Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
[obiektyw] Mam walnięte szkło... i szukam bdb majstra
Witajcie, wczoraj przez przypadek odkryłem, że mój obiektyw zasadzony na cyfrze został uszkodzony, nawet nie wiem kiedy/gdzie, nie używałem cyfry jakieś 2 tygodnie, tylko ją nosiłem na górnej klapie plecaka.

Jest skrzywiony ryj, czyli szkło nie ostrzy ani manualnie ani na AF.

Czy ktoś może mi poradzić, gdzie to można oddać? Nie wiem czy dawać to do serwisu Pentax, bo co prawda nie chcę szczędzić na tę naprawę, ale z drugiej strony w serwisach to różnie podchodzą - mają monopol i generalnie mam poczucie, że podejście indywidualne do klienta jest im obce. Bardzo też prawdopodobne, że zaproponują wymianę jakichś elementów, zamiast je naprawić.

Dlatego też szukam bardzo dobrego mechanika od takich spraw, obojętne gdzie w Polsce.
Poradzicie coś?

Z góry dzięki...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Informacja jakie szkło byłaby pomocna - nawet bardzo.
Miałem przekoszonego Takumara którego prostowałem - obecny użytkownik się nie odzywał po warunkowym odebraniu szkła, więc chyba pomogło.

FA35/2, niestety... :-(

W DC możesz podjechać do Pana Bieńka w Jerozolimskich.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
SQ6GIT, w Poznaniu jest pewien niesamowity pasjonat tego typu napraw, ludzie ślą mu obiektywy z całej Polski. Nawet kiedyś u niego byłem, niestety u mnie padła elektronika w obiektywie, ale mechaniczna usterka nie powinna sprawić mu problemu. Namiary dostałem od espresso, zagadnij go na pw, bo ja niestety nie mogę znaleźć adresu.

[ Dodano: 2009-05-07, 10:21 ]
He, he, znalazłem
Niejaki p. Szczepan (imię)
Poznań, Kuźnicza 13/8
tel. 503577050

Zadzwoń i zapytaj

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SQ6GIT, a na Psich Budach pytałeś?

piotr_luk, dzięki! Zadzwonię na pewno.
matb, nie byłem nigdzie jeszcze ani nie pytałem poza forum, sprawa wyszła wczoraj wieczorem

:-(

[ Dodano: 2009-05-07, 12:46 ]
JackDeJack napisał/a:
DC

?? A szto takoje?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
SQ6GIT napisał/a:
JackDeJack napisał/a:
DC

?? A szto takoje?

District Cracoviensis? :mrgreen:

DC - Default City czyli Warszawa

W US to District of Columbia, ale tutaj to nie znalem... :-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Coś ustaliłeś SQ6GIT w sprawie tego obiektywu? Dzwoniłeś do p. Szczepana? Ja ze swej strony szczerze go polecam, korzystałem z jego usług już 4 razy i za każdym razem byłem zadowolony z wykonanej roboty i niewygórowanej ceny.

nie mam szczęścia do tego szkła coś ostatnio, teraz przeszło kąpiel.. nie pytajcie o szczegóły, bo jestem nieźle wkurzony.. :evil: :evil: :evil:

jeszcze nie dzwoniłem do jegomościa z Poznania, ale mam pytania:
1) czy on również robi gruntowne rozebranie/złożenie szkła wraz z czyszczeniem?
2) czy jeśli FA wylądowało w wodzie, zamokło całkiem, to jakaś elektronika w nim jest, co to mogłaby ulec uszkodzeniu?
3) czy jest sens robić taki CLA, czy po złożeniu optyka będzie nadal tak ostra i precyzyjna, czy dać sobie siana, bo nie warto wskrzeszać tak potraktowanego słoika?

hint - nie podpinałem oczywiście szkła do body/prądu od kąpieli

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Optyka raczej wody się nie boi, gorzej z elektroniką, ale też nie ma co przesadzać, to tylko obiektyw.
Oczywiście samo suszenie, bez rozbiórki może być nie wystarczające.
Ale jak nie chcesz go rozbierać, potrzymaj parę dni na słońcu, obserwuj czy wewnątrz nie pojawia się woda.
Zapnij do body i zobacz, potem ewentualnie serwis.
Jak długo się kąpał?

dybon napisał/a:
Jak długo się kąpał?

30 minut
plus do tego ten skrzywiony tubus - czeka go albo emerytura przedwczesna albo porządny serwis

jedyne czego chcę uniknąć to serwisant:
- uczący się na nim, nie znający się
- McDonaldowy, byle szybko
itp.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
SQ6GIT napisał/a:

30 minut
plus do tego ten skrzywiony tubus - czeka go albo emerytura przedwczesna albo porządny serwis

Długo.
Rozumiem Twoje rozterki. Jak masz kasę to serwis, zawsze można żądać naprawy nie do końca poprawnej usługi serwisowej, a jeśli się czujesz to rozbieraj, nie ma ci spier...., byle by części nie pogubić.

dybon napisał/a:
Jak masz kasę to serwis

poświęciłbym, o ile mogę tym majstrom zaufać, zawsze jakoś myślę sobie o motywacji serwisantów bardziej jak o ciepłej posadce - siedzi koleś, sam sobie jest wyrocznią, płacą mu od godziny, a nie od zrobionej roboty, zawsze jak mu się nie chce siedzieć 3 godziny nad prostowaniem czegoś, to może powiedzieć, że "się nie dało" i że "nowa część kosztuje tyle-a-tyle", zresztą firma za to go pochwali - wiadomo, jak sprzedadzą więcej, to i firma zadowolona, a serwisant mniej ma pracy...

może to niesprawiedliwe, ale taką na dziś mam wizję serwisu..
a Apollo sporo już zbierało batów na naszym forum... :-/

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
Pancolar 50/1,8
robił ktoś u niego pancolara z zablokowaną przysłoną? dużo mnie to będzie kosztować?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Pancolar to bardzo ostry obiektyw . W grę wchodzi rozkręcenie tubusa i mycie w benzynie ekstrakcyjnej przysłon , suszenie i smarowanie . Nie jest to bardzo skomplikowane ale bardziej niż Tessara zwłaszcza że tessar nie wymaga justacji a dobrego poskładania . Pancolara robiąc w dawnych czasach na pierścieniach znaczyłem delikatne kreski i nie rozjustowałem . Ważne aby mechanik był dbały to bez wątpienia sobie poradzi , zwłaszcza że stopień trudności nie jest duży

[ Dodano: 2009-05-23, 15:56 ]
Ważne aby nie robić tego co kilka lat wtedy zachowuje się wprawę

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ja sie tak zastanawiam - po co ustawiac date wygaszenia takiego watku? Przeciez ktos kiedys moze chciec skorzystac i bedzie mogl sobie znalezc temat w archiwum, zwlaszcza ze jest dosyc ciekawy...

Co do pytania - mam bardzo dobra opinie o pewnym panu serwisancie z Krakowa, ale nie z Czapskich (tych uwazam za 'paprokow'). Robilem juz u niego pelne naprawy starych obiektywow i zawsze bylo OK - to starszy, spokojny, znajacy sie na rzeczy mechanik precyzyjny.

Godziny otwarcia ma bardzo szczegolne - jezeli dobrze pamietam to dziala tylko w poniedzialki, wtorki, czwartki i piatki miedzy 11 a 17 z przerwa obiadowa od 13 do 14 :) Ale warto...
Tu jakis namiar z gugla:
http://szczegoly.pkt.pl/g...05041d0fc0.html

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
to chyba będzie lepsze rozwiązanie bo do Krakowa mam znacznie bliżej i nawet jak będę jechał do brata czy coś to mogę wstąpić a poczcie polskiej zbytnio nie ufam :-|
gorky, co robiłeś u niego ?

[ Dodano: 2009-05-23, 20:54 ]
Cytat
Pancolar to bardzo ostry obiektyw
no właśnie :-) mam go po ojcu wraz z MTL3 w której światłomierz nawala ale nie będę już nic z tym robił bo wolę sobie kupić kiedyś jakiegoś *ist (na który ostatnio się spóźniłem) :-( albo coś takiego

Skocz do: