iwik  Dołączyła: 18 Sie 2006
Karty - Lexar/Pretec - współpraca z Pentaxem
Witam!
Czy ktoś z Szanownych Pentaxiarzy ma którąś z owych kart? Jak współpracują z Pentaxem?
Pozdrawiam

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Używam karty Pretec Cheetah 133x 1 GB z roku 2005 (z gepardem na etykiecie). Z deesem żadnych wpadek, szybka niesamowicie - seria RAW-ów zapisuje się +/-15 sekund.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
A ja miałem do czynienmia z 2 egzemplarzami 2GB Pretec Cheetah 133x. Z K10D totalna porażka. Pierwszy egzemplarz zapisywał RAW-a chyba ok. 15s! Drugi lepszy, ale też znacząco wolniejszy od Goodrama 100x.

iwik  Dołączyła: 18 Sie 2006
A z DLem??? Ktoś używał? Jeśli tak, to proszę o opinię :)

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
Marek Wyszomirski napisał/a:
A ja miałem do czynienmia z 2 egzemplarzami 2GB Pretec Cheetah 133x. Z K10D totalna porażka. Pierwszy egzemplarz zapisywał RAW-a chyba ok. 15s! Drugi lepszy, ale też znacząco wolniejszy od Goodrama 100x.

No prosze czyli podjalem dobra decyzje kierujac swoje pieniazki z w strone polskiego produktu :-)
Z moim k100d 2gb goodram 100x sprawuje sie calkiem ladnie
Seria 3 raw od momentu pierwszego klapniecia do zgasniecia diodki zapisu okolo 13 sek. Mi ta predkosc z powodzeniem wystarcza.

JFK napisał/a:
Seria 3 raw od momentu pierwszego klapniecia do zgasniecia diodki zapisu okolo 13 sek. Mi ta predkosc z powodzeniem wystarcza.

"Moje" 15 sek. dotyczy oczywiście serii 5 RAWów :mrgreen:

5 raw to juz kolo 19 sek wiec nieco wolniej. CIekawe czym to jest spowodowane? predkoscia karty a moze wielkoscia pamieci w aparacie? Bo po 3 rawach jest wyrazna przerwa przed dwoma nastepnymi.

W DS to jest tak - seria 5 rawow i partrze na zegarek == poniżej 15 sekund. Druga seria - 5 strzałów i trzymam dalej ...po kilkunastu sekundach (15?) pojawia sie kolejny pstryk ,kazdy kolejny pstryk po 3-4 sekundach.

seria 5 (oczekiwanie 15 sek) 1 (3 sek) 1 (3 sek)...

[ Dodano: 2007-03-04, 21:52 ]
Myslę że największy wpływ ma pamięć wewnętrznego bufora.

A jakiej wielkosci rawy produkuje ds?
w k100d pojedynczy raw to kolo 10 mb.
Nie znam wielkosci bufora ale z prostych obliczen wynika ze kolo 30 MB

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Używam Lexara - nie jest może demonem szybkości ale z K10D sprawdza się ok :)

RAW-y z deesa tez są wielkości 10-11 MB.

Skocz do: