takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
[obiektyw] SIGMA 10-20 PROBLEM....
Zakupiłem dziś Sigmę 10-20 i po parunastu pstrykach zauważyłem że on strasznie traci ostrość w lewym rogu :( Praktycznia cała lewa strona i troszkę góry jest nieostra w porównaniu z resztą... Załamany jestem.. jechałem po nią 70km w sklepie testowałem niby OK. w domu zacząłem pstrykać przeraziłem się... 20mm OK.. 10mm nieużywalne.... w linku poniżej przedstawiam zdjęcia... Prosiłbym Was o opinie ... a szczególnie tych co posiadają te szkło

http://www.szubi.netiz.pl/sigma/s/

a tutaj reszte sampli

http://www.szubi.netiz.pl/sigma/

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
takpoprostu,
mam ten obiektyw ok. roku (nr. 221XXXX). Tu, na forum już kilka razy czytałem o "nie ostrości" na brzegach przy ognskowej 10 mm.
Co zauważyłem - gdy tło z motywem, który focę jest prostopadłe do osi szkła mam lewą i prawą stronę foty nieostrą. Jeżeli ten sam centralny motyw pstrykam (raz z lewej, raz z prawej)pod kątem ok. 30 - 50 stopni to bliższy mi bok tła jest mniej ostry. To samo przy kadrach pionowych.
Spróbuj ten sam centralny motyw w pionie, raz z dołu pod kątem, raz z góry. Przymykanie przysłony niewiele zmienia.
Przy ogniskowej 10 - 14 mm to dość (według mnie) specyficznie odwzorywujące szkło; trzeba je poznać, noo... i polubić.
Może zrób kilka prób (przy dobrym świetle) tak jak piszę i podziel się spostrzeżeniami.

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
dżejpi napisał/a:
Co zauważyłem - gdy tło z motywem, który focę jest prostopadłe do osi szkła mam lewą i prawą stronę foty nieostrą. Jeżeli ten sam centralny motyw pstrykam (raz z lewej, raz z prawej)pod kątem ok. 30 - 50 stopni to bliższy mi bok tła jest mniej ostry. To samo przy kadrach pionowych.

To akurat jest dość normalne. Przy skośnych wychodzi ci oof, przy prostych albo też oof z powodu zakrzywienia płaszczyzny ostrości, albo po prostu spadek ostrości na boku kadru co jest typowe dla większości szkieł.

Natomiast w powyższych przykładach faktycznie wydaje się, że lewa strona jest bardziej mydlana. Chyba najlepiej widac to tutaj: http://www.szubi.netiz.pl/sigma/s/f4.jpg Aczkolwiek większość kadrów nie nadaje się do oceny pod tym względem. Jeśli to jest prawidłowe zachowanie tej sigmy to muszę się jeszcze raz zastanowić, czy uwzględniać ją kiedyś w planach zakupowych...

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
a ja sie stresuje że mój konwerter Kinga za 90 zł daje podobne efekty :D
co ciekawe też z lewej strony kadru

dżejpi napisał/a:
takpoprostu,
mam ten obiektyw ok. roku (nr. 221XXXX). Tu, na forum już kilka razy czytałem o "nie ostrości" na brzegach przy ognskowej 10 mm.
Spróbuj ten sam centralny motyw w pionie, raz z dołu pod kątem, raz z góry. Przymykanie przysłony niewiele zmienia.
Przy ogniskowej 10 - 14 mm to dość (według mnie) specyficznie odwzorywujące szkło; trzeba je poznać, noo... i polubić.
Może zrób kilka prób (przy dobrym świetle) tak jak piszę i podziel się spostrzeżeniami.

Wiesz co, ale zauważyłem że gdy pstrykam zdjęcie w którym obiekt na który ustawia ostrość jest dość blisko obiektywu, 2-3 metry... To tego problemu nie widzę, pojawia się dopiero wtedy gdy ostrość ustawia się an nieskończoność no i tylko na 10mm na 20mm jest już ok. Kurczę jestem trochę w szoku, bo naczytałem się tyle superlatywów na temat tego szkła, prawie wszyscy chwalili ją więc kupiłem i jestem trochę zawiedziony Tylko co ja kupie zamiast tej sigmy by miało 10mm i kosztowało do 2 tyś.... Wyboru zabardzo nie mam...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Samayang albo Falcon 8 mm /f3.5 ale fisheye za 899 zł

[ Dodano: 2009-05-14, 14:33 ]
Spróbuj sobie ręcznie nastawić ostrość może AF się gubi???
Bo te zdjęcia na F4.0 masakrycznie nieostre.

nom, środek jeszcze da rade.. na papierku będzie ok.. no ale ta lewa strona nieużywalna :(

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
wymień to szkło na inny egzemplarz.

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
IMO to cos jest kopniete w szkle jednak, wyglada jak z jakiegs chinskiego konwertera wide.

Hej, no i wróciłem ze sklepu... przetestowałem dwie sigmy i dwa tamrony 10-24... Tamron wymięka przy Sigmie (mimo że byłem bardziej nastawiony na Tamcia) więc zostałem przy Sigmie, no i wybrałem.... Jest lepiej i to o wiele lepiej, boki mydlane ale nie aż tak i co ważne mydlane równo... A nie że prawa świetna lewa do bani jak poprzednio... 3 sampelki w pełnej rozdzielczości pstryki w jpg 10mm f4 http://www.szubi.netiz.pl/sigma/nowa_sigma/

Skocz do: