m@cias  Dołączył: 29 Paź 2007
Jasny zoom Tokina vs Sigma f/2.8
Witam koledzy i koleżanki,
Przymierzam się do zakupu jasnego zooma już prawie zdecydowałem się na Sigme 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro,
gdy zaczołem czytać o Tokinie AT-X 16-50 f/2.8 PRO DX , stąd moje pytanie na co sie zdecydować, kasa nie gra roli i tak biore na raty, jedna rata więcej mnie nie zaboli.
Także co radzicie?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
jak cena nie gra roli brałbym tokinę

2mm więcej szerokiego kąta to sporo

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Tokiny nie ma dla Pentaksa, to znaczy jest, nazywa się Pentax i jest sporo droższa, http://www.ceneo.pl/608066

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Weź Pentaxa 16-50 f/2.8 lub tamrona 17-50 f/2.8

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Robert napisał/a:
Tokiny nie ma dla Pentaksa, to znaczy jest, nazywa się Pentax i jest sporo droższa

ale ma za to uszczelki, SDM, i genuine SMC powłoki ;-)

[ Dodano: 2009-05-19, 12:50 ]
sunshine napisał/a:
Weź Pentaxa 16-50 f/2.8 lub tamrona 17-50 f/2.8

powiem więcej - jak Cię stać, to weź Pentaxa ;-)

heh zdecydowanie pentax poza moim zasięgiem :/ , Tamarona nie chce ze względu na FF/BF, pozostaje Sigma...

Weelkoo  Dołączył: 09 Cze 2008
a znajomych w UK nie masz? bo wtedy byś może mógł sobie pozwolić na DA* 16-50 ;)

Weelkoo, a tam taniej :?:
jak patrzyłem, to z USA czy UK wychodziło w okolicach 2500zł

gdyby dolar było po 2pln to bym sie nie zastanawiał, chce wydać max 2000 pln

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
m@cias napisał/a:
heh zdecydowanie pentax poza moim zasięgiem :/ , Tamarona nie chce ze względu na FF/BF, pozostaje Sigma...

nie każdy Tami ma FF/BF :-P

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
m@cias napisał/a:
Tamarona nie chce ze względu na FF/BF, pozostaje Sigma...

mógłbyś rozwinąć tą wypowiedź...?

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
Cześ napisał/a:
m@cias napisał/a:
Tamarona nie chce ze względu na FF/BF, pozostaje Sigma...

mógłbyś rozwinąć tą wypowiedź...?

Większość szkieł, zwłaszcza kundelkowych, może mieć FF/BF, ale Tami chyba należy do tych, które mają częściej. Podpinałem dwa do mojego dobrze skalibrowanego body i oba miały z tym problem. Miałem też Sigmę 18-50/2.8 i ona nie miała tego problemu...

Oczywiście, nie chcę tworzyć reguły na podstawie 3 egzemplarzy - ale o FF/BF z tamronem pisze się sporo i na naszej grupie, i na innych...

Sam myślałem (dalej myślę) o tamronie (nawet niedawno pytałem Cię o cenę :-B ) ale problem BF/FF jest poważny w przypadku kupowania na odległość (za przesyłkę w obie strony trzeba w końcu zapłacić).

Z kolei Sigma 18-50/2.8 ma tylko niewielką optyczną przewagę nad kitem (przynajmniej posiadany przeze mnie jakiś czas temu egzemplarz - możliwe, że był trefny) - a konkretnie jest ciut lepsza od kita w centrum i gorsza na brzegach.

W ogóle ten pentax to dziwny jakiś - daje w zestawie tak dobrego kita, że nie bardzo jest na co go zmienić :-P

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
wojtek_c napisał/a:
Oczywiście, nie chcę tworzyć reguły na podstawie 3 egzemplarzy

bardzo zdrowe podejście ;-)

wojtek_c napisał/a:
o FF/BF z tamronem pisze się sporo i na naszej grupie, i na innych...

w necie pisze się duuużo różnych rzeczy ;-)

Przez moje ręce przewinęło się mnóstwo różnych szkieł i nie zauważyłem jakiejś specjalnej przewagi Sigmy nad Tamronem i odwrotnie (mówię o FF/BF).

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Jak kupujesz tamrona w polsce to zawsze możesz sprawdzić na miejscu lub umówić się na wymianę ze sprzedawcą w przypadku BF/FF. A poza tym myślisz że sigmy nie chorują na BF/FF ? jak nie masz kasy na pentaxa - kup tamrona (jest ostrzejszy od sigmy i ładniej rysuje - a najważniejsze jest szerszy i cichszy (no i moim zdaniem ciut szybszy) ;-)

Cytat

Z kolei Sigma 18-50/2.8 ma tylko niewielką optyczną przewagę nad kitem (przynajmniej posiadany przeze mnie jakiś czas temu egzemplarz - możliwe, że był trefny) - a konkretnie jest ciut lepsza od kita w centrum i gorsza na brzegach.

W ogóle ten pentax to dziwny jakiś - daje w zestawie tak dobrego kita, że nie bardzo jest na co go zmienić :-P

Chodzi mi głównie o jasność zdjęć, strasznie ciemne zdjecia mi wychodzą z tym kitem.

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
m@cias napisał/a:
Chodzi mi głównie o jasność zdjęć, strasznie ciemne zdjecia mi wychodzą z tym kitem.

????
Nie bardzo rozumiem...
"Jasność obiektywu" to maksymalna (maksymalnie otwarta) wartość przysłony, jaką może przyjąć...
Nie ma to żadnego związku z poprawnością ekspozycji...
Jeśli masz "ciemne" zdjęcia. to sprawdź, czy przez przypadek nie przestawiłeś sobie kompensacji ekspozycji...
Jeśli nie wiesz, o czym piszę, to najprawdopodobniej NIE potrzebujesz obiektywu innego niż kitowy - to naprawdę dobre szkło do nauki fotografii...

EV to pierwsze co sprawdziłem, fakt jest taki że 90% zdjęć rozjaśniam w PS, więc albo ja nie umiem robić zdjęć albo coś nie halo z aparatem, na mojej stałce f1.4 wychodzą zdjęcia idealne jeżeli chodzi o światło, więc drogą dedukcji doszedłem do wniosku, że potrzeba mi obiektywu ze stałym jasnym światłem, czy sie myle?

m@cias, mylisz się ;-)

światło obiektywu wpływa na czas migawki, a nie na jasność zdjęcia

tak samo jasne zdjęcie zrobisz na przysłonie f/1.4 jak i f/22 stosując odpowiedni czas

na pewno znasz zależności przysłona-czas migawki-iso :?:

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
m@cias, Wystarczy,że dasz tutaj to kiepskie zdjęcie z exifem i będzie wiadomo co robisz źle.

zaraz poszukam i zapodam przykładem, czytając powyższe rozumiem że pozostaje jedynie użycie trybu M dla uzyskania satysfakcjonującego efektu? bo obojetnie jaki nie ustawie program piorytet przysłony czy czasu otwarcia migawki itp. zdjęcia i tak wyjdą ciemne , mimo że apart powinien ustawić sam poprawną ekzpozycje w zależności czego używam ?? nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi :mrgreen:

Skocz do: