Rafal  Dołączył: 21 Kwi 2008
nazgul, i jak wyglada sprawa z tym AF,dalej zdarza mu sie nie trafiac?Bo szukam czegos na styl zooma mysle ze taki krotki tez by sie sprawdzal na codzien,jade niedlugo na wakacje mysle ze bylby idealny do widoczkow i czasami zonie zrobic zdjecie na tle jakis palm?;)a moze ktos ma inne pomysly bo szukam cos od szerokiego kata do max 70mm w miare dobrej jakosci,i cenie do £220,ma ktos moze pentax 16-45?jak to wypada przy takiej sigmie?z gory wielkie dzieki

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Rafal napisał/a:
nazgul, i jak wyglada sprawa z tym AF,dalej zdarza mu sie nie trafiac?Bo szukam czegos na styl zooma mysle ze taki krotki tez by sie sprawdzal na codzien,jade niedlugo na wakacje mysle ze bylby idealny do widoczkow i czasami zonie zrobic zdjecie na tle jakis palm?;)a moze ktos ma inne pomysly bo szukam cos od szerokiego kata do max 70mm w miare dobrej jakosci,i cenie do £220,ma ktos moze pentax 16-45?jak to wypada przy takiej sigmie?z gory wielkie dzieki

Pojęcia nie mam, powiem Ci tyle że jak dotąd nie udało mi się z tej Sigmy wycisnąć ostrego obrazu (tj nie bez intewencji w postprocesie). Na krótkich (kilkanaście, kilkadziesiąt cm) dystansach jest OK, na dłuższych jak w samplach). Zastanawiam się co robić: Odesłać szło (mam na to jeszcze tydzień) czy czekać na matówkę z klinem (diabli wiedzą ile) aby to sprawdzić dokładnie. Ale jeśli ze statywu ze wstępnym podnoszeniem lustra jest źle to chyba opcja nr. 1.

Jaca  Dołączył: 20 Sty 2008
Nazgul Jeśli możesz odesłać to zrób to jak najszybciej! Sam piszesz, że nie uzyskałeś jeszcze ostrego zdjęcia. A nawet ostrząc ręcznie bez klina to chyba choć jedną byś trafił z ostrością. Poza tym na 17mm to już dość szeroko, po przymknięciu na f/8 czy f/11 to powinieneś mieć bardzo duże GO, nie mam jak teraz sprawdzić ale kalkulatorów DoF jest wiele w necie... moim zdaniem szkło zwalone i tyle. Szkoda bo też mi się podobał zakres w połączeniu z pełnoklatkowością...

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Jeżeli jest takie zapotrzebowanie to mogę zamieścić sample z mojego egzemplarza tego obiektywu.
Pozdrawiam

Pioter napisał/a:
Witam
Jeżeli jest takie zapotrzebowanie to mogę zamieścić sample z mojego egzemplarza tego obiektywu.
Pozdrawiam

Poproszę :)

Ja ze swej strony zauważyłem, że po kilkunastu zdjęciach jakość obrazu wybitnie się polepszyła w stosunku do pierwszych fotek - możliwe jest "dotarcie się" AF?

http://nazgul43.digart.pl/ - dwie ostatnie.

Nazgul - na digarcie za mała rozdzielczość, by coś wyrokować, ale moim zdaniem totalnie nieostre, to zdjęcie z Pragi to na śmietnik ostrzyłeś? Jak ogniskowa i jaka przysłona? Bo exif wyciąłeś. Ale przy f/8 i ostrości na śmietnik i ogniskowej 17mm kamienica powinna byc ostra. A tam ani śmietnik ani kamienica ostra nie jest... kurcze z Lubitela mam ostrzejsze zdjęcia :)

Popatrz tutaj kliknij sobie na lupkę nad zdjęciem, też nie jest do końca ostre ale zobacz jaka GO, prawy słupek jakieś 50 cm ode mnie, a torpedownia w tle to jakies 300m, sigma 10-20, ogniskowa 12mm f/8

Napiszę jeszcze raz - jeśli możesz oddaj ten obiektyw...

Jaca napisał/a:
Nazgul - na digarcie za mała rozdzielczość, by coś wyrokować, ale moim zdaniem totalnie nieostre, to zdjęcie z Pragi to na śmietnik ostrzyłeś? Jak ogniskowa i jaka przysłona? Bo exif wyciąłeś. Ale przy f/8 i ostrości na śmietnik i ogniskowej 17mm kamienica powinna byc ostra. A tam ani śmietnik ani kamienica ostra nie jest... kurcze z Lubitela mam ostrzejsze zdjęcia :)

Popatrz tutaj kliknij sobie na lupkę nad zdjęciem, też nie jest do końca ostre ale zobacz jaka GO, prawy słupek jakieś 50 cm ode mnie, a torpedownia w tle to jakies 300m, sigma 10-20, ogniskowa 12mm f/8

Napiszę jeszcze raz - jeśli możesz oddaj ten obiektyw...

Dokładnie, ostrzyłem na kontener. A to co mi nie pasuje w tym szkiełku to troszkę za duża GO (tło mogło by być nieco bardziej rozmyte) no ale taka uroda krótkich szkieł... Pójdę tam jeszcze raz - ale z 28-70.

Przyslona byla 5,6 a ogniskowa to 17mm. ISO 400, cropowane z większej całości, zmniejszone, podciągnięty kontrast.

oto sample z mojej sigmy, dane w exifie
Sample z Sigmy 17-35 EX DG

po kliknięciu pobierz jest dostęp do zdjęcia w natywnej rozdzielczości.

Pozdrawiam
Piotr

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
jakieś makietowate hehe

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Noo strasznie przerysowuje to szkło. :-P

toż to tylko sample ;)

Ja na tych egzemplarzach, które testowałem nie uzyskałem takiej ostrości :cry:

Witam
Toteż właśnie go kupiłem dlatego, że wydawał mi się stosunkowo ostry, pomimo tego, że cena jak na używkę była dosyć wygórowana. No ale przynajmniej jest porównywalny jeżeli chodzi o ostrość do mojego kita z Olympusa E-510 ;) Początkowo chciałem kupić Sigmę 10-20, niestety ten obiektyw nie kryje pełnej klatki.... , a ja chciałem szkło do analoga. Wracając do 17-35, to nówki wydają się być już strasznie przebrane. Zresztą gość od którego kupiłem swój egzemplarz, podobno też kupował ze sklepu, który dokonywał wstępnej selekcji tych szkieł.

Pozdrawiam

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
sigma 17-35 ex
witam,

niedawno stalem sie posiadaczem sigmy 17-35 ex. Naczytalem sie jednak bardzo wiele informacji iz zdarzaja sie czasem slabsze egzemplarze tego obiektywu, wiec pierwsze co zroblilem jeden film na probe.

wydaje mi sie ze chyba wszystko jest ok ale prosilbym posiadaczy tego obiektywu by mnie utwierdzili ze faktycznie zdjecia maja dobra ostrosc itp.

pierwsze zdjecie pod swiao f8 17mm

przyslona 11 chyba takze 17mm

przyslona 8 17mm

i dwa zdjecia na pelnej dziurze na skrajnych ogniskowych

z gory dziekuje i pozdrawiam ;-)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Napisz jeszcze, na co ostrzyłeś w każdym ze zdjęć (oprócz tego z kłosem). Na skanie widać dość mocne odszumianie, czy mam rację? Przez to ostrość może wydawać się mniejsza, niż w rzeczywistości.

2 pierwsze zdjecia na klosy najblizej aparatu(dolna czesc kadru)

2 ostatnie na bloki

ze zdjeciami nic nie robilem, takie dostalem zeskanowane w labie.

[ Dodano: 2009-05-27, 19:02 ]
hmm patrzac na pierwsze zdjecie na dol kadru i w rogu, widac wraznie pojedyncze "wloski" na klosach wiec chyba nie jest zle... troche mnie tylko martwi 17mm na przyslonie 2,8 ale chyba tez jest w normie...

no nie wiem.... bede naprawde wdzieczny za podpowiedz, czy jest beznadziejnie, rewelacyjnie, czy przecietnie i nie ma co panikowac :-P

pozdrawiam :-B :-B

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Jak dla mnie jest w porządku, tylko zawsze denerwowało mnie to odszumianie przy skanowaniu (dopóki nie przerzuciłem się na własnoręczne skanowanie slajdów). Miękkość na przesłonie 2.8 tragedią nie jest.

A teraz niech wypowiedzą się inni :-)

ok dzieki :-B tez wydawalo mi sie ze jest ok ale wolalem sie upewnic ;-)

moze ktos jeszcze potwierdzi ze jest w porzadku... pozdrawiam szymon :-)

Skocz do: