superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Pentax M 50mm 2.0
W ofercie Cichego na allegro pojawiła się M 50 f2.0 za 150 zł. Chciałbym kupować właśnie od niego, bo ludziska ogólnie chwalą sobie tego sprzedawcę i na dodatek miałbym odbiór osobisty. Jednak czy opłaca się brać tą emkę za 150zł...?

link do aukcji:

LINK

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
superkomornik napisał/a:
Jednak czy opłaca się brać tą emkę za 150zł...?

Trudno powiedzieć. 150 to jeszcze niedawno była normalna cena na M 50/1,7. A 2.0 to chodziło za 100zł, może ciut więcej. Ale ceny idą w górę, zwłaszcza na te dziwne (w cyfrze) ogniskowe 50mm ;-) Czy już doszły do 150zł za M50/2 to nie wiem. Na Giełdzie wisi ogłoszenie z M50/1,7 za 175, co też mi się trochę drogie wydało. Ale niedawno na tejże Giełdzie 1,7 było za 130zł czy coś koło tego.

No właśnie, te ceny świrują niesamowice....
Na alledrogo stoi A 50 1.7 za 320 bodajze...
Ostatnio poszla sigma 70-300 APO z bagnetem PK za 500zł, a podobne ceny osiągają czasami manuale (nawet bez styków!)
Niedługo Af będą tańsze, niż M, czy K... :roll:

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: Pentax M 50mm 2.0
superkomornik napisał/a:
W ofercie Cichego na allegro pojawiła się M 50 f2.0 za 150 zł.

Albo ceny na Allegro powariowały do końca, albo... IMO cena za to szkło jest o jakieś 20 - 30% za wysoka.

No właśnie... jezeli te ceny będą rosły w taki tempie i wszystkie szkla będą kultowe i z najlepszej serii i w ogóle ogóle to będzie straszne... na M42 będzie trzeba się przerzucic :-P :-P
Choc ceny tych szkieł zaczynaja doganiać PK... :roll:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
PT napisał/a:
IMO cena za to szkło jest o jakieś 20 - 30 % za wysoka.
A tam za wysoka. Jeżeli jest kupiec, to cena jest normalna. Jeśli nikt nie będzie kupował za takie ceny, to same spadną . Kłania się popyt i podaż. Co nie oznacza, że ceny nie są chore :-/ . Masz to samo z mieszkaniami.

No pewnie kupieć się znajdzie (już miałem klikać "kup teraz", ale moje nieczyste sumienie przekonało mnie, żeby najpierw sie spytać manufakturzystów :mrgreen: ), wieć niedługo pozostanie nam kupowanie szkieł po takich wysokich cenach :roll:
A co do mieszkań... szkoda gadać... (parafrazując Kazika: Kaczyński, dawaj moje trzy miliony :mrgreen: 8-) )

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
argawen napisał/a:
PT napisał/a:
IMO cena za to szkło jest o jakieś 20 - 30 % za wysoka.
A tam za wysoka. Jeżeli jest kupiec, to cena jest normalna. Jeśli nikt nie będzie kupował za takie ceny, to same spadną . Kłania się popyt i podaż. Co nie oznacza, że ceny nie są chore :-/ .

Zgoda. Czysta mikroekonomia. Towar jest wart tyle, ile za niego chcą zapłacić, a że popyt jest duży, podaż mała to i ceny rosną. Z drugiej strony ilość oferowanych szkieł ciągle wzrasta (niestety wolniej od liczby chętnych), ze dwa dni temu to już nawet były szanse na przełamanie "magicznej setki".

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
W komisie fotograficznym w Bielsku kupiłem Pentax A 50/2 za 80 zł i ta cena jest odpowiednia.Świat oszalał pozdrawiam

Cytat
W komisie fotograficznym w Bielsku kupiłem Pentax A 50/2 za 80 zł i ta cena jest odpowiednia.Świat oszalał pozdrawiam

Odkupię za 149.99zł :-P :-P

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Kupić coś na allegro to już loteria - przymierzałem się na kilka szkieł - ale nie ma szans w normalnych cenach kupić - jak tylko cos fajnego się pojawi to tłum ludzi sie rzuca na takie szkło i pozamiatane... a ceny szalone wychodzą :)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ja mam obie do sprzedania (patrz tu )
z tego co pisze tamtem koles na aukcji to stan mojej jest podobny (tez tylko paproszki w srodku)

(wyslalem priva ale jakies bledy wyskakuja)

No właśnie widziałem tą Twoja ofertę. Ja chciałem brać od Cichego, bo mam twedy odbiór osobisty.
zy, jaka finalnie cena z przesyłką tej f2.0? Wstepnie rezerwuję :-)
Widzę, że wysyłka dopiero 12 marca.. przytrzymaj tą piedziesiątkę dla mnie. Pozdr.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
PT napisał/a:
ze dwa dni temu to już nawet były szanse na przełamanie "magicznej setki".

PT też to zauważyłem, liczba szkiełek była o ile pamiętam 97 szt. Dawno nie było na Allegro takiej oferty pod Pentaxa :mrgreen:

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
jest jeszcze coś do nabycia?

Skocz do: