szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pentax SMC DFA 100/2.8 macro w akcji
Jeśli ktoś nie widział, to niech sobie popatrzy.
Jeśli ktoś się waha, to niech sobie kupi.
Jeśli kogoś nie stać, to niech sobie zmieni pracę*.
:-P
http://www.pbase.com/betsypdx/dof

*refleksja w dniu wypłaty :-(

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Nie pokazuj mi akcji, tylko powiedz, gdzie go można kupić, bo wciąż nie ma w Polsce:-(

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja tam zawsze widziałem go w pstryku :mrgreen: A propos - SMCP-FA 50 f/1.4 Autofocus był u nich na pierwszej stronie.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
wiecie co byłem gotowy wchłonąć to szkiełka DFA 100/2,8 macro i dziś zawitałem do Empiku a tam w obcojęzycznej prasie, nie pamiętam czy niemieckiej czy angielskiej trafiam na test 9 szkieł macro i między innymi nasz Pentax. Oprócz niego Tokina, Sigma, Tamron, Nikon, Canon i jakieś jeszcze inne.
Kurcze nasze szkiełko otrzymało nienajlepsze noty w tym porównaniu. Na F/2,8 na zdjęciach tablic miał chyba najgorszy wynik, gorzej od Sigmy :evil:
Ale i tak go chcę :mrgreen:

asklop, to jeszcze napisz, które szkło wygrało...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
caly czas zadziwaija mnie te wyniki testow....
czasem to nrmalnie rece opadaja... :roll:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Fafniak,
płacisz i wymagasz, nie płacisz-> nazywasz się Pentaks

tref, - to nie jest tak do konca.....pamietam test obiektywow macro 200mm z calej plejady to wlasnie pentax dostal miano najlepszego macro na swiecie.... w pismie COLOR foto...ktore do pentaxa mialo raczej ekhm....slaby "stosunek"

tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
Mam właśnie w rękach miesięcznik Practical Photography z bieżącego miesiąca, którego znacząca część jest poświęcona makrofotografii. Mamy więc również mały teścik obiektywów, w tym również dfa 100mm/2.8 :
"The Pentax 100mm is a bit of a strange lens. It doesn't have the professional feel or give the image quality that the price tag suggests that it should, although on the plus side it is small and light. There's a focus clamp to prevent the front of the lens slipping down in manual focus mode, something you rarely see on modern lenses. It also features a manual aperture ring so the lens can be used on older Pentax SLRs. This lens doesn't offer the extra features or quality to be worth the exstra cost."
A teraz jedyna alternatywa:
"Tamron 90mm: Like Sigma's 105mm macro, this Tamron can be put into manual focus mode simply by sliding back the focus ring( slide it forward to re-engage the autofocus). It's a simple system, but quite effective. There's also a focus limit switch, witch is useful if you're not working on close-up and want to speed up the autofocus. It's handy, for example, when taking portraits. Indeed, the autofocus is quick and positive. Sharpness is good throughout, with just an average performance at its widest setting-something five of the eight lenses here have in common."
Może ktoś to sprawnie przetłumaczy ?

W kazdym razie z tego testu wynika jasno, ze znaczenie rozsądniejszym wyborem będzie Tamron, z drugiej strony Foto Magazin Pentaxa zakwalifikował do najwyższej kategorii SUPER, a Tamrona do SEHR GUT.
Osobiscie uważam, że na fotkach różnica jakościowa będzie niezauważalna, za to różnicę w cenie nie sposób przeoczyć...

[ Dodano: 2007-03-01, 23:50 ]
Cobretti napisał/a:
asklop, to jeszcze napisz, które szkło wygrało...

Wygrał Nikon 105mm ale nie dzięki jakosci optycznej, która została oceniona na tym samym poziomie co Tamron, Olympus50mm i Canon 100mm. Nikon dostał tez najwyzsze noty za egonomię(?) i jakośc wykonannia.
Na optyczne.pl narzekali ze Tamron mydli na f2.8, jak porównałem jego fotki tablicy testowej z Pentaxem na tej samej przysłonie... cóż, ten to dopiero mydli ale wiecie kto tam korzysta z f2.8 do macro. Tamron na f22 jest nadal bardzo ostry a Pentax na f22 dostał ocenę przeciętny...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
tofik napisał/a:
Na optyczne.pl narzekali ze Tamron mydli na f2.8, jak porównałem jego fotki tablicy testowej z Pentaxem na tej samej przysłonie... cóż, ten to dopiero mydli ale wiecie kto tam korzysta z f2.8 do macro. Tamron na f22 jest nadal bardzo ostry a Pentax na f22 dostał ocenę przeciętny

mimo wszystko to boli :-P jak nasze szkiełka nie są na najwyższym podium. Ale może należy się cieszyć, że Pentax jakiekolwiek szkło macro łaskawie teraz produkuje.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tofik napisał/a:
There's a focus clamp to prevent the front of the lens slipping down in manual focus mode, something you rarely see on modern lenses.

Czyli: Pentax posiada 'docisk ostrzenia', aby zapobiec wysuwaniu się przodu obiektywu w trybie manualnym - coś, co rzadko widzi się w dzisiejszych obiektywach.

Tyle mi wystarczy - bzdury, prosze panstwa :-P Ten przełącznik służy zwiększeniu tarcia na pierścieniu ostrzenia... zeby sie wygodniej nim kręciło - jak w manualach. Nic tam sie nie wysuwa.

:shock:

[ Dodano: 2007-03-02, 07:13 ]
poza tym:

tofik napisał/a:
This lens doesn't offer the extra features

Czyli 'Obiektyw nie oferuje ani dodatkowych 'bajerów'' - o co im chodzi? Co ma miec, wiatraczek? :evil: :evil: :evil:

A o FREE nie pisza jakos przy okazji, miski...

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
no to ja zmieniam pracę. od za tydzień ;-)

mini test Pentax kontra Tamron:
http://www.jr-worldwi.de/...2_shootout.html

Andee  Dołączył: 19 Gru 2006
Mialem tego Tamrona w wersji do Canona. Jest lepszy optycznie od oryginalnego Canona 2.8/100 SMC Macro. To swietny kawalek szkla makro, bardzo dobrze sprawujacy sie rowniez w portrecie.

Tak, Tamron to optycznie nr 1 do makro bez dwóch zdań, nieco gorzej wypada do innych zastosowań z powodu braku np. soczewek APO. Oczywiście Tamrona, tak samo, jak Pentaxa, nie można w Polsce nabyć, bo wciąż nie dotarł:-)

daro  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie ma słabych szkieł makro - każde jakie podacie jest świetne.
Sam bawię się Sigmą 105/2.8 i złego słowa na nią nie dam powiedzieć. I dobrze się sprawdza także jako krótkie tele albo portretówka.

gadajcie sobie co checie.... bokeh z tamrona jest prawie jak z mojego 500mm f8 lustrzanego :-P

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
http://www.bhphotovideo.c...oughType=search
Hej Fafniak! Może jeszcze jeden? :-)

Lipa, - to oferta dla ludzi z kasa siedzacych za wielka woda...
mi jet potrzebna !!!! przednia soczewka !!!! do tego szkla....

tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
Gdyby tylko Tamron 180mm macro był dostępny z mocowaniem do Pentaxa, to ja osobiscie nie miałbym żadnego dylematu, co do wyboru tego rodzaju szkła... Przez tego Tamrona, długo sie wachałem przy wyborze puszki(D80 czy K10), jednak rozsądek zwyciężył.

Skocz do: