BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
bix, jakim lakierem? w środku drzwi nie widziałem żadnego lakieru :)

matth, gdybym pytał czy wymienić moje na jakieś boschmanny czy inne za 40-50zł to mógłbyś mówić, że wymieniam na najtańsze, no ale 250zł za 2 głośniki to już tak najtaniej nie jest, więc sądzę, że fabryczne wymiękną :)
Oczywiście syki czy to w Hertz czy to w Helixach są na zwrotnicach.
Wzmacniacz to bym kupił jakoś za miesiąc - dwa, ale o tubie to mocno myślę, bo szkoda mi miejsca w bagażniku.

i panowie, dalibyście jakiegoś linka do tych podkładów z MDF-u co by pasowały pod 16cm do alfy 145/146? bo nie mogę jakoś nic dzisiaj znaleźć.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
YellowLabel napisał/a:
pjak, bass przy słuchaniu rocka jest potrzebny, ale nie aż tak bardzo jak przy hiphopach, rapach i innych takich nie wiadomo jakich :) :mrgreen:
Najlepiej sprawuje się w basie disco polo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak poważenie to jeździłem trzy lata poldkiem na numerach (CZARNYCH) zaczynających się na SNM. Jako łodziak wiesz co to znaczy. Wypas był jak jechałem do pracy, zatrzymywałem się na Kościuszki przy przystanku, a tu na full leci "..o miła moja...".
Kabli całych jeśli chodzi o zasilanie to nie wymieniaj. po prostu połóż drugie. "+" z aku połącz z "+" w radiu i minus analogicznie.
Jak bardzo się uprzesz to zaproszę Cię na prezentację walorów dźwiękowych w moim autku.
Generalnie nie to,żebym był niechętny na prezentację, ale zmieniłem autko i jestem w fazie przekładania instalacji. Trwa to już drugi miesiąc i na razie przełożyłem radio (jak kto woli jednostkę centralną) :evilsmile: Chyba starość mnie dopadła i nie chce mi się. Jeśli się uprzesz to pozytywnym skutkiem będzie to, że w końcu będę miał jakąś motywację :-D

gwiazdor napisał/a:
Więc jeśli masz wzmacniacz to to wzmacniacza porządny kabelek (2,5mm2) a do radia wystarczy fabryczny.

Tu się nie zgodzę.
Co do radia to nie chcę wszczynać dyskusji, bo choćby nie wiem co tam było napisane to i tak nie da więcej niż 22W Niektórym kabelek 0,5mm2 wystarcza. u mnie dopiero przy 1,5mm2 jest znośnie na tyle, że nie chcę kombinować dalej.
Co do wzmacniacza to pisanie, że 2,5mm2 wystarczy to tak jak pisanie, że w kościele wystarczy światło f2,8 i ISO 100. Tak jak są różne kościoły tak są różne wzmacniacze.
Kulawy wzmacniacz zadowoli się 1,5mm2 (ale takiego to szkoda czasu i pieniędzy żeby montować) Ja mam wzmacniacz (wg nowej nomenklatury) RMS360W czyli na stare około 60W i dopiero przy 10mm2 (słownie dziesięć) przestał charczeć w szczycie basika. Można to zniwelować kondensatorem, ale taniej wychodzi grubszy przewód niż, chiński kondensator.
To tak na marginesie :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
YellowLabel napisał/a:

hehe, u mnie cienka warstwa żeby nie rdzewiało, ale jest.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pjak napisał/a:
gwiazdor napisał/a:
Więc jeśli masz wzmacniacz to to wzmacniacza porządny kabelek (2,5mm2) a do radia wystarczy fabryczny.

Tu się nie zgodzę.
Co do radia to nie chcę wszczynać dyskusji, bo choćby nie wiem co tam było napisane to i tak nie da więcej niż 22W Niektórym kabelek 0,5mm2 wystarcza. u mnie dopiero przy 1,5mm2 jest znośnie na tyle, że nie chcę kombinować dalej.
W sytuacji kiedy głośniki są zasilane z osobnego wzmacniacza to radio pobiera kilkanaśie W mocy, i do tego praktycznie stałej. Można sobie dać tam 10mm2 ale to IMHO bez sensu. Co tam było takiego nieznośnego tak przy okazji?
pjak napisał/a:
Co do wzmacniacza to pisanie, że 2,5mm2 wystarczy to tak jak pisanie, że w kościele wystarczy światło f2,8 i ISO 100. Tak jak są różne kościoły tak są różne wzmacniacze.
Jakoś nie sądzę, że ktoś szukający głośników za 300zł kupi wzmacniacz 1000W RMS. :-/ A jak ktoś chce się w to bawić to szybko zada w google pytanie "jaki przekrój kabla zasilającego wzmacniacz" i sobie zanajdzie tableki. ;-) Owszem, powinienem dodać, że te 2,5 mm2 to takie minimum.

pjak napisał/a:
Co do radia to nie chcę wszczynać dyskusji, bo choćby nie wiem co tam było napisane to i tak nie da więcej niż 22W
:mrgreen: Moje radio ma 4x35W. Zmierzone. I co? :evilsmile: Jest zasilane przez kabelek 2,5 mm2 i nie wykazuje żadnych objawów braku zasilania. Może porządne radio? 8-)

[ Dodano: 2009-05-14, 14:50 ]
bix napisał/a:
YellowLabel napisał/a:

hehe, u mnie cienka warstwa żeby nie rdzewiało, ale jest.
Lakier podkładowy raczej na 100% jest. :-P I jakieś przypadkowe tryśnięcia normalnego też pewnie są.

Gwiazdor, no może i jest :) oglądałem jedynie pobieżnie przez dziury od głośników bo się boczki boję zdjąć (jakieś zaczepy urwę albo spinki do plastiku i potem nie poskładam)
:)

Zaraz będą u mnie te sony. Dobrze by było je tak podłączyć, żeby oryginalnych kostek głośnikowych nie psuć bo łatwo to się wszystko wpina jakby co.

Gwiazdor napisał/a:
W sytuacji kiedy głośniki są zasilane z osobnego wzmacniacza to radio pobiera kilkanaśie W mocy, i do tego praktycznie stałej. Można sobie dać tam 10mm2 ale to IMHO bez sensu.
O 10mm2 pisałem odnośnie wzmacniacza. A nie radia.

Gwiazdor napisał/a:
Co tam było takiego nieznośnego tak przy okazji?
Co do jakości dźwięku na fabrycznych kabelkach to przy około 3/4 wychylenia pokrętła głosu dźwięk był zniekształcany.

Gwiazdor napisał/a:
:mrgreen: Moje radio ma 4x35W. Zmierzone. I co? :evilsmile: Jest zasilane przez kabelek 2,5 mm2 i nie wykazuje żadnych objawów braku zasilania. Może porządne radio? 8-)
Może masz porządne radio, tego nie neguję tylko ciekawe co mierzyłeś lub czym, że wyszedł Ci taki wynik.
Przeczytaj Ten wątek
Za Elektroda.pl:
Majac napięcie 14.4(przy takim sa podawane moce) i od którego odejmiemy napięcie nasycenia samego stopnia końcowego ok ~3V 14.4V-3V=11,4V a wiec zostaje nam 11,4V napięcia stałego z czego policzymy sobie teoretyczna moc 11,4/1.41=8V a wiec otrzymujemy 8V na wyśjciu wiec 8x8=65/4ohm=16.25W...
tu czytać, prosto, jasno
Fizyka i matematyka nie kłamie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak na marginesie tu masz prawdziwe moce uzyskane w teście Auto Hi-Fi &Tuning
Caliber MCD550M ______4x16.8W
Clarion DB348RMP _____4x16.0W
Pioneer DEH-P3600MP __4x18,4W
VDO CD139MP3 _______4x17,6W
Pioneer DEH-P7600MP __4x18,4W
Blaupunkt Toronto MP73 4x15,2W
Clarion DZX 748RMP ___4x17,9W
Alpine CDA - 9812RR ___4x15,4W
Kenwood KDC-M4524 __4x18,2W
Pioneer DEH-P3500MP __4x17,6W
RF RFX9120R _________4x17,6W
VDO CD2703_________ 4x16.9W

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pjak, spoko, ja nie mierzyłem tylko jakaś gazeta (już nie pamiętam jaka). Przy czym dla innych wyszło wyraźnie mniej. No i oni mierzyli chyba dla 10% THD, a te twoje wyniki to przy ilu?

Poza tym jest coś takiego jak przetwornica, albo TDA1562Q. 8-)
Poza tym są głośniki co mają mniej niż 4 omy...
Poza tym nie jestem elektronikiem ale pewnie różne tranzystory mają różne napięcie nasycenia...

[ Dodano: 2009-05-15, 09:25 ]
pjak napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
W sytuacji kiedy głośniki są zasilane z osobnego wzmacniacza to radio pobiera kilkanaśie W mocy, i do tego praktycznie stałej. Można sobie dać tam 10mm2 ale to IMHO bez sensu.
O 10mm2 pisałem odnośnie wzmacniacza. A nie radia.
No właśnie, a ja pisałem o pozostawieniu fabrycznego kabla do radia i wymianie/założeniu porządnego do wzmacniacza. Czyli nie do końca zrozumiałeś, ale wnioski mamy takie same. :-B

[ Dodano: 2009-05-15, 09:27 ]
pjak napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
:mrgreen: Moje radio ma 4x35W. Zmierzone. I co?
Może masz porządne radio, tego nie neguję tylko ciekawe co mierzyłeś lub czym, że wyszedł Ci taki wynik.
To nie pisz prosze że żadne radio nie jest w stanie nigdy dać więcej. :roll:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
pjak napisał/a:
Co do jakości dźwięku na fabrycznych kabelkach to przy około 3/4 wychylenia pokrętła głosu dźwięk był zniekształcany.
Hm... Ja się tam nie znam, ale zaintrygowało mnie: w jakich warunkach przekręcasz to pokrętło na 3/4? Bo ja bym chyba ogłuchł, a radio mam raczej nie jakieś wypasione i bez żadnych wzmacniaczy.

ja mam skalę do 100. Nigdy nie przekroczyłem 30.

PiotrR napisał/a:
pjak napisał/a:
Hm... Ja się tam nie znam, ale zaintrygowało mnie: w jakich warunkach przekręcasz to pokrętło na 3/4? Bo ja bym chyba ogłuchł, a radio mam raczej nie jakieś wypasione i bez żadnych wzmacniaczy.

Właśnie ogłuchłem i tylko przy min 3/4 coś śłyszę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Żartuję.
Taki poziom dźwięku to oczywiście "tylko" w celach testowych no i czasami po kilku :-B :-B :-B na ogniskach jak się śpiewać chce :-P
Gwiazdor
Wypijmy pokojowe :-B za wszystkie radia, te lepsze i te gorsze.
Nie ma sensu dyskutować, mam tylko nadzieję, że YellowLabel nie "zakręcił się" jeszcze bardziej nt caraudio :-D

Skocz do: