Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Problem z EAX'em
Witam

Od czasu gdy padła mi moja stara SB LIVE, męczyłem się ze zintegrowanym badziewiem,
ale wreszcie jakiś czas temu udało mi się kupić normalną kartę dźwiękową, SB X-Fi Gamer.

No i mam z nią taki problem, nie wiem jak włączyć efekty EAX w grach, uruchamiałem już FEAR'a, Wiedźmina, Stalkera, obecnie nawet Warhammera Online, i wszędzie to samo, przycisk do włączenia EAX'a jest nieaktywny, dźwięki w grze wydają się być ok ale chyba nie słyszę żadnych pogłosów itd.

Cholerny FEAR został kupiony specjalnie po to żeby usłyszeć wreszcie to Eax Advanced HD, a nie mogę tego włączyć na karcie która jest do tego najodpowiedniejsza.

Czy inni posiadacze karty X-Fi Gamer mają tak samo? Czy ta karta po prostu sama wymusza efekty w grach i stąd nieaktywne opcje efektów dźwiękowych? czy może coś trzeba pokombinować w ustawieniach bądź wgrać jakieś lepsze sterowniki?

[ Dodano: 2009-05-09, 08:43 ]
Aha efekty DSP działają przy dźwięku Line In i przy MP3, do gier przestawiem na tryb "Game Mode" próbowałem już różnych konfiguracji (włączone/wył. CMMS3d, Crystalizer, Eax itd.)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Eldred, korzystasz z Visty? Jeśli tak, to musisz zainstalować Creative Alchemy (czy jakoś tak).

No właśnie nie, mam XP home.
eh.. zaczynam żałować że nie kupiłem Asusa Xonara DX.

A przyspieszenia sprzętowe masz wszędzie powłączane?

No właśnie zauważyłem że windows mi stale cofa przyspieszenie na "ograniczone". Ale nawet jeśli je przełączę na pełne i włączę grę, nadal nie mogę zaznaczyć w opcjach gry "creative EAX". :->

Odpalałeś dxdiag i tam przestawiałeś? Jeśli tak, i nic to nie dało, to spróbuj zainstalować jak najnowsze sterowniki do płyty głównej - jak miałem audigy 2 zs, to spotkałem się z podobnym problemem. Uaktualnienie directx'a też może pomóc.

ok spróbuję.

[ Dodano: 2009-05-09, 10:15 ]
hmm odpaliłem DXDIAG i w zakładce dźwięk wybrałem testuj moduł direct sound, przy zaznaczonym pęłnym przyspieszeniu sprzętowym. Przeleciało kilka testów po czym pojawiło się okienko mówiące że: "Karta dźwiękowa nie obsługuje bufora sprzętowego. Dźwięk będzie odtwarzany tylko z buforów programowych".

Coś takiego miałeś?

[ Dodano: 2009-05-09, 11:34 ]
Ok problem rozwiązany, powstał konflikt między kartą dźwiękową a wbudowanym mikrofonem kamery internetowej Logitech Fusion, odłączyłem kamerkę zrestartowałem kompa i działa, przynajmniej w DXDIAG i Warhammerze, Wiedźmin po włączeniu EAXA i zastosowaniu, wywala się windowsa (ale to prawdopodobnie przez to że były jakieś błędy podczas instalacji).

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Kupiłeś w tym brzydkim sklepie na R czy jakimś normalnym? ;-)

W Vico tylko mieli na stanie, a mi się nie chciało dwa razy latać.

Eldred napisał/a:
Wiedźmin po włączeniu EAXA i zastosowaniu, wywala się windowsa (ale to prawdopodobnie przez to że były jakieś błędy podczas instalacji).
Masz zainstalowaną rozszerzoną edycję? Z tego co wiem, w Wieśku był błąd związany z EAX'em właśnie. Wydali nawet łatkę, ale namiary na nią dali tylko w jakimś linku na ichnim forum - mam ją jak coś. Nie wiem czy na prawdę naprawia problemy z dźwiękiem (na Xonarze DX Wiesiek z włączonym EAX'em brzmi jak kupa), ale przynajmniej do gry nie jest potrzebna już płyta :-)

Mam łatkę i Wieśmin działa i brzmi świetnie ;-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
a na na starym tosterze używałem kX'ów do Audigy 1 gold. Działały bardzo ladnie i miałem 4 kanłaowy dzwiek w grach które obsługiwały 4 kanały oprócz zdaje sie efektów srodowiskowych EAX. Miąłem ładnie po konfigurowane sciezki i etc. w sumie To nie brakowało mi EAX'a :D

Skocz do: