http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
CytatCo znaczy [IF] w oznaczeniach obiektywów?
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Sercu bliski Beskid Niski.
www.beskid-niski.pl
Kompendium wiedzy o Beskidzie Niskim,
górach, ludziach, historii i architekturze.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Bardzo prawdopodobne, ze 200/2.8 i 300/4 będą kryły pełną klatkę.tomeczz napisał/a:brak full frame objektywu na horyzoncie
a kto powiedział, że Pentax będzie miał body FF? Zapowiedzi szkieł własnie dobitnie pokazują, że (całkiem słusznie) w FF się nie będą pakować, a kto będzie chciał mieć VFF (Very Full Frame) to kupi 645D.tomeczz napisał/a:troche bez sensu byłoby wypuszczac serie szkiel da by w przyszlym roku (nawet za dwa lata) prezentowac body ff
Jarek Dabrowski napisał/a:Bardzo prawdopodobne, ze 200/2.8 i 300/4 będą kryły pełną klatkę.
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
Wiem. Jakby były DFA, to nie byłoby bardzo prawdopodobne, tylko pewne.Spinner napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:Bardzo prawdopodobne, ze 200/2.8 i 300/4 będą kryły pełną klatkę.
To DA* a nie DFA*...
tomeczz napisał/a:Kochana Firmo Pentax, kiedy będą stalki z ogniskowymi które na FF stanowiły twoje wielkie dziedzictwo. Ja chce jasny odpowiednik 35mm i 50mm na cyfre!!!! Nie potrzebuje ciezkiego zooma i drogich 200 i 300mm!!!
Pentax to mala firma ktora nie chce konkurowac na pewnych rynkach - tam gdzie trzeba wydac fortune na R&D oraz linie produkcyjne - ten rynek ktory zapewne masz na mysli wymaga szalenie szybkiej mechaniki aparatu (lustro itd.) oraz niezwykle wydajnej elektroniki. To jest kosztowne. Ale "robi dobrze" uzytkownikom profesjonalnym na innych rynkach - patrz sredni format, tam gdzie moze sie skoncentrowac na tym co potrafi najlepiej - jakosci obrazu. W ten sposob unika rozmieniania sie na wszystkie kierunki i nisze rynkowe - jest to bardzo kosztowne, a ryzyko zbyt duze.tomeczz napisał/a:1) C i N zrobil i robi lepiej swoim profesjonalnym uzytkownikom 35mm niz pentax swoim. Pentax odsylal i odsyla swoich profi do formatu 645. Czemu tak?
rozumiem, ja niedawno kupilem sobie pierwszy dobry zoom i to w takim zakresie w ktorym na bokeh sie w zasadzie nie patrzytomeczz napisał/a:Foce tylko stalkami bo maly rozmiar i ladny bokeh.
zgadzam sie z tym. Pentax powinien przemyslec jedna prosta sprawe - ze zmniejszeniem rozmiaru matrycy proporcjonalnie zwieksza sie GO - czyli dla uzyskania takiej samej GO jak odpowiednie obiektywy w formacie 35mm, nalezaloby wypuscic szkielka o 1 stopien jasniejsze. DA* 35/1.0 i DA* 55/1.0 kupie na miejscu; DA* 90/1.2, DA* 24/1.2 oraz DA* 16/1.4 tez by sie przydalytomeczz napisał/a:Pancake DA nie spełniają moich wymagań - mimo ze male, są zbyt ciemne.
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Powiem Ci, że cieszę się Twoją satysfakcją :) - a to ja mówiłem, że tańsze nie będą.jaad75 napisał/a:Chciałem (nie bez satysfakcji ) zauważyć, że specjalnie się nie myliłem, jeżeli chodzi o te ceny:
Jarek Dabrowski napisał/a:Powiem Ci, że cieszę się Twoją satysfakcją :) - a to ja mówiłem, że tańsze nie będą.
K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280
Slava napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:Powiem Ci, że cieszę się Twoją satysfakcją :) - a to ja mówiłem, że tańsze nie będą.
A ja nie jestem szczęśliwy -nic wprawdzie nie mówiłem, ale przewidywałem 749,99 za krótkiego i 829,99 za długiego, czyli pomyliłem się o 8 centów. Idę się upić z rozpaczy![]()
![]()
PZ1, KX i kupa szkieł
K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280