Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tokina 16-50/2.8 - sample
http://www.tokina.co.jp/d_slr/index.html
Linka ukradłem z forum Nikona - pozdrowienia. W zamian możecie wziąć sobie tomeckiego. ;-)

Albo ja ślepy jestem, albo to jakiś kiepski żart jest - z kita 18-55 lepsze wychodzą. Zdjęcia są z Fuji S3 Pro - spuszczę zasłonę milczenia na to co się dzieje na obrazkach w pełnej rozdzielczości. Broń Boże nie deprecjonuję tej puszki - ale, hmm, to nie wygląda dobrze (podejrzewam dupiastą obróbkę jpga w kamerze).

Jaki sens jest pokazywać sampla ze szkła przy ISO 800, gdzie cały obrazek składa się z placków?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Na optyczne.pl czytałem, że ta konstrukcja średnio udała sięTokinie (czyżby SMC też taki był?) w związku z czym postanowili wprowadzić to szkło później, po poprawkach, by jednak mogło konkurować z Sigmą 18-50 czy Tamronem 17-50.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:

ojojoojojojoj...

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
W zamian możecie wziąć sobie tomeckiego.

Ty Judaszu :evil: za nędzne srebrniki :-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tomecki - to był żart, wyluzuj. Wiesz przecież, że dla nas jesteś wart co najmniej kanister wódki. No, może konefkę. Małe wiaderko. Z łopatką i grabkami.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zdjęcie pierwsze- mydło
zdjęcie drugie - ładne miejsce, spie...ne wspomnienia [CA na F5.6 1/250, mydłowatość]
zdjęcie czwarte - 1/250 F9.5 -0.5EV 17mm ISO200 klasyczny jpg
zdjęcie siódme - hehe 1/1.5 F4 -1.5EV 16mm ISO800 a jakby z kompakta

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Re: Tokina 16-50/2.8 - sample
Linka ukradłem z forum Nikona - pozdrowienia. W zamian możecie wziąć sobie tomeckiego. ;-)

Albo ja ślepy jestem, albo to jakiś kiepski żart jest - z kita 18-55 lepsze wychodzą. Zdjęcia są z Fuji S3 Pro - spuszczę zasłonę milczenia na to co się dzieje na obrazkach w pełnej rozdzielczości. Broń Boże nie deprecjonuję tej puszki - ale, hmm, to nie wygląda dobrze (podejrzewam dupiastą obróbkę jpga w kamerze).

Jaki sens jest pokazywać sampla ze szkła przy ISO 800, gdzie cały obrazek składa się z placków?

S3 Pro ma tryby symulacji filmu analogowego a ten miewa ziarenko i wielu je po prostu lub i- ja też. Jak się komuś nie podoba to nie używa tego trybu lub sobie odszumi i wygładzi na plastic fantastic. Poza tym rózniaście ludziska stroją w menu w testach też Pentaxa krytykują za słabą rozdzielczość i przesycenie kolorów ale czy tego nie da się obejść ?
Żeby osądzać jakiś sprzęt to cóz trzeba z nim spędzić nieco czasu i wypróbować różne warianty.
A na papierze zapewne nikt nie zgadnie jakim aparatem zdjęcie było robione :)

romgor  Dołączył: 15 Lut 2007
Koledzy, skoro tak KWAŚNO wypowiadacie się o tej Tokinie, to błagam, BŁAGAM Was napiszcie że pożsamy nasz PENTAX BEDZIE LEPSZY ;) BO CZEKAM NA NIEGO OD 2 MIESIĘCY

[ Dodano: 2007-03-06, 20:22 ]
tożsamy miało być, jesli ktoś czepiałby się ;)

Na tej samej stronie sę też obrazki z 50-135, prezentują się tak samo źle. A już wcześniej pokazano, że ten obiektyw jest naprawdę ostry.

Szklanka jest chyba jednak w połowie pełna.

daro  Dołączył: 20 Kwi 2006
Szklanka jest chyba jednak w połowie pełna.

taaak...tylko co jest w tej szklance :shock: :-/ bo sampelki rzeczywiście do zbyt udanych się nie zaliczają...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
co Wy w szklance macie to jaw nie wiem, ja dziś czystą wyborową na przeczyszczenie układu popijam stakanami, a obok sytuację kontroluje korpus Pentaksa zatkany szkłem. Zdjęcia nie nadają się do publikacji :mrgreen: imprezka trwa (czy jam jest chory wskakując na forum od czasu do czasu w trakcie tejże?) Ja mam nadzieję, że szkła Pentaksa wykażą się powłokami... chwilo trwaj!

Są kolejne sample (szkoda, że małe) z jakiegoś sklepu w Japonii:
http://blog.so-net.ne.jp/mitsunari/2007-03-20-1

Skocz do: