K10D | MZ-5n | MZ-M
szpajchel napisał/a:Ktos uzywa? - opinie mile widziane
szpajchel napisał/a:Czy wspolpracuja one bez problemow z obiektywami serii M - mnie się wydaje, ze tak, bo maja przenosic informacje o obiektywie
"Living is easy with eyes closed"
klimecki napisał/a:retro daje duza skale, koszt jest malenki, podobnie jak miejsce ktore zajmuje w kieszeni, a 'macro' w szkle tele daje sporo odleglosc od roznych owadow
Canin napisał/a:Ale jak przymykasz przesłonę w odwrotnym mocowaniu? Bez tego głębia wychodzi papierowa. Jeśli ręcznie to to jest kulawe rozwiązanie.
"Living is easy with eyes closed"
sołtys napisał/a:najlepsze rozwiązanie z tych najtańszych
Canin napisał/a:Ale jak przymykasz przesłonę w odwrotnym mocowaniu?
Canin napisał/a:Ja to wykombinowałem tak - kupię konwerter x2 ze stykami.
Canin napisał/a:Konwerter czasem się przyda a przy okazji zwiększy mi odwzorowanie kita z 1:2,6 na 1:1,3 przy zachowaniu pełnej automatyki.
klimecki napisał/a:a jeszcze lepiej jakas cosina/vivitar 100/3.5 - mechanicznie to klekot ale 1:1 (soczewka dokrecana), optycznie b.fajnie i od lat kolo 120dol za nowke
pozdrawiam
K10D | MZ-5n | MZ-M
klimecki napisał/a:oczywiscie recznie, ale jest duzy plus w stosunku do pierscieni - gdy ostrze mam jasny obraz, potem przymykam
klimecki napisał/a:sugeruje cos lepszego niz conv 2x za 40pln /taki da Ci 'kasze'/
Canin napisał/a:Nie widział ktoś przejściówki m42 z domykaniem przesłony wężykiem? Dołożyć do tego styk do wyzwalania aparatu i byłby ładny komplet do makro :)
K10D | MZ-5n | MZ-M
szpajchel napisał/a:To moze juz lepiej sobie zrobic taki mieszek (ze stykami), jak pokazywal Arkadiusz Stopa na swojej stronie?
Canin napisał/a:W pentaxie to niestety nie zadziała :( musi być mechaniczny popychacz przesłony
K10D | MZ-5n | MZ-M
Canin napisał/a:Nie widział ktoś przejściówki m42 z domykaniem przesłony wężykiem?
szpajchel napisał/a:Czy mechanicznie jest porownywalna do FA 28-90/3.5-5.6?
szpajchel napisał/a:Moze jest lepsza mechanicznie od tej AF?
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Pozdrawiam
kwantus
-----------
K200D+grip, DA 18-55 AL II + DA 50-200 ED + SMC A 50/1,7 + Samyang 10mm/2,8 ED AS NCS CS +Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL + Soligor C/D 70-210/3,5 Macro | M42--> Helios 44-M-4 58//2| Metz 58 AF-1
K10d | K-5 | DA 18-55 | Sigma 17-50 2,8 | Sigma 70-200 2,8 | Metz 58 AF-1
kwantus napisał/a:tu jeszcze jakiś tydzień temu były o 200 złociszy tańsze
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.