

Myślę o użyciu lamp błyskowych rozmieszczonych na statywach plus softboxy.
Sporadycznie stół bezcieniowy w zależności od gabarytów danego przedmiotu.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
50mm ma to do siebie, ze moze ciutke znieksztalcac przy malych odleglosciach przedmiotowych.... Jezeli przedmiot nie za duzy, to lepiej zastosowac dluzsza ogniskowa i ustawic sie dalej.

(a jesli ta maskotka to byłoby Yeti, w przyszłości?).

Yeti też daje radę! Nawet dwa na raz - sprawdziłem ;-)

Matb, a ten trzeci, to co? Kolargol?

Ten trzeci to na pewno nie Yeti. Gerda jakaś czy coś. Zresztą to klucze sąsiada, nie moje, to się za bardzo nie znam :->

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Przy okazji, jaką ogniskową (do cyfry) polecilibyście do zdjęć przedmiotów o rozmiarach 20cm-1m (wyroby z kwiatów)?

emigrant napisał/a:
Przy okazji, jaką ogniskową (do cyfry) polecilibyście do zdjęć przedmiotów o rozmiarach 20cm-1m (wyroby z kwiatów)?

50mm

Zależy, z jakiej odległości. 50-tką w małym pokoju możesz nie objąć metrowego tulipana.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
metrowego tulipana

:-D Jarek Dabrowski, nie chciałem pisać, że chodzi o wieniec żałobny.

Ja bym w ogole odradzal robienie zdjec malych pokojach - niepotrzebna strata czasu i energii, jednym slowem mordega.

Pierwszy krok - wygospodarowac mozliwie najmniej ograniczajace pomieszczenie. Niezagracone 5x5m bedzie przyzwoite

Odgrzebując wątek, może ktoś ma na zbyciu szkiełko SMC A 50 /1,7 lub 1,4 ale 1,4 to chyba ceny kosmos na dzień dzisiejszy o ile w ogóle da się upolować. Widziałem SMC A 50 1,4 na Ebay hamerykańskim ale nie mam tam użytecznych kontaktów :). A może coś o mniejszej ogniskowej powiedzmy SMC 30
Wolał bym od kogoś z forum bez wad ukrytych :P niż allegro ale ostatecznie zakupię na allegro, może ktoś ma na zbyciu ?

Jakie są różnice między szkłami SMC A 50 /1,7, a SMC M 50 /1,7 pomijając oczywiście styki. Chodzi mi bardziej o różnice trwałości/jakości.

Skocz do: