dan  Dołączył: 11 Sie 2006
SMC-A 35-80/4-5.6
Wiosna idzie, a ja nie mialem zooma do strzelania parkowych gniotow!

Trzeba bylo szybko zmienic ten stan rzeczy :-P . Trafil sie taki jeden zoom na allegro w cenie dwoch dobrych win, wiec kupilem.

No i teraz, juz po transakcji - niczym dziecko neostrady - pytam: czy to szklo nadaje sie do celow fotograficznych?
Tzn. nie zamierzam wykorzystywac tego obiektywu do odbitek A3+, ale A4 byloby mile widziane.

Czekam niecierpliwie na opinie ;-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
dan napisał/a:
Czekam niecierpliwie na opinie

dan w niedalekim wątku o smc-a 80-200/4,7-5,6 było trochę o tym szkle, ale naprawdę zastanów się czy chcesz poznać prawdę :-P

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: SMC-A 35-80/4-5.6
dan napisał/a:
No i teraz, juz po transakcji - niczym dziecko neostrady - pytam: czy to szklo nadaje się do celow fotograficznych?

Może sobie "nagrabię", ale jakiś czas temu kupiłem taki sam obiektyw w cenie 3 przeciętnych win. Kupiłem z myślą o "zapchajdziurze" między 55 a 70 mm, wychodząc z założenia, że jak będzie kiepski, to przynajmniej nie będzie bardzo bolało. Nie wiem, czy SMC-A 35-80 mają duży rozrzut w jakości, ale mój egzemplarz z "cyfrą" okazał się całkiem przyzwoity, a po zestawieniu jakości zdjęć z ceną wręcz dobry. W górnym zakresie ogniskowych (powyżej 50 mm) nie mam do niego większych uwag, na szerokim końcu trochę "beczkuje". Ostrość, kontrast, kolorki poprawne. CA nie zabija (albo jeszcze jej nie miałem okazji zauważyć w pełnej okazałości). Mechanicznie trzyma się całkiem nieźle, ale że jest to tani "kit" to trochę po nim widać - pierścień ostrości mógłby chodzić nieco ciaśniej, tym bardziej, że szkło nie ma AF.

asklop, czytalem to wczoraj, ale to, ze tani, plastikowy, o prostej konstrukcji to wiedzialem ze zdjec na aukcji :-P

PT, dzieki, dokladnie o taka opinie mi chodzilo, tzn. kogos, kto korzysta z tego szkla i ma swiadomosc, ile mozna od niego wymagac :-)

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Mam taki obiektyw. Kupiłem go razem z MZ-50, pod koniec XX wieku :mrgreen:
Podłączyłem go ostatniu do K10D i zrobiłem zdjęcie innego obiektywu.
Pokazałem koledze, a ten rzekł: O kurde, jaka ostrość.
Robiłem nim zdjęcia kilka lat i uważam, że to jeden z lepszych kitowców w porównaniu z innymi firmami.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Tomaszttr, Tomaszttr, pod koniec XX w to już chyba F albo FA były? W każdym razie z moim MZ-50 F 35-80 dawali, jakieś 10 lat temu.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
ano fakt, ja gdzieś mam FA35-80 i kiedyś byłem zadowolony z tego kita, ale kiedy ja nim ostatnio zdjęcia robiłem...

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Racja, pisałem o F, a nie o A. Pardonsik :oops:

xonil  Dołączył: 24 Wrz 2006
Ja mam ten obiektyw. Kupiłem za 80 zł razem z pentax *ist. W piątek lub poniedziałek bede miał k10D to porobie jakieś zdjęcia. Mi na analogu zupełnie wystrcza. Zresztą nawet go lubię.

xonil napisał/a:
Ja mam ten obiektyw. Kupiłem za 80 zł razem z pentax *ist. W piątek lub poniedziałek bede miał k10D to porobie jakieś zdjęcia. Mi na analogu zupełnie wystrcza. Zresztą nawet go lubię.

Ale mowisz o FA czy A?

Moj wlasnie dotarl. Jutro bedzie mial chrzest bojowy! (gnioty w jakims parku). Sample bedom jak poskanuje material ;-)

xonil  Dołączył: 24 Wrz 2006
Zamieszczam jakieś zdjęcie z tego obiektywu. Robione na 35 mm. To jest dokładnie ten obiektyw o którym mówisz
crop: około 100%

xonil napisał/a:
Zamieszczam jakieś zdjęcie z tego obiektywu. Robione na 35 mm. To jest dokładnie ten obiektyw o którym mówisz
crop: około 100%

Wielkie dzieki xonil! To dla mnie wystarczajaca ostrosc jak na spacer zoom. Ja zdazylem juz zrobic dwa negatywy tym obiektywem. Nie jest taki rozklekotany jak sie spodziewalem :-) Z niecierpliwoscia czekam na skany i odbitki z labu.

Jak bede mial materialy, to wrzuce cos do tego watku, zeby zostala porzadna informacja o tym szkle.

Skocz do: