spr
[Usunięty]
mam te stałki(pentax 2/50mm i pentacon 3,5/30mm z przejsciówka) tylko noszenie kilku kilogramowej torby ze sprzętem średnio mi się widzi
chciałem kupić coś uniwersalnego z myslą o analogu który niedługo już dotrze do mnie.
bo tych szkiełek używam obecnie z cyfrowym body mam tez kit 18-55 II ale do analoga ze wzgledu na niepełną klatkę go nie podepnę

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
spr napisał/a:
do analoga ze wzgledu na niepełną klatkę go nie podepnę

jak będziesz chciał używać na 30mm czy 50, to da radę (wg pentaxforums winietuje poniżej 23mm, potem kryje pełną klatkę), problemem może być jedynie brak pierścienia przysłon - i teraz wszystko zależy od tego jakiego analoga będziesz miał

spr
[Usunięty]
k1000

spr, a to nie, to musisz szukać czegoś innego ;-)
jeżeli na prawdę nie chce ci się targać stałek, to musisz takiego zooma sobie kupić

no ale okupisz to
a) światłem
b) jakością

wybór należy do Ciebie

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Do K1000 to koniecznie dokup SMC 1.8/55mm i będziesz mieć coś a'la najnowsza portretówka Pentaksa do cyfry (trochę niestety cięższa od SMC-M 2/50mm - swoją drogą ciekawe, że Dimitrov podaje dla SMC 1.8/55mm i SMC 2/55mm tą samą wagę 221g).

[ Dodano: 2009-05-19, 13:50 ]
Myślę, że jak "rozbestwiłeś się" jakością stałek, to ten zoom z aukcji będzie Cię uwierać :-)

gebi napisał/a:
będziesz mieć coś a'la najnowsza portretówka Pentaksa do cyfry

tyle że o zdecydowanie innym kącie widzenia przy użyciu na dedykowanym body ;-)

spr
[Usunięty]
bede musiał się jeszcze zastanowić
wiem ze takowy system zooma(pompka) mi nie pasuje(może jestem tradycjonalistą ale wychowałem się na trochę innym sprzecię)
dziekuje za udział w dyskusji.
Temat uważam za zamkniety.
Pozdrawiam

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
spr napisał/a:
wiem ze takowy system zooma(pompka) mi nie pasuje(może jestem tradycjonalistą ale wychowałem się na trochę innym sprzecię)

Mimo wszystko radzę spróbować, pompki są na prawdę bardzo wygodne, w końcu zamiast dwóch pierścieni masz jeden i bez odrywania ręki możesz przekadrować o od razu ustawić ostrość.
No a wracając do kwestii wyboru, sokoro ma być to szkło do k1000 to pozycja A na pierścieniu potrzebna nie jest, a tu wybór masz większy. Od siebie mogę polecić taką Tokine

http://allegro.pl/item638...o_pentax_k.html

Na prawdę fajne szkiełko, tylko trochę spore i ciężkie, ale warto się zastanowić. Kwestie jeszcze jaka jest tam minimalna cena ustawiona.

Skocz do: