technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
No to sprawdziłem! Rzeczywiście, negatyw jakby zyskał nieco na "soczystości". Tylko, że ja wołam 65 minut w 20 st.C i poruszałem "tylko" prze pierwsze 10 minut co minutę, a potem raz co 10 minut. Wieczorem coś z tego wpuszczę na "uliczną" bo widzę tam zastój :-D

Rarog  Dołączył: 10 Maj 2006
technik219 napisał/a:
Tylko, że ja wołam 65 minut w 20 st.C i poruszałem "tylko" prze pierwsze 10 minut co minutę, a potem raz co 10 minut.

W sumie podobnie :mrgreen: Równomiernie się wywołuje? tzn nie masz dolnego brzegu bardziej "soczystego"?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009

To jest wołanie z poruszaniem według Twojego pomysłu.

To wołanie moim starym sposobem

Wydaje mi się, że w Twoim sposobie lepiej wychodzi kontrast i tak jakby ziarno było bardziej równomierne i drobniejsze. To trochę wyostrzyłem, bo po zmniejszeniu zdjęcia były "rozciaptane". Jednak efekt z poruszaniem jest zauważalnie lepszy.

Rarog  Dołączył: 10 Maj 2006
Padł mi monitor :-/ Na szczęście nie był mój :mrgreen:
Ale... na tyle na ile mogę ocenić zamieszczone fotki patrząc w ekran laptopowy... wygląda to bardzo ładnie.
Od kilku dni siedzę niemal non stop w ciemni (z przerwami na podstawowe potrzeby :-P ) i testuję polypana na papierze. Muszę powiedzieć, że bardzo dużo da się z niego wyciągnąć. Czasami przydaje się ilfordowski filtr nr 4 dla podniesienia kontrastu jakiegoś obszaru zdjęcia ale większość wychodzi naturalnie zupełnie bez filtracji. To wywołanie daje duże pole do manewrów. Zabawyyyy po pachy ;-)

Skocz do: