Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Zakup AGD
Muszę zakupić komplet AGD do nowego mieszkania, pralka, lodówka, zmywarka (w końcu!) piekarnik i płyta elektryczna (brak gazu)
ktoś może ostatnio kupował sprzęt? albo pracuje w branży i ma jakieś doświadczenia opinie? raczej zależy mi na niezawodności, dlatego linkuje raczej podstawowe modele lepszych producentów

na chwilę obecną zdecydowany mniej więcej jestem na piekarnik i płytę
Piekarnik http://i-market.pl/index.php?zobacz=122324247
Płyta http://i-market.pl/index....ducent=&ed=5211
piekarnik taki mam obecnie i nie ma z nim żadnych problemów, nie brakuje mu żadnej funkcji, płytę też mam elektroluxa teraz chciałbym ją wymienić na indukcyjną korzystając z okazji, większość jeżeli nie wszystkie garnki nadają się do płyty indukcyjnej

Tutaj już jestem mniej zdecydowany

Lodówka pod kolor ;) http://i-market.pl/index....ducent=&ed=6963
rozmiar nam odpowiada, większych bajerów nie potrzebujemy i tak jest o trzy generacje do przodu w porównaniu do obecnej

Pralka tu jestem zupełnie niezdecydowany i na razie wymyśliłem niedużego Siemensa
http://www.agdexpert.pl/p...ns-ws-10f261-pl
większej za bardzo nie potrzebuje, raczej pierzemy codziennie (małe dziecko) niż większe ilości

Zmywarka, Siemens lub Elektrolux do kompletu zupełnie bez preferencji i doświadczeń

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Ja pracuję w tej branży :->

Ale do rzeczy ;-)
Przede wszystkim Electrolux to bardzo dobra marka (bardzo mało reklamacji). To co wybrałeś to fajne modele.
Alyjen napisał/a:
płytę też mam elektroluxa teraz chciałbym ją wymienić na indukcyjną korzystając z okazji
Tylko i wyłącznie indukcja ;-)
Lodówka też moim zdaniem bardzo dobra.
Alyjen napisał/a:
Pralka tu jestem zupełnie niezdecydowany i na razie wymyśliłem niedużego Siemensa
No i tu mam zastrzeżenia ;-) Ja bym raczej celował w coś ze stajni Gorenje. Mają naprawdę bardzo dobre pralki.
Alyjen napisał/a:
Zmywarka, Siemens lub Elektrolux do kompletu zupełnie bez preferencji i doświadczeń
Zdecydowanie Electrolux. Dlaczego? Ano dlatego, że tańsze modele Siemensa/Boscha (to to samo ;-) ) mają dno wykonane z tworzywa sztucznego a jak wiadomo połączenie stali i tworzywa do najtrwalszych nie należy. Nie będę się rozpisywał, bo jeszcze jakiś przedstawiciel się znajdzie i mnie zje :-P W każdym razie ja stawiam na Electroluxa.
Pozdrawiam.

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Ostatnio przerabiałem temat zakupu pralki. Po podpytaniu w znajomym serwisie i duuużej dawce lektury m.in elektroda.pl padło na Gorenje. I jak do tej pory okazuje się to bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza czujnik czystości wody.
Co do lodówek to zastanów może na tymi firmowanymi przez IKEA, 5 lat gwarancji, i zazwyczaj rabat, jeśli razem z meblami kupisz.

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
popo76, a co sądzisz o Mastercooku?
Cóż czeka nas urządzanie kuchni w najbliższym czasie z racji kończenia prac budowlano-wykończeniowych.
Ewentualnie co byś polecił w zestawie piekarnik + płyta gazowa, zmywarka, (to do zabudowy)
lodówka wolno stojąca, okap, pralka? Może coś ciekawego podpowiesz.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Ostatnio kupowałem wolnostojącą zamrażarkę. Sprzedawca polecił mi Liebherra. Zaufałem, chociaż zdaję sobie sprawę, że mógł mieć w tym interes. Niemniej później już sami panowie transportujący stwierdzili, że kupiliśmy "mercedesa wśród zamrażarek", a w sumie oni to interesu w tym nie mieli. Działa, ma się dobrze, myślę że mogę polecić, ale chętnie przeczytam opinię bezstronnego specjalisty. Jak natomiast patrzę czasem na koparki Liebherr pod moim blokiem, to to porównanie do Mercedesa nie wydaje mi się trafne ;-)

Przemas napisał/a:
popo76, a co sądzisz o Mastercooku?
Bardzo dobry sprzęt ale ten z dopiskiem Fagor ;-) Na urządzeniach pisze: Mastercook by Fagor.
Przemas napisał/a:
Ewentualnie co byś polecił w zestawie piekarnik + płyta gazowa, zmywarka, (to do zabudowy)
Idź do sklepu i zobacz, bo teraz właśnie jest promocja na zestawy Masterccok by Fagor. Kupując piekarnik + płytę + okap masz możliwość kupienia zmywarki z 70% rabatem. I oczywiście się targuj ;-)

szczypiorrr napisał/a:
Sprzedawca polecił mi Liebherra.
I dobrze zrobił ;-) Raczej interesu w tym nie miał (chyba, że taki, żebyś z reklamacją się przypadkiem nie pojawił :-) ). Sprzęt bardzo wysokiej półki. Chłodnictwo robią także dla Miele.

popo76
Dzięki! dokładnie o takie opinie mi chodziło ;) poszukam w tym kierunku który wskazałeś

co do samego Siemensa to teściowe mają od dekady prawie sam sprzęt Siemensa, tyle że raczej z najwyższej półki i zero problemów, ale coś w tym może być że te najtańsze modele jednak nie trzymają poziomu flagowych produktów

Alyjen napisał/a:
co do samego Siemensa to teściowe mają od dekady prawie sam sprzęt Siemensa

Dawno, dawno temu... ;-)
Cieszę się, że mogłem pomóc :-)
Pozdrawiam :-)

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
popo76, dobrze wiedzieć że jest fachowiec od AGD na forum :)

Dzięki za podpowiedzi :) :-B

Przemas napisał/a:
popo76, dobrze wiedzieć że jest fachowiec od AGD na forum :)

No to się wkopałem :->
;-)

popatrzyłem na te pralki ;) niestety nie ma za dużo modeli małych o głębokości 40-45 i klasie energetycznej A+ tak jak ten Siemens, niestety ani Gorenje ani Elektrolux takiej nie mają, możesz jakąś polecić?
bo jeżeli zapomnieć o klasie energetycznej A+ to http://www.agdexpert.pl/p...frontu/ws-43121
mieści się w budżecie i wygląda zacnie, a do łazienki mogę złamać kuchenną dominacje Elektroluxa ;)

Alyjen napisał/a:
bo jeżeli zapomnieć o klasie energetycznej A+

Odpowiedz sobie na pytanie czy różnica w prądzie na poziomie 0,05 kWh na jednym praniu jest aż tak istotna ;-) Klasa A+ zaczyna się poniżej 0.8 KWh a ten model, który podałeś ma zużycie 0.85 kWh :-) Zobacz na rachunku ile kosztuje 1 kWh ;-)
Zobacz też na zużycie wody, tylko 37l.
Siemens, którego podałeś wcześniej to 40l i 0.76 kWh.
Alyjen napisał/a:
mieści się w budżecie i wygląda zacnie

Świetny model. Może jeszcze dodam, że wszystkie pralki Gorenje mają ocynkowaną obudowę.

wszędzie haczyki ;) teraz tylko muszę znaleźć sklep który będzie miał wszystkie wybrane części w przyzwoitej cenie

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
To ja też podepnę się pod temat. Popo76, którą z poniższych lodówek byś polecał: Electrolux 29650 lub 29651, czy może Liebherr ICS31130.
Czy dwa agregaty w Electroluxie dają mu jakąś przewagę?

wujek napisał/a:
Electrolux 29650 lub 29651, czy może Liebherr ICS31130.
Wszystkie dobre ale jednak Liebherr najlepszy ;-)
wujek napisał/a:
Czy dwa agregaty w Electroluxie dają mu jakąś przewagę?
Dla mnie żadnej, Liebherr ma dwa termostaty, czyli masz możliwość niezależnego sterowania chłodziarką i zamrażarką. Jeśli już porównać między tymi dwoma modelami Electroluxa to mnie osobiście dwa agregaty do niczego się nie przydają ;-)

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
popo76 napisał/a:
Zobacz też na zużycie wody, tylko 37l. Siemens, którego podałeś wcześniej to 40l i 0.76 kWh.

Zbyt niskie zużycie wody też nie jest dobre, pranie może nie być dobrze wypłukane, chyba, że damy mało proszku, ale coś za coś. 40 litrów to nie jest zły wynik przy załadunku 4,5kg. Takie mam w pralce BOSCH WLX 24361. To właściwie jest bliźniak SIEMENSA tyle, że trochę inna stylistyka. Nie narzekam na swój zakup. Prawda oczywista z resztą jest też taka, że wszystko zależy od modelu a właściwie serii na jaki się trafi, najlepsza i najdroższa pralka padnie po roku, albo mniej znana będzie chodziła 6 lat.
Jeżeli chodzi o LIEBHERRA, to owszem jest bardzo dobry, ale tylko ten produkowany w Niemczech ewentualnie w Austrii, tego z Bułgarii czy Węgier bym jednak nie kupował...
Piszę to po rozmowach ze sprzedawcą, bo też byłem napalony na tę markę lodówki.
W każdym razie życzę zadowolenia ze sprzętu, który kupisz Alyjen. :-)

bartush  Dołączył: 20 Kwi 2008
Alyjen
Mam tą indukcje electroluxa i złego słowa nie moge powiedzieć poprostu gotowanie na indukcji rewelka.
do płyty kupiłem niższy model piekarnika od tego który podałeś
http://i-market.pl/Piekar...100X_p5182.html

Ceny poszły teraz troche w górę w listopadzie za płyte płaciłem 1450 za piekarnik 800 :-)

pozdrawiam

Matti napisał/a:
Zbyt niskie zużycie wody też nie jest dobre, pranie może nie być dobrze wypłukane, chyba, że damy mało proszku, ale coś za coś.
Wydaje mi się, że producent to uwzględnił. A przynajmniej powinien ;-)
Matti napisał/a:
Nie narzekam na swój zakup.
I bardzo dobrze, tak ma być :-)
nie twierdzę, ze to złe pralki, tylko wiem, że Siemens/Bosch to już nie to samo co kiedyś. Teraz są produkowane w Polsce. Oczywiście nie oznacza to, że od razu są gorsze. Ja po prostu mam większe zaufanie do innych marek.
Matti napisał/a:
wszystko zależy od modelu a właściwie serii na jaki się trafi, najlepsza i najdroższa pralka padnie po roku, albo mniej znana będzie chodziła 6 lat.
Zgadza się. Szczęście też trzeba mieć :-)
Matti napisał/a:
Jeżeli chodzi o LIEBHERRA, to owszem jest bardzo dobry, ale tylko ten produkowany w Niemczech ewentualnie w Austrii, tego z Bułgarii czy Węgier bym jednak nie kupował...
98% sprzętu produkowanego przez markę Liebherr jest robione w Niemczech i Austrii.
I jeszcze jedno. Liebherr na pewno nie ma fabryki na Węgrzech ;-)

bartush napisał/a:
Ceny poszły teraz troche w górę
Niestety nie trochę... :-/ :-? :evil:

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Z Węgrami w takim razie coś pomyliłem, jeśli chodzi o moją pralkę to została wyprodukowana w Niemczech. Dodatkowo dostałem na nią 5 lat gwarancji więc nie jest źle :-)

Matti napisał/a:
Dodatkowo dostałem na nią 5 lat gwarancji więc nie jest źle :-)
Super :-)

Skocz do: